Je kindje voeden aan de borst is een bijzondere ervaring. Maar hoewel het voor sommige moeders vooral een pijnlijke klus is, ervaren anderen een intense prikkeling die soms zelfs kan voelen als een orgasme. What the?! Tijdens het geven van borstvoeding worden je tepels flink geprikkeld.
Als de hormoonhuishouding voldoende verstoord is, bijvoorbeeld door een klierziekte, kan ook een mannenlichaam melk produceren. Prolactine, een hormoon dat de melkproductie stimuleert, komt ook bij mannen voor. Als het door ziekte overmatig aanwezig is, kan er melk gevormd worden.
De toeschietreflex kan de eerste periode een echt 'kromme-tenen-gevoel' geven. Lichte tinteling, soms alsof er een elektrisch stroompje door je tepels gaat. Na een paar maanden voeden verandert dit gevoel meestal, de meeste moeders blijven de toeschietreflex wel voelen.
Borstvoeding geven is een fijne en natuurlijke manier om je kindje te voeden. Je baby krijgt via de melk alle voedingsstoffen binnen in precies de juiste hoeveelheden. De samenstelling en de hoeveelheid melk is volledig afgestemd op zijn behoefte.
De productie van melk kan jaren doorgaan als het kind borstvoeding blijft krijgen. De totale productie neemt echter vaak af na zes a zeven maanden omdat dan meestal met de introductie van vast voedsel wordt gestart waardoor de baby minder moedermelk nodig heeft en dus ook minder (vaak) wil drinken.
Qua smaak is het lekker zoet en romig. Het doet een beetje denken aan amandelen. Maar soms smaakt moedermelk ook wel wat zuur, zeker als het al eventjes bewaard is geweest. Hoewel de melk dan gewoon nog goed is, valt deze niet altijd bij alle baby's meer in de smaak.
Je moedermelkproductie na zes weken
Na de eerste maand nemen de snelle prolactinestijgingen na het voeden af, terwijl je melk rijp is en je lichaam zeer efficiënt is geworden in het produceren van zoveel melk als je baby nodig heeft. Je borsten beginnen als het ware op de automatische piloot te werken.
Het geven van borstvoeding is iets heel persoonlijks en iedere moeder beleeft het op haar eigen manier. Er kunnen verschillende redenen zijn die het voeden lastig maken. Deze redenen kunnen lichamelijk zijn, maar ook emotioneel. Soms is het probleem op te lossen met wat hulp, maar dat geldt niet voor iedereen.
Wellicht krijg je dorst tijdens het voeden. Dat komt omdat je speekselklieren reageren wanneer je lichaam water verliest, zoals bij borstvoeding. Ze geven dan minder speeksel af waardoor je mond droger wordt en je dorst ervaart.
Moedermelk is de beste voeding voor je kind. In borstvoeding zit eigenlijk alles wat je baby nodig heeft. Ook past je lichaam automatisch de samenstelling van de melk aan zodat jouw kindje altijd de juiste bouwstoffen binnen krijgt. Het geven van borstvoeding is ook goed voor de hechting en ontwikkeling van je kind.
Hoewel moedermelk niet volledig kan voorkomen dat hij ziek wordt, zorgen de beschermende eigenschappen ervan er wel voor dat baby's die borstvoeding krijgen minder vaak ziek zijn,1 en sneller beter worden dan baby's die kunstvoeding krijgen.
Het is niet bewezen dat koolsoorten, uien, scherpe kruiden, sinaasappelsap en chocola via de voeding van de moeder darmkrampen kunnen veroorzaken bij kinderen die borstvoeding krijgen. Krampjes komen door de ontwikkeling van de darmen, niet door wat de moeder eet. Na 3 maanden zijn de krampjes over het algemeen over.
Het is een geleidelijk proces en er is dus ook geen sprake van voor- en achtermelk. Hoe vet je moedermelk is, heeft te maken met hoe leeg je borst is. Hoe leger je borst, hoe vetter je melk. Aan het begin van de ene voeding zal je borst voller zijn en je melk dus minder vet dan aan het begin van een andere voeding.
Waarom heeft hij dan toch van die fopspenen op zijn borst? Het mannenlichaam en het vrouwenlichaam zijn in het begin van de zwangerschap nog hetzelfde. Inclusief tepels. Tot een week of zeven hebben zowel jongens als meisjes een opening in het kruis, met een knopje ('genitaal uitsteeksel') erboven.
Grootte en vorm van borst en tepel hebben meestal geen invloed op het slagen van de borstvoeding. Begint de baby te zuigen aan de borst dan komen er twee hormonen vrij: prolactine en oxytocine. Prolactine zorgt voor de aanmaak van nieuwe melk. De melkaanmaak gaat continu door.
Maar kan een man dan ook melk geven als gevolg van overmatige borstontwikkeling? Ja. Als de hormoonhuishouding verstoord is, bijvoorbeeld door een klierziekte, kunnen ook tepels van mannen melk produceren.
Veel moeders vragen zich af of uitsluitend borstvoeding voldoende is wanneer het warm weer is. Er wordt vaak gezegd dat het bij hoge temperaturen nuttig kan zijn om water aan de baby te geven. Dit is echter niet nodig. Het kan zelfs een averechts effect hebben.
Moet je extra veel eten of drinken als je borstvoeding geeft? De extra energie die nodig is aan het begin van de borstvoedingsperiode wordt geschat op 200 tot 500 kcal per dag. Dit komt neer op een kleine extra maaltijd. Eten voor twee is dus meestal niet nodig.
Borstvoeding geven is doorgaans goedkoper. Gezinnen die alleen borstvoeding geven, besparen naar schatting 1.000 tot 1.300 euro tijdens het eerste levensjaar van hun baby.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
Als je plotseling stopt met borstvoeding geven, kan dat tot stuwing, verstopte kanalen of mastitis leiden. Bovendien is het een abrupte verandering waar het spijsverterings- en immuunsysteem van je baby mee om moet kunnen gaan. Het kan ook in emotioneel opzicht voor jullie beiden moeilijk zijn.
Je hebt geen speciaal dieet nodig wanneer je borstvoeding geeft, maar wat je eet moet qua voedingswaarde gebalanceerd zijn. Dat betekent voldoende groenten en fruit, alsook volkorenproducten zoals haver, bruine rijst en volkoren graanproducten en -brood.
Induceren van lactatie betekent het op gang brengen van de melkproductie zonder zwanger te zijn. Als er wel ooit melkproductie was, spreekt men van relactatie. Door inductie of relactatie kan de melkproductie succesvol gedeeltelijk of zelfs volledig opgebouwd worden mits de juiste ondersteuning.
Ook dan is het mogelijk om je melkproductie op gang te brengen en borstvoeding te geven. Een vrouw heeft geen baarmoeder of eierstokken nodig om borstvoeding te kunnen geven. Alles wat je nodig hebt, zijn je borsten en een functionerende hypofyse.
Kleine hoeveelheden afgekolfde melk kunnen worden toegevoegd aan hetzelfde flesje dat je in de koelkast bewaart, maar alleen als de melk die je wilt toevoegen van tevoren is gekoeld in de koelkast. Voeg geen melk op lichaamstemperatuur toe aan reeds gekoelde melk.