De Conimex Kroepoek Bali is een kroepoek op basis van tapiocabloem. Tapioca of cassavemeel is heel zetmeelrijk en is van nature glutenvrij. Daarnaast heeft men bij de bereiding van deze zoutjes verse garnalen uit de Javazee gebruikt, de ondiepe zee die tussen de eilanden Celebes, Sumatra, Java en Borneo te vinden is.
Tapiocabloem, zonnebloemolie, GARNALEN 16%, rietsuiker, zout, maïszetmeel, rijsmiddel (E451, E450), gistextract. Kan gluten, ei, vis, soja, melk bevatten.
Kroepoek en cassave zijn lekker bij oosterse gerechten of gewoon zo uit het handje. Glutenvrije kroepoek en cassave, dat bestaat uit rijstmeel, tapiocameel of quinoa, is weliswaar van nature glutenvrij. Maar deze melen kunnen soms (flink veel) gluten bevatten door kruisbesmetting.
De meeste kroepoek wordt van vis gemaakt en dan vooral van garanalen. Eerst wordt de vis gedroogd en fijngemalen zodat er vismeel ontstaat. Het vismeel wordt gemengd met tapiocameel en daar wordt deeg van gemaakt. Tapioca is een bindmiddel wat er voor zal zorgen dat het deeg niet uit elkaar valt.
Cassave 36%, tapiocazetmeel 29%, zonnebloemolie 23%, specerijen en kruiden 3.9% (chilipeper, laos, selderijblad, zwarte peper, koriander), suiker, prei, gejodeerd zeezout.
Tapioca (Cassave) chips kunnen verder verwerkt worden in petfood en (jong)diervoeding. Het dient als goede bron van gluten- en graanvrije koolhydraten.
Gewone kroepoek wordt van garnalen gemaakt, maar cassave kroepoek is eigenlijk altijd helemaal vegan. Er zijn heel veel verschillende merken die deze kroepoek maken. Deze zak vond ik toevallig bij mijn ouders in de kast. De kroepoek is lekker als snack, of bij een Aziatische maaltijd.
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
Kroepoek kun je beter niet eten. Kroepoek wordt gemaakt van garnalen.Hierin kunnen schadelijke stoffen zitten zoals kwik of dioxine, wat gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren baby. Heb je wel een keer een aantal stukjes kroepoek gegeten, dan hoe je je niet gelijk zorgen te maken.
Conimex Java Kroepoek is mild gekruid volgens authentiek Javaans recept. De kroepoek is gemaakt van tapiocabloem en verse garnalen. Conimex Java Kroepoek is op ambachtelijke wijze gekneed, afgebakken in 100% zonnebloemolie en volgens Javaans recept gekruid. Java kroepoek is hét knapperige bijgerecht of tussendoortje.
Conimex cassave kroepoek is vegan en volgens authentiek oosters recept mild gekruid. Deze Conimex cassave kroepoek heeft een lekkere knapperige bite en is gemaakt van onder andere tapiocabloem en duurzaam geteelde cassave. Cassave zijn wortelknollen van savanneplanten, die van oorsprong in brazilie groeien.
Wat is een cassave:
In veel tropische ontwikkelingslanden is de cassave een zeer belangrijk gewas. De wortel bevat veel zetmeel en is daardoor voedzaam. Vaak wordt er cassavepap van gekookt. De smaak lijkt op die van aardappel, maar met een stevigere structuur.
Cassave is gezond: de knol bevat veel vezels, vitaminen en mineralen. Zelf cassave chips maken is dus een goed idee.
Kroepoek ten slotte is gemaakt van (tapioca)meel en gemalen garnalen of gedroogde vis. Kroepoek wordt net zoals chips gefrituurd. Ook bevat kroepoek veel vet, zout en smaakversterkers. Het is dus geen gezonder alternatief voor chips.
Vissen zoals koolvis, Alaska pollak of kabeljauw (deze vissoorten worden veelal gebruikt voor kibbeling en vissticks) mag je wel eten, maar liever niet te vaak. Beperk het tot een maximum van eenmaal per twee weken. Voor alle vissoorten geldt dat het belangrijk is om deze goed te verhitten voor je ze eet.
Rauwe zalm als je zwanger bent
In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een 'no-go' tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.
Ja, van kroepoek kun je heel goed aan de diarree gaan. Er zit garnaal in, en daar reageren veel mensen heftig op. Maar zoals anderen al aangaven heerst er momenteel ook een vervelende buikgriep. Dus even in de gaten houden of het na een dag weer over is of juist erger wordt.
Gezonde snacks in plaats van chips
Gezonde snacks die je zeker ook eens een kans kunt geven zijn; groente met hummus of een andere dip, geroosterde kikkererwten met kruiden of olijven. Een wat minder caloriearme keuze zijn ongebrande en ongezouten noten, ze passen zeker in een gezond voedingspatroon.
Afhankelijk van jouw smaak, kan je kiezen voor noten, zaden, gedroogde vruchten en zelfs granola kan dienen als alternatief. Gezouten, geroosterd, gesuikerd of naturel; bij Nuts About Nuts vind je ongetwijfeld een tussendoortje dat perfect bij je past!
De kroepoek die in Nederland wordt gemaakt, heeft in principe weinig meer te maken met het echte werk in Indonesië. De kroepoek oedang van garnalen en tapiocameel is meestal in drie varianten verkrijgbaar: naturel zonder kruiden, Java (mild gekruid) en Bali (iets pittiger gekruid).
Cassave 29%, tapiocabloem, zonnebloemolie, rietsuiker, prei, mierikswortel, zout, chilipeper, mineraalzout (kalium), uienpoeder, knoflookpoeder, zwarte peper, azijn, wortel, kurkuma.
De gezondheidsvoordelen van cassave
Probeer dan eens cassave. Dit bevat namelijk veel koolhydraten in de vorm van zetmeel en lijkt qua smaak op een aardappel, maar de structuur is steviger. Cassave kent meerdere gezondheidsvoordelen, omdat het een flinke portie vitamine A, C, calcium, ijzer en kalium bevat.