De kustgebieden hebben aanzienlijk minder vaak een witte kerst gezien: Vlieland (Friesland), Vlissingen (Zeeland), Voorschoten (Zuid-Holland) en het Zeeuwse Westdorpe en Wilhelminadorp staan onderaan de lijst. Hier lag de afgelopen 60 jaar slechts 2 keer een gesloten sneeuwdek op Eerste en Tweede Kerstdag.
Qua kans op een witte kerst vallen alle Nederlandse steden in dezelfde kansarme categorie als Dubai, Honolulu en Los Angeles. Gemiddeld liggen de Nederlandse daken slechts 6 of 7 op de 100 kerstavonden onder een witte deken.
Witte kerst: op sommige plaatsen is dat de 'norm'
Ook in Lapland en de bergen van Scandinavië is het vrijwel altijd raak. Buiten Europa is het natuurlijk ook altijd prijs in grote delen van Rusland (met name Siberië), de noordelijke helft van Canada en Alaska, Groenland en de bergachtige gebieden in Azië.
Als we naar de statistiek van voorgaande jaren kijken dan komt in Midden-Nederland eens in de 15 jaar een witte kerst voor. In het westen is de kans op een witte kerst kleiner (eens in de 24 jaar) en in het oosten groter (eens in de 10 jaar). De kans bedraagt statistisch bezien dus zo'n 7 procent.
De laatste witte kerst in Nederland was in 2010, nog niet zo lang geleden. Ook in 2009 hadden we een witte kerst. Een unieke gebeurtenis: een witte kerst is nog nooit twee jaar op rij voorgekomen in Nederland. Of we een witte kerst krijgen in 2023 is nog even afwachten.
Witte kerst
De laatste keer was in 2010 en daarvoor in 2009 en 1981, grillig verdeeld in de tijd dus. Natuurlijk is het aantal keren dat ergens in het land sneeuw lag met kerst wel groter dan het officiële aantal.
Hetzelfde geldt voor de tweede Kerstdag: in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië is dit een officiële feestdag, maar in Frankrijk en België niet.
Dat sneeuwdek in De Bilt met Kerstmis is sinds 1901 (het begin van de weermetingen in Nederland) slechts acht keer voorgekomen. Het gebeurt vaak dat het rond kerst juist heel zacht weer is voor de tijd van het jaar. Sinds 1901 is het vijftien keer warmer geweest dan tien graden Celsius.
Hierdoor ontstond er ook de kersttijd, namelijk de periode tussen 25 december en 6 januari. In deze tijd werden er vier kerstdagen gevierd. De Tweede Kerstdag, namelijk 26 december, stond hierbij in het teken van Sint Stefanus. Deze vier Kerstdagen werden in de loop van de tijd teruggebracht naar twee Kerstdagen.
Ook in 1922, 1929, 1934, 1958, 1959, 1972, 1988, 1989, 1992, 2007, 2013, 2015, 2016 en 2018 zal december sneeuwloos blijven. Het sneeuwt overvloedig in heel België. In het centrum van het land meten we een sneeuwlaag van 23 cm in Gembloers en 22 cm in St-Joost-ten-Node.
Santa Claus Village (Rovaniemi): leukste kerstdorp van Europa. Rovaniemi moet zonder twijfel de het leukste kerststad dorp van Europa zijn. Dit, lezers, dit is de plek waar de kerstman woont, waar hij zijn elven aan het werk zet, waar je niet hoeft te wachten tot het kerst is, hier is het altijd kerst.
Rood, wit en goud
Deze kleuren vormen misschien de traditioneelste, maar ook populairste combinatie van allemaal. Wit zorgt voor een winters gevoel, rood maakt het geheel warmer en het goud geeft dan weer een feestelijke toets. Zorg voor kerstlichtjes die een warme kleur hebben, dat geeft het mooiste effect.
Hoewel over de exacte geboortedatum van Jezus onduidelijkheid bestaat, vieren christenen zijn geboorte al eeuwenlang op 25 december. Van 813 tot 1773 zijn er meerdere kerstdagen. Van vier naar drie naar uiteindelijk twee kerstdagen. In 1964 worden beide uitgeroepen tot officiële feestdagen.
De Bijbel verbiedt het vieren van een verjaardag niet expliciet, maar Jehovah's Getuigen denken dat er aanwijzingen instaan die daar wel op wijzen. Ook gelooft de gemeenschap er in dat Kerstmis niet door God wordt goedgekeurd omdat het een heidens feest is.
Tweede kerstdag is een officiële feestdag in in ieder geval de volgende landen: België (Duitstalige Gemeenschap), Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland (traditioneel niet Noordrijn-Westfalen en Saarland maar steeds vaker wel), Estland, Frankrijk (Elzas-Lotharingen), Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, ...
Kerst. Op 25 december wordt door het hele land kerst gevierd en is het een officiële vrije dag. De tweede kerstdag wordt alleen in Ontario gevierd.
Het kerstfeest is ontstaan in de vierde eeuw na Christus, en wel tegelijk in Rome en Jerusalem. Daarom werd het feest op twee verschillende data gevierd: te Rome op 25 december, in Jerusalem op 6 januari. Vanuit beide steden verspreidde het feest zich naar de rest van het rijk.
Als naar alle waarneemstations in ons land wordt gekeken, lag er alleen in 2001 (7 dagen), 2003, 2005 en 2016 ergens in het land sneeuw. Dit was altijd 5 cm of minder en zeer lokaal. In 1924, 1928,1929, 1935, 1936 1968, 1970, 1978 en in 2022 waren er gesloten sneeuwdekdagen.
Het kerstfeest: van bacalhau tot en met een koninklijke cake
Hoewel er in Portugal maar 1 kerstdag bestaat, wordt het kerstfeest toch in twee dagen gevierd. De Portugezen starten namelijk op kerstavond met de viering.
Christmas: 25 december
Kerstmis is een katholiek feest omtrent de geboorte van Jezus Christus. In Amerika viert men alleen de eerste kerstdag.
Het joelfeest, twaalf dagen feest tussen 25 december en 6 januari, verving de kerk voor katholieke feestdagen. De eerste dag van dat joelfeest werd Eerste Kerstdag: de dag waarop nog steeds de geboorte van Jezus wordt gevierd. De tweede dag, nu Tweede Kerstdag, werd het feest van de Heilige Stefanus.