In de non-verbale communicatie is het belangrijk dat de trainer zich bewust is van de eigen gezichtsexpressie en gebruik van (eigen) ledematen1,2. Kinderen met autisme hebben namelijk moeite de gezichtsexpressie en lichaamstaal van anderen af te lezen7.
Er is geen sport die voor álle kinderen met autisme geschikt is. Ieder kind met autisme is weer anders. Er zijn wel bepaalde sporten erg populair onder jongens en meisjes met autisme: voetbal, judo, paardrijden, atletiek, zwemmen en wielrennen.
Sociaal gedrag, zelfbeeld en zelfvertrouwen
Sport helpt leerlingen bij de socialisatie, het leren van vaardigheden, het vinden van vrienden en bij het communiceren, blijkt uit enkele onderzoeken. Fysieke educatie vergroot de emotionele en sociale vaardigheden van leerlingen.
Al weer 5 jaar trainen er jongens met een autistische stoornis op het voetbal veld van de NOCKralingen aan het Toepad. Begonnen als klein clubje van 4 jongens is deze groep uitgegroeid tot 42 en staat het team bekend onder de naam “Het Auti-team”.
Ideaal zijn kleine, meestal pop-up musea, speciaal gemaakt voor kinderen. Ook openlucht musea zijn een gunstige plaats om met kinderen met autisme te vertoeven. Had je graag toch naar een groter, drukker museum geweest met je kleine spruit? Denk dan goed na over wanneer je wilt gaan.
Kenmerken autisme in communicatie
Vertragingen of verstoringen in de ontwikkeling van gesproken taal. Moeite hebben met het gaande houden van gesprekken. Vooral praten tegen iemand, in plaats van met iemand. Bijvoorbeeld veel praten over eigen interesses zonder na te gaan of de ander ook daarin geïnteresseerd is.
Veel ontwikkelingsgerichte interventies voor kinderen met autisme hebben dan ook als doel via spel het kind nieuwe leerervaringen op te laten doen. Voorbeelden hiervan zijn: PRT, ESDM, JASPER-training, Theraplay, Floorplay, Floortime en de BEER interventie.
Lionel Messi lijdt aan het syndroom van Asperger. Althans volgens Romario, die de Argentijnse aanvaller van Barcelona vergeleek met historische wetenschappers Isaac Newton en Albert Einstein.
– Negatieve effecten van sport op de gezondheid zijn o.a. blessures, fysieke stress/over-trainen, het risico op falen en de daarbij gepaarde psychische problematiek en stress, eetstoornissen en burn-out.
Regelmatig bewegen vermindert psychische klachten, zoals depressiviteit en angstgevoelens. Daarnaast blijkt sportdeelname een positief verband te hebben met de sociale gezondheid. Mensen die zich psychisch ongezond voelen of een depressie hebben gehad, bewegen veelal wekelijks, maar sporten minder vaak.
Goed voor het lichaam
Sport zorgt voor een betere conditie, meer spierkracht, een gezonde levensstijl, een goede nachtrust en een minder hoge medische consumptie. Sporten verkleint namelijk het risico op een groot aantal aandoeningen als hart- en vaatziekten, obesitas, osteoporose, beroertes.
Soorten G-sporten
Er zijn verschillende soorten gehandicaptensporten, bijvoorbeeld rolstoelbasketbal en rolstoeltennis. Maar ook atletiek, zwemmen, paardrijden, zeilen, voetbal en nog veel meer. Gehandicaptensport kan op verschillende manieren gebeuren.
Een Speciale Interesse (ook wel gefocuste interesse, preoccupatie, fiep of spin genoemd) is een onderwerp die autistische personen een gevoel van geluk en vreugde geven. Speciale interesses kunnen ons helpen om stress te verminderen en te motiveren om te leren.
'Kinderen mogen niet te eenzijdig belast worden, niet te veel keer achter elkaar dezelfde beweging trainen. Dan kunnen blessures ontstaan. Groeischijven kunnen overbelast raken, wat blijvend letsel kan veroorzaken.
Sporten is goed voor kinderen. Het verbetert hun conditie, gaat overgewicht tegen, is goed voor hun zelfvertrouwen en leert hen omgaan met emoties zoals boosheid en verdriet bij het verliezen. Bovendien maken kinderen al sportend nieuwe vriendjes en vriendinnetjes.
Fitness, bowlen en tennis vinden zowel meisjes als jongens leuk om te doen. Er zijn duidelijk verschillen in populariteit van takken van sport tussen de jonge en de oudere jeugd. Zwemmen, (veld)voetbal, turnen en dansen zijn de meest beoefende sporten onder de zes tot elfjarigen.
Mensen met autisme kennen geen emoties. Smalltalk, oogcontact of een knuffel… Mensen met autisme hebben het doorgaans moeilijk met sociale interactie. Als kind valt het hen al zwaar om vriendschap te sluiten met leeftijdgenoten en vaak komen ze ronduit ongeïnteresseerd over.
Kinderen met autisme hebben moeite met veranderingen en onbekende situaties. Vaak zijn ze graag bezig met één bepaald onderwerp of hobby. Als u kenmerken van autisme bij uw kind herkent, bespreek dit dan met uw huisarts. Als u weet wat er met uw kind is, begrijpt u waarom uw kind anders reageert op dingen.
Uit een onderzoek van de Universiteit van East Anglia is gebleken dat mensen met autistische kenmerken meer creatieve en originele ideeën hebben.
'Bij autisme zijn de sociale voelsprieten anders afgesteld', legt Geurts uit. 'Mensen kunnen daardoor veel gevoeliger zijn en snel overweldigd raken door de sociale informatie die ze oppikken, of juist veel te weinig sociale informatie ophalen.
Kinderen met autisme lopen vaker op de tenen. Wanneer de kuitspieren in aanleg te kort zijn of er een afwijking in de botstructuur of de aansturing van de spieren is, kan dat een oorzaak voor tenenlopen zijn.
Onbegrip, sociale eenzaamheid en isolement, beperkte vrijetijdsbesteding, geen passend onderwijs, angsten en overprikkeling, overbelasting van naasten, zoals partners, familieleden en ouders zijn een aantal veel voorkomende problemen.
Ga eens na in je buurt en/of regio welke partijen zich richten op mensen met een beperking. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sportservicebureaus, sportaanbieders, regionale samenwerkingsverbanden/gemeenten en medewerkers aangepast sporten bij sportbonden. Kijk niet alleen binnen je eigen gemeente, maar ook daarbuiten.