Engeland heeft niet echt een eigen cultuur, terwijl bijvoorbeeld Schotland dit wél heeft. De Engelse cultuur is vrijwel gelijk aan de Britse. Dingen die als typisch Engels worden gezien, zoals de High tea, William Shakespeare en voetbal, worden dus ook als typisch Brits gezien.
Engelse producten zoals scones, muffins, crumpets, sausages en typisch Engelse bakbacon vind u in onze winkel aan de Clercqstraat nr.
Niet alleen de kenmerkende Pub gerechten, de High Tea en het Engelse ontbijt zijn populair, maar denk ook aan de bekende zoete gerechten, vele curry's, schelp- en schaaldieren en stoofgerechten.
Het klassieke Engelse drankje: gin-tonic
De klassieke gin-tonic is een lichte, frisse en eenvoudige cocktail die bestaat uit 4 ingrediënten: gin, tonic, limoen en ijsblokjes. Het drankje smaakt het beste als het wordt geserveerd in een gekoeld glas.
Als je het écht op zijn Engels wil doen dan begin je je dag met een traditioneel 'English breakfast'. Dit ontbijt bestaat vaak uit bacon, (gebakken) eieren, tomaten, champignons, toast met boter, baked beans en aardappelen.
Bijna twintig procent (19,8 procent) van de volwassen Engelsen en Welshmen rekent zichzelf tot de Anglicaanse Kerk, 8,3 procent tot de katholieke Kerk, 4,4 procent tot de islam, en 3,3, procent tot lid van een andere niet-christelijke godsdienst.
Er is in Groot-Brittannië vooral veel aandacht voor de balsporten voetbal, rugby (met name Rugby Union) en cricket maar aan roeien, paardensport en golf wordt aandacht besteed. Typisch Brits is ook de populariteit van darts en snooker, niet geheel toevallig als je kijkt naar de pubcultuur in Groot-Brittannië.
Engeland is genoemd naar de Angelen, een van de Germaanse stammen die na het vertrek van de Romeinen vanuit het Europese vasteland het eiland koloniseerden. Samen met Saksen, Juten en mogelijk ook Friezen kwamen zij met schepen vanuit het huidige Noord-Duitsland, Noord-Nederland en West-Denemarken.
Zo kun je onder andere kiezen uit cinnamon, peppermint, en ginger. Fudge en toffees zijn verpakt in de leukste blikjes als een dubbeldekker bus, the big wheel of de bekende Engelse telefooncel. Combineer de chocolate chip cookies of oreo koekjes met een lekker kopje hot chocolate.
House of Parliament, de Big Ben, rode stadsbussen, de zwarte taxi's, wolken aan de lucht en fietspaden voor de ontelbare mountainbikers en wielrenners in de stad.
Uiteraard is er in het Verenigd Koninkrijk godsdienstvrijheid. Ook al is, historisch gezien, de context vooral christelijk (vandaag ongeveer 60% protestants), toch bestaan er vandaag reeds heel wat religies en levensbeschouwingen naast het christendom: Hindoeïsme, Jodendom, Islam, Sikhisme, Boeddhisme, Jainisme...
Een high tea - vaak kortweg tea - is een Engelse maaltijd die rond zes uur in de avond wordt genuttigd. De term wordt door de lagere klasse in het noorden van Engeland gebezigd. De lagere klasse in het zuiden van Engeland (en de hogere klasse in heel Engeland) noemt deze maaltijd supper of dinner.
Nu hoor je vaak dat een English breakfast ongezond zou zijn omdat het 'te veel is'. Dat is een beetje een gekke redenering. Er is namelijk helemaal niets mis mee om groots te ontbijten als je dit maar compenseeert met de rest van de dag. Bovendien verminder je de de kans op eetbuien en zoete trek gedurende de dag.
Je moet namelijk 18 jaar of ouder zijn om alcohol te mogen drinken in een pub. Als je een ouder meebrengt naar de pub mag je al vanaf je 16e drinken, mits je een maaltijd nuttigt in een speciaal deel van de pub.
Een compleet Engels ontbijt bestaat uit baked beans in tomatensaus, worstjes, bacon, een spiegeleitje, champignons en natuurlijk black pudding (of bloedworst, ook wel Boudin Noir genoemd).
De Britse Oost-Indische Compagnie heeft de monopolie op de thee in het Verenigd Koninkrijk, wat ze makkelijk uit het Britse India kunnen halen. Omdat ze er goed mee kunnen verdienen wordt het flink gepromoot. Ze verkopen het als typisch Brits. Hierdoor wordt het drankje steeds populairder en goedkoper.
Engelse thee dankt zijn naam aan het feit dat deze thee door veel Engelsen wordt gedronken tijdens de afternoon tea rond de klok van vijf. Sinds decennia een traditie in Engeland. Engelse thee wordt echter niet in Engeland geteeld of geproduceerd. Het is vaak een melange, een mix van Assam, Kenya en Ceylon.
Buiten Groot-Brittannië is dit traditionele hoofddeksel met naar boven gebogen rand nog slechts zelden aan te treffen en wordt vooral nog met voorliefde door aanhangers van de paardensport gedragen.
De veelkleurige dropjes worden in Europa en Amerika gegeten en werden voor het eerst gemaakt in de stad Sheffield in Engeland, anno 1899. Dus ja: Engelse drop is écht Engels. Daar noemen ze het 'liquorice allsorts'.
Een Afternoon Tea wordt in Engeland veelal gehouden tussen 16:00 en 17:00. Engelsen drinken er sterke zwarte thee bij, vaak met melk en suiker. De thee wordt uiteraard geserveerd in typisch Engels bloemetjesservies.