Harmonie bereik je met een volle, soepele witte wijn, eventueel met wat houtrijping. Denk aan Mâcon, Chardonnay vanuit de hele wereld, Chenin uit Zuid-Afrika, droge Muscat, blends from anywhere. Comfort food! Wordt het je allemaal te rijk en rijp, kies dan een ronde wijn met frissere zuren die het geheel lichter maakt.
Welke wijn bij Surinaamse kerriekip? De zachte pittigheid van dit klassieke Surinaamse stoofgerecht combineert uitstekend met een frisse, lichtvoetige Bardolino (of sappige Valpolicella) uit het noorden van Italië.
Robuuste rode wijn smaakt goed bij gerechten met gegrild vlees en ham. Met name varken, eend, lam, rund, gedroogde ham en worst matchen hier goed mee. Kies een wijn zoals Tempranillo of Merlot.
Bier is een drank die prima past bij de Surinaamse keuken. Omdat het in Suriname natuurlijk bijna altijd mooi weer en warm is, hebben de mensen er ook vaak flink dorst. Dan wordt er Parbo bier gedronken, de meest bekende biersoort van het land.
Wijn met een laag alcoholpercentage en weinig zuren blust de hete smaak en het branderige gevoel van de curry. Klinkt dit aantrekkelijk? Schenk dan een riesling uit Duitsland of een gewürztraminer uit de Elzas. Een rosé met licht zoetje kan ook heel goed.
Bij oosterse, min of meer pikante gerechten wordt vaak lichtzoete wijn (pinot of gewürztraminer uit de Elzas, riesling halbtrocken uit Duitsland) en rosé wijn aangeraden. Minder bekend is dat rode wijnen met tannine (zoals bordeaux of malbec) het goed kunnen vinden met pikante smaken.
Wijn bij Chinees eten
Een op hout gelagerde Chardonnay of een beetje zoete Riesling bieden dan uitkomst. Wat rode wijn betreft kan een Pinot Noir uit Duitsland of Frankrijk uitkomst bieden, maar dan moet het gerecht niet te zoet zijn.
Om te bepalen wat voor bier lekker is bij roti, zou je ook terug kunnen naar de Surinaamse keuken om te zien wat daar op tafel staat. Traditioneel wordt vaak het Surinaamse pils Parbo gedronken. Dat is overigens niet een heel bijzonder pils, en wordt onder de vleugels van Heineken geproduceerd.
Koffie was een van de eerste gewassen die in de kolonie Suriname werd geteeld, en ook nu wordt op Plantage Katwijk koffie verbouwd. Maar Surinamers zijn over het algemeen niet écht koffieleuten, zoals de Nederlanders bijvoorbeeld.
Gebruik er niet te veel van en kies meer voor kruiden en specerijen zoals gember, lontai, soepgroenten, knoflook en ui. Veel basisingrediënten zoals witte rijst, bami-noodles, bakbanaan en cassave bevatten weinig vezels.
Wat te drinken bij roti? In het gerecht worden zowel kruimige als vastkokende aardappelen verwerkt. Daarnaast ontbreekt natuurlijk ook hier de kip niet en de typisch Surinaamse kruiden. Bij roti drinken de Surinamers natuurlijk ook graag een glas koel bier.
Een lichtzoete Riesling uit Duitsland. Een volle Pinot Gris / Pinot Grigio. Frisse Grüner Veltliner. Droge Rosé wijnen.
Welke wijn bij gele curry met kip? Zo'n geurige, gele curry met kip vraagt om een aromatische, witte wijn met milde zuren en eventueel een klein zoetje. Muscat, Gewurztraminer, Pinot Gris, Furmint en Jurançon zijn enkele van de vele mogelijkheden.
Het ontbijt bestaat uit:brood, quaker oats (havermout), crackers, beschuit, bol, koffie, cacao, melk of thee. Tegen een uur of tien houdt men zijn tweede ontbijt, dat meestal uit een broodje en/of frisdrank bestaat.
De slaven krijgen te weinig proteïnen, dierlijke vetten en vitaminen. Op veel plantages worden ook wel koeien, schapen en ander vee gehouden, maar zelden krijgen de slaven zuivel of vlees. Ze krijgen wel regelmatig een rantsoen 'dram', een van suikerriet gestookte sterke drank.
Het leidingwater in Suriname is drinkbaar, maar toch wordt aangeraden water in flessen te gebruiken.
Hoe moet je de Surinaamse roti eten? Roti eet je eigenlijk met je handen, dat is ook wel het gezelligst, maar kan natuurlijk ook met mes en vork. Je moet het niet oprollen of dubbelvouwen maar gewoon stukjes afsnijden / scheuren en eten.
Roti is de naam van een Indiaas platbrood dat in vele landen, waaronder Suriname, gegeten wordt. Tevens is het de naam van een Surinaams gerecht: een ronde, platte rotiplaat die wordt geserveerd met kipcurry, aardappelcurry, kousenband en een ei. Er bestaan ook varianten zonder kip.
Tripel bier gaat goed samen met een pesto dip. Vul de tafel met stokbroodjes, nootjes en crackertjes en dip het lekker in de pesto. Daarnaast is vis ook een goede keuze bij Tripel bier. De zware smaak van Stout bier heeft iets weg van de pure chocolade smaaksensatie.
In de meeste gevallen is het uitganspunt vrij simpel: zorg voor een frisse en ronde wijn, met niet te veel zuren of harde tannines! De kleur van de wijn, wit, rood of zelfs rosé, maakt in dit geval niet zoveel uit, zolang de wijn maar fris, vol en romig is.
Wat te drinken bij de Nasi
Immers in de Nasi zit normaal gesproken varkensvlees. Het is dus een leuke gelegenheid om eens een nieuwe witte wijn te proberen. Overigens is het natuurlijk ook een goede gelegenheid om eens wat echt Indonesisch te drinken, zoals bijvoorbeeld, en schrik niet, the manis, een zoete thee.