Even wandelen of een boodschap. Je baby inbakeren of stevig inpakken met een dekentje of inbakerpakje, geeft hem ook het gevoel weer warm in de baarmoeder te zitten en het voorkomt dat hij met zijn armpjes kan rondzwaaien. Het is vaak een effectieve manier om je baby te troosten.
Tips om krampjes te verzachten
Troost je baby door hem of haar bij je te houden. Een draagzak kan hierbij fijn zijn. Masseer het buikje van je baby door rondjes te maken in de richting van de klok.
Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten. Werkt dat niet en gaat je baby harder huilen? Pak je kind dan op om het te troosten en leg het weer neer als het helemaal gekalmeerd is.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten. Je baby lang laten huilen is namelijk niet goed. Hij kan overstuur raken en gaat dan al helemaal niet meer slapen.
Wil je baby niet aan de borst, dan kunnen de volgende manieren misschien helpen: rechtop houden, rondlopen, dragen in de arm of in een draagdoek, schommelen, liedjes zingen of neuriën, rustig tegen je baby praten. Ben je te moe en gespannen om je baby te troosten, geef hem dan gewoon aan een ander vertrouwd iemand.
Wat je niet moet doen bij krampjes
Veel moeders hebben de neiging om alles te doen om het huilen te stoppen. Maar pas op met telkens drinken geven als je baby huilt. Hierdoor kan hij echter te veel voeding binnenkrijgen, waardoor hij - je raadt het al - buikpijn en nog meer krampjes kan krijgen!
Na een week ziet je baby dingen op ongeveer 20 cm afstand het best.Dingen die dichter of verder weg zijn, zal hij of zij waziger zien. Je baby kan iemand het beste zien als het gezicht zich op ongeveer 20 cm van zijn of haar gezicht bevindt.
Het geluid en de bewegingen hebben vaak een rustgevend effect op je baby. Ook een manier om je baby te kalmeren: geef je baby een massage. Dat geeft je baby een gevoel van geborgenheid. Laat je baby met zijn buik op je arm liggen en tik je baby zachtjes op z'n billen.
Zorg dus voor zo weinig mogelijk prikkels rond je baby: beperk radio en televisie, doe niet teveel op één dag, laat je kindje in bed slapen en niet op schoot, in de wagen of de box, omdat er visite is. Een prikkelarme omgeving geeft je baby rust en zorgt voor een tevreden kindje dat minder huilt.
In Current Biology adviseren de wetenschappers om een huilende baby op te pakken, vijf minuten met hem rond te lopen - zonder abrupte bewegingen, met een vrije doorgang en zonder bochten te nemen - en vervolgens te gaan zitten en de baby vijf tot acht minuten vast te houden.
Een pasgeboren baby kan veel en vaak huilen. Dit is volkomen normaal en hoort bij zijn ontwikkeling in de 2e week. Hij huilt omdat hij honger heeft, het koud heeft of juist warm, omdat z'n sok niet lekker zit, omdat hij zich niet lekker voelt, moe is of omdat hij pijn heeft.
Heeft je baby inderdaad nog honger, geef hem of haar dan iets meer melk. Blijft je baby onverzadigbaar, bespreek dit probleem dan met je arts of verpleegkundige. Verander niet op eigen houtje van soort voeding. De samenstelling van een voeding heeft weinig invloed op het verzadigingsgevoel.
Zijn er etenswaren die je moet vermijden wanneer je borstvoeding geeft? Het goede nieuws is dat er, buiten de beperkte hoeveelheid vette vis, geen andere specifieke etenswaren zijn die je moet vermijden wanneer je je baby borstvoeding geeft.
Baby wordt 's avonds onrustig
Een jonge baby wordt vaak rond een uur of 16:00 – 18:00 moe. Ouders zijn rond die tijd druk met andere zaken (koken, eten, andere kinderen) en blijven dan rondlopen met hun baby. Een baby wordt door al deze prikkels enkel onrustiger en is op dat moment het meest gebaat bij slaap.
Krampjes komen meestal opspelen tijdens of na een voeding, wat zich kan uiten in een hard huilende baby, wat soms wel uren kan duren. Je baby is hierbij erg onrustig en ontroostbaar. Darmkrampjes komen vooral voor rond de leeftijd van 6 weken, wanneer de piek is, en na een maandje of 4 gaan de krampjes vaak weer over.
Sommige merken fleswater (bv. Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert.
Deze samentrekkingen ontstaan omdat de darmen van je baby nog in ontwikkeling zijn en nog moeten wennen aan voeding in de darmen. Darmkrampen ontstaan vaak tijdens of na de voeding. Je baby heeft al die tijd in je buik voeding via de navelstreng gehad en zijn of haar lichaam moet dus wennen aan voeding via de mond.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Hij kan dus niet verwend raken en bezit nog niet het vermogen om te manipuleren. Als hij huilt, is er iets met hem aan de hand. Misschien voelt hij zich eenzaam, of heeft hij honger of pijn.
Een goede manier om je baby volledig te laten ontspannen is babymassage. Daarnaast kan het een positieve invloed hebben op de lichaamsgroei, ontwikkeling van de hersenen, de slaap, het immuunsysteem, de ademhaling en de spijsvertering.