Een neusmasker is het meest gebruikte masker om slaapapneu te behandelen. Het neusmasker bestaat uit een kapje dat alleen de neus omsluit. In de meeste gevallen volstaat het gebruik van een neusmasker en slaapt u – door de overdruk via uw neus – automatisch met uw mond dicht.
Over het algemeen hebben CPAP-maskers een gemiddelde houdbaarheid van ongeveer 6-12 maanden.
CPAP-kussens zijn speciaal ontworpen voor mensen die gebruik maken van een CPAP-apparaat tijdens de slaap. Op normale hoofdkussens kan het voorkomen dat het CPAP-masker tegen uw gezicht drukt, wat zorgt voor vervelende drukplekken, maskerlekkage of een oncomfortabele slaaphouding.
U moet het masker en hoofdband met de hand wassen, door zacht te schrobben met warm water (ongeveer 30°C) met een mild schoonmaakmiddel. Alle componenten goed afspoelen onder stromend water, en laten drogen in de lucht buiten bereik van direct zonlicht.
Hoe ontstaat slaapapneu? Slaapapneu ontstaat doordat uw keel slap is en daardoor even dicht zit. Als u slaapt, ontspant u zich helemaal. Bij sommige mensen wordt de keel dan zo slap, dat er geen lucht meer doorheen kan.
Veiligheidswaarschuwing. Afgelopen zomer waarschuwde Philips voor problemen met het geluiddempend schuim in de Dreamstation 1. Dat schuim kan afbrokkelen en er kunnen schadelijke gassen vrijkomen. Mensen werd daarom aangeraden om het apparaat niet langer te gebruiken en om contact op te nemen met een arts.
In de helft van de gevallen is er een verband tussen slaapapneu en de slaaphouding. Wanneer iemand op de rug ligt, dan kunnen zachte weefselstructuren in de keel inzakken en kan dit ervoor zorgen dat de luchtweg (deels) wordt afgesloten. Heeft u slaapapneu? Probeer dan eens op uw zij te liggen.
Risico's. Ernstig apneu kan zorgen voor hoge bloeddruk, beroerte, hartaanval, impotentie en overmatige slaperigheid overdag. Mensen met slaapapneu syndroom die 15 ademstops of meer per uur hebben, mogen geen autorijden tot ze voldoende behandeld zijn en het aantal ademstops minder is dan 15 per uur.
Bijvoorbeeld omdat jij jezelf wakker snurkt of omdat je in de ochtend wakker wordt met droge of pijnlijke slijmvliezen in de mond, neus en keel. Snurken kan een teken zijn van slaapapneu, maar het hoeft niet. Niet alle snurkers hebben slaapapneu, maar de meeste mensen met slaapapneu snurken wel.
De hersenen, de organen en het bloed krijgen tijdelijk minder zuurstof. Dit heeft invloed op de kwaliteit van de slaap en kan schadelijk zijn voor het hart- en vaatstelsel. Op de korte termijn kan slaapapneu leiden tot vermoeidheid en slaperigheid overdag en stemmingswisselingen.
CPAP-therapie bij obstructief slaapapneu
Een masker blaast via uw neus of neus en mond wat lucht in uw keel. De overdruk houdt de luchtweg open, de slaapapneu verdwijnt. Deze behandeling is vooral effectief bij mensen met een matige tot ernstige vorm van slaapapneu.
De klachten kunnen verdwijnen als u afvalt. Drink geen alcohol. En slaap niet op uw rug. Een speciaal bitje in de mond, beademing in de nacht of een operatie kan helpen.
Via een slaapmasker en een slang wordt kamerlucht met hoge druk in de neus en keel geblazen. Door deze hoge luchtdruk blijft de keel open en kunnen er geen apneus meer optreden. Ook het snurken is dan verdwenen. Doordat er geen apneus meer optreden, blijft het zuurstofgehalte van het bloed goed.
Luid snurken afgewisseld met stille perioden (ademstops) Woelige slaap, veel lichaamsbeweging. Nachtzweten. Droge mond, pijnlijke keel.
De automaat, auto-cpap of autopap wordt in 25% van de gevallen ingezet. Als u op uw zij slaapt, heeft u vaak minder druk nodig dan wanneer u op uw rug slaapt. Zo is in het begin van de nacht – als u in uw diepe slaap komt – meer druk nodig dan in de vroege ochtenduren wanneer u in uw droomslaap bent.
Mensen met ernstige slaapapneu lopen doorgaans drie keer zo veel risico om te overlijden dan mensen zonder apneu. Maar het is met name waarschijnlijk dat u het risico op plotseling overlijdennbsp;als gevolg van een hartstilstand verhoogt.
De gevolgen van slaapapneu
Slaaptekort leidt tot concentratieproblemen. En die maken de kans dat u fouten maakt groter. Bijvoorbeeld in het verkeer of op uw werk. Daarnaast heeft u een grotere kans op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen, hartinfarct en herseninfarcten.
Mensen met apneu hebben vaak hoge bloeddruk (hypertensie), hoog cholesterol, hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en worden vergeetachtig.. Vaak gaat aan de apneu een sterk verminderde ademhaling vooraf, de zogenaamde hypopneu.
Om de klachten van slaapapneu te verminderen is het raadzaam om je leefstijl aan te passen. Gezonder eten, meer bewegen, waardoor je gewicht gaat verliezen. Afvallen kan de klachten flink verminderen! De omtrek van de nek wordt dan kleiner en ademen wordt weer gemakkelijker.
Deze ademstops worden uitgedrukt in de Apneu Hypopneu Index (AHI). Bij snurken zijn er minder dan 5 ademstops per uur, bij lichte slaap apneu 5 tot 15 ademstops per uur, bij matig ernstige OSA 15 tot 30 ademstops per uur en bij ernstige OSA meer dan 30 ademstops per uur.
Apneu betekent letterlijk: geen lucht. In je slaap wordt je luchtpijp afgesloten. Door je tong, je huig of de weke delen achterin je keel. Die afsluiting kan van 10 seconden tot meer dan een minuut duren.
Philips waarschuwde vorige maand over verschillende CPAP-, BiPAP- en beademingsapparaten. In deze apparaten is een schuim gebruikt waarbij deeltjes los zouden kunnen komen. Die zouden ingeademd kunnen worden. Ook kunnen er vluchtige stoffen vrijkomen die mogelijk schadelijk zijn.
Sommige mensen hebben regelmatig ademstops tijdens het slapen. Deze ademstops, of apneus, kunnen optreden doordat spieren tijdens de slaap ontspannen. De tong en zachte delen in de keel blokkeren dan de ademhaling. We noemen dit obstructief slaapapneu, afgekort OSA.
Het advies is om de Dreamstation 1 wel te gebruiken als: 1. Uw AHI (bij start van de behandeling) hoger is dan 30 (meer dan 30 ademstops per uur) 2. Of als u snel klachten krijgt als u stopt met de Dreamstation 1.