Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze als het niet regent dagelijks water nodig. Als de bovenste bladeren van je zonnebloem geel worden, kan er het volgende aan de hand zijn: De bloem krijgt te weinig stikstof (voeding) binnen. Geef de zonnebloem extra voeding.
Bij grote zonnebloemen knijp je de groeipunten af als de planten 20 cm hoog zijn. Bij dwergzonnebloemen knijp je de groeipunten af wanneer ze 10 tot 15 cm hoog zijn, zodat er slechts twee paar bladeren op de stengel overblijven. Herhaal deze stap wanneer de plant nog eens 7 tot 10 cm gegroeid is.
Zonnebloemen toppen
Je knipt of knijpt hierbij jonge stengels af: knijp je met je nagels de top uit de zaailing als het plantje zo'n 20 cm hoog is. Omdat de zonnebloem nu niet meer zo makkelijk in de hoogte kan groeien, gaat hij in de breedte groeien.
De zonnebloem (Helianthus annuus) is een eenjarige plant, die normaal gesproken tot 3 meter hoog kan worden.Maar er zijn variëteiten die kleiner blijven, tot 2 meter, en andere die wel tot 5 meter door kunnen schieten. Er is zelfs een variëteit met hangend bloemhoofd.
Het record van grootse zonnebloem ooit is in handen van een Duitser. Met maar liefst een hoogte van 9,17 meter. Ja zeg dat, wow! De gouden trucs van deze recordhouder: zaden gebruiken van de grootste bloemen van vorig jaar, bemesten met versnipperde aardappels en goede ondersteuning.
Het Nederlands record stamt uit 1986 toen er een zonnebloem werd gekweekt van 7,76 meter hoog. Het wereldrecord komt van onze Oosterburen, daar is ooit een bloem van 9,17 meter gekweekt.
Een zonnebloem wordt vaak gezien als hét symbool voor de zomer. Het onderwerp van één van de meest bekende schilderijen ter wereld zijn zonnebloemen (Vincent van Gogh - Zonnebloemen). De hoogste zonnebloem ooit gemeten was wel 9,17m hoog!
Zaaiperiode voor zonnebloemen
Als je wilt voorzaaien in een pot in huis of in een kas, dan kan dat bijvoorbeeld in maart. Als de planten groot genoeg zijn kan je ze vanaf april of mei ook buiten in de volle grond plaatsen. Buiten kunnen de zaden gezaaid worden vanaf eind maart tot en met begin juni.
Zonnebloemen zet je vooral in je tuin omdat je er zo vrolijk van wordt, en omdat er veel bijen en hommels op afkomen. Daarnaast zijn het prima buurplanten, onder andere voor bonen. En met de uitgebloeide bloemen en de zaden maak je weer veel vogels blij.
Ze zien er prachtig uit, lokken bijen naar je tuin en zijn een prima buurplant voor bonen. Deze soort krijgt zelfs meerdere bloemen per stengel.
Kies voor F1 zaden.
Zonnebloemen groeien graag op zandgrond en kunnen goed tegen droogte. Te veel water zorgt voor een slappe groei, waardoor de stengels makkelijk afbreken. Plant ze op een plek waar het water niet blijft staan . Bemest de jonge planten licht, hierna hebben ze geen mest meer nodig.
Zonnebloem is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 5℃.
Knip de uitgebloeide bloemen van de zonnebloem zo'n 10-15 cm af onder van de bloemstengel, wanneer deze in een pot staat. Hierdoor kunnen weer nieuwe bloemen ontstaan. Als de zonnebloem plant in de volle grond staat hoef je niks te doen bij uitgebloeide bloemen.
Houd er rekening mee dat zonnebloemen graag op een plekje staan waar genoeg zon komt. Kies daarom geen plekje in de schaduw. Plant vervolgens de zonnebloemzaden op 1 tot 2 cm diepte. Zorg voor genoeg water op de warme dagen.
Zonnebloemen kun je van maart tot mei zaaien. Dat kun je zowel in de vollegrond doen als binnen in zaaimodules of losse potjes. De keuze is aan jou: heb je veel last van slakken, dan raden we je aan de zaden binnen voor te zaaien. Afhankelijk van de soort, kost het 11 tot 18 weken na het zaaien tot de bloemen bloeien.
Je kunt binnen het hele jaar door zonnebloemen zaaien. Als je ze buiten wil zaaien, wacht je best tot het niet meer gaat vriezen.
Bemesting. Maar ook voedingsstoffen zijn heel belangrijk voor de groei, omdat zonnebloemen tot de sterk opnemende planten behoren. Tijdens de groeiperiode kan je dus met wat stikstofrijke meststof eenmaal per week iets goeds doen voor je zonnebloemen.
De zonnebloem vormt een uitzondering. Deze bloem zet u het liefst in een schone vaas met heet (niet kokend) water. Vervang het water vervolgens na een half uur met lauwwarm water. Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen.
In de late herfst, ter overwintering wordt de zonnebloem tot een hoogte van 10-15 cm afgeknipt en bedekt met bladeren of boomschors. De zonnebloem kan in het voorjaar/zomer ook in een pot staan.
Als de zonnebloem zo'n 30cm hoog is, kun je lekker wat mest/voedingskorrels/wormencompost geven. Daarna hoef je niks meer te doen.
Veeg met je hand over het hart van de zonnebloem, zodat de zonnebloempitten zichtbaar worden. De bloemknoppen leg je op een droge, goed geventileerde plek, zodat ze goed na kunnen drogen. Hierna kun je je zonnebloempitten oogsten door over de pitten te wrijven of de bloemknoppen flink te schudden.
Zonnebloemen staan graag op een zonnig plekje, enigszins beschut tegen de wind. Ze houden van voedzame grond die wat aan de zurige kant is. Meng hiervoor eventueel wat tuingrond voor heide of azalea's door de grond. Voeg geen kalk toe.
De zonnebloem heeft voldoende water nodig om goed te kunnen groeien. Geef daarom in droge perioden extra water zodat de grond niet uitdroogt. Geef ook weer niet te veel water, in te natte grond kunnen de stengels gaan rotten of breken. Om zo hoog te kunnen groeien, heeft een eenjarige zonnebloem voedzame grond nodig.
Gemiddeld komt een zonnebloem 90 dagen na het zaaien tot bloei. Heb je deze dicht bij elkaar gepoot dan wordt geadviseerd om 6 weken na het zaaien de zonnebloem uit te planten.