Een angststoornis wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een pathologische (ziekelijke) angst. Als angst geen reële grond heeft, de dreiging niet in de buurt is en iemand er sociale problemen door ondervindt, is er sprake van een stoornis.
Abnormale angst: na geen of een (minimale) prikkel ontstaat een ongewoon heftige en/of langdurige oninvoelbare angst, die niet past bij de situatie.
droge mond, misselijkheid, maagpijn, braken of diarree. hoofdpijn, rood worden, flauwvallen. verwarring: u weet niet meer goed wie of waar u bent. het gevoel dat u de controle over uzelf verliest, gek wordt of doodgaat.
Angst is een nuttig hulpmiddel: het waarschuwt voor gevaar en pijn, en zorgt dat we ons op een goede wijze gedragen in een soms onveilige omgeving. Als angst geen relatie meer heeft met die omgeving, noemen we het pathologische angst. Angst zonder aanwijsbare reden dus.
Denk aan: vliegangst, hoogtevrees, claustrofobie, angst voor de tandarts, voor spinnen of voor muizen. Wel 8 procent van de Nederlanders heeft last van zo'n fobie. Dat houdt in: regelmatige paniekaanvallen.
Ook gespannen, pijnlijke spieren in verschillende delen van het lichaam zijn veel voorkomende klachten en kunnen leiden tot bijvoorbeeld hoofdpijn, nekpijn of schouderpijn. U kunt daarbij prikkelbaar zijn, slecht geconcentreerd, snel afgeleid en verhoogd waakzaam. Mogelijk heeft u ok moeite met in slaap vallen.
Bij een angststoornis door een somatische aandoening is het nodig om jouw lichamelijke aandoening te behandelen. Een angststoornis door een middel, is een angststoornis die voortkomt uit het gebruik of door het afkicken van middelen. Denk bijvoorbeeld aan harddrugs, alcohol, cafeïne of bepaalde medicatie.
Een ongezond leven, met slechte eetgewoonten en weinig beweging, kan hier tevens aan ten grondslag liggen. Verder kan het gebruik van middelen, zoals alcohol of drugs, van invloed zijn. Op specifieker niveau ontstaan angst- en paniekklachten door een trigger: een gebeurtenis of situatie die de klachten in gang zet.
Angstklachten zijn klachten waarbij angstgevoelens en begeleidende lichamelijke klachten een rol spelen. Het verschil met een angststoornis is de ernst van de symptomen. De overgang van 'angstklachten' naar een 'angststoornis' heeft geen exact afkappunt. Pathologische angst komt bij veel psychische aandoeningen voor.
Kun je genezen van een angststoornis? Dat kan zeker! Een angststoornis is vaak te genezen door middel van een psychologische behandeling. De meest gebruikte behandelmethode is cognitieve gedragstherapie (CGT), maar er zijn meerdere behandelvormen mogelijk.
Voor een groot percentage mensen heeft een angststoornis een chronisch beloop. Dit betekent dat hulpverleners alert moeten zijn op signalen van een angststoornis en snel moeten interveniëren.
Coulrofobie – angst voor clowns
Dan ben je zeker niet de enige. Niet alleen kinderen zijn bang voor clowns, ook veel volwassenen zijn geen fan, zo blijkt uit een onderzoek van de University of South Wales. Meer dan de helft van de ondervraagden gaf aan bang te zijn voor clowns.
Tijdens een angst- of paniekaanval zijn de lichamelijke klachten die het meest voorkomen: Hartkloppingen. Pijn of een beklemd gevoel op de borst (sommige mensen denken dat ze een hartaanval krijgen) Zweten.
Het kan helpen gewoon te praten of je handen op je buik te leggen en op je ademhaling te letten. Ook bewegen kan ervoor zorgen dat je ademhaling weer stabiliseert. Een ijsklontje op je tong leggen kan ook helpen. Je aandacht gaat naar de kou toe, wat meteen kalmeert.
Door gesprekken, informatie en een online cursus kunt u de angst verminderen. Dagelijks genoeg bewegen, genoeg slapen en regelmatig leven zijn belangrijk. Als de klachten niet minder worden, kunt u kiezen voor cognitieve gedragstherapie. Bij deze therapie leert u anders te denken, waardoor de angst vermindert.
Ernstige angststoornissen zijn het best te behandelen met cognitieve gedragstherapie, waarin je wordt geleerd om te wennen aan de angst en om te gaan met angstige situaties door er anders over te denken. Samen met jou gaan we deze angstige situaties opzoeken.
Wanneer je die angst om ziek te worden hebt, dan heb je mogelijk last van hypochondrie. Allerlei gewone lichamelijke verschijnselen worden gezien als teken van een ernstige ziekte, zoals een steek, jeuk of kramp, terwijl er medisch niets te vinden is. Het is erg moeilijk om iemand met hypochondrie gerust te stellen.
Angstaanvallen zijn vergelijkbaar, maar de angstgevoelens ontstaan geleidelijk en zijn minder intens dan bij een paniekaanval. Mensen die regelmatig paniekaanvallen of angstaanvallen ervaren, kunnen hierdoor beperkt worden in hun dagelijks leven en hebben mogelijk professionele hulp nodig om hiermee om te gaan.
Wanneer je angst ervaart, volgt een angstreactie. Bepaalde gebieden van je hersenen worden actief en hierdoor ga je bijvoorbeeld zweten en gaat je hartslag omhoog. Of angst ook een directe oorzaak is van verminderd executief functioneren kunnen we nog niet zeggen.
Een psycholoog is een expert in het behandelen van angst en paniekaanvallen en een vertrouwenspersoon. Therapie zal je helpen om beter te leren omgaan met de angst. O.a. zal de psycholoog samen met jou op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak van jouw angst en je technieken aanleren.
lichamelijk: trillen, hoofdpijn of buikpijn. cognitief: vervelende gedachten over nare dingen die kunnen gebeuren, overmatig piekeren. gedragsmatig: angstige situaties uit de weg gaan, huilen, verstijven, bevriezen, prikkelbaar of opstandig gedrag, en geruststelling vragen.
Als je een angststoornis hebt ben je óók bang in situaties die geen direct gevaar opleveren. Je raakt bijvoorbeeld in paniek wanneer je een gesprek voert of je durft niet meer alleen naar buiten. Het gaat bij angststoornissen in alle gevallen om serieuze klachten die de kwaliteit van leven ernstig aantasten.