Over de oorsprong van de pizza Hawaii is veel gesteggel. Volgens het Canadese Food Network was de uitvinder van de pizza de Canadese Kok Sam Panopoulos. Hij zou de eerste zijn geweest die in 1962 ananas op een pizza serveerde in het Satellite Restaurant in de stad Chatham-Kent.
Waar de pizza dan wel is ontstaan? In Canada. De Griekse Sam Panopoulos emigreerde in de jaren 50 naar Canada, begon een restaurant en ging nieuwe gerechten proberen. Hij wilde zoet en hartig met elkaar combineren en daaruit ontstond een pizza met ananas.
De discussie speelt al zo lang als de pizza Hawaii bestaat. Zo mengde verschillende top-chefs, beroemdheden en politici zich al eens in de discussie. De zoete smaak en hoge zuurtegraad maakt een combinatie met de overwegend hartige pizza geen 'match-made-in-heaven'.
Sam Panopoulos (83) is overleden. De naam zegt u wellicht niets, maar de Griek kwam in de jaren 60 op het idee om fruit, meer bepaald ananas, op een pizza te leggen. Zodoende was de wereldwijd bekende pizza Hawaï geboren. Panopoulos emigreerde van Griekenland naar Canada in 1954.
Het is boordevol vitaminen en mineralen en is dus supergezond! Maar één van de beste redenen om ananas te eten is omdat het je vet helpt verbranden! En daardoor kan je meer pizza's eten.
PIZZA HAWAI BESTELLEN
Ananas op een pizza, kijk, in sommige pizza-restaurants (zeker bij ons in België) zijn ze bezweken voor de druk, maar Italianen vinden dat echt afschuwelijk. Fruit op pizza… een doodzonde. Dus beter niet doen.
Domino's gaat de Pizza Hawaii en de Pizza Kip Kerrie van het menu halen. Al jaren discussiëren voorstanders en tegenstanders met elkaar of ananas op een pizza hoort of niet. Nu is Domino's tot de conclusie gekomen dat ananas niet op een pizza thuishoort!
Volgens de echte Italiaanse keuken is het 'not done' om ananas op je pizza te leggen. In februari zei de president van IJsland zelfs dat als het aan hem ligt er een verbod op de pizza komt.
Er zitten 774 kilocalorieën in 1 portie (350 gram) pizza hawaii. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pizza hawaii'?
Het is de perfecte combi tussen zoet en hartig
Mensen die vinden dat ananas niet op een pizza hoort, omdat ananas zoet is, tja, die zijn gewoon een beetje gek. Pizza Hawaii is namelijk de perfecte combi tussen zoet en hartig met een vleugje frisheid.
Voor een goede pizza heb je kwaliteitsvolle en verse ingrediënten nodig. “Wat er wel en niet als topping gebruikt kan worden, is persoonlijk. Alleen ananas vind ik niet kunnen op pizza: deze smaak past niet bij de basisingrediënten zoals tomaat, mozzarella en basilicum.”
Er zit 28,7 gram vet in 1 portie (350 gram) pizza hawaii, waarvan 9,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Er zitten 812 kilocalorieën in 1 stuk (350 gram) pizza margherita. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pizza margherita'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
1 slice (173,18 g) bevat 196 calorieën.
Zo bestel je een pizza in Italië
– Posso ordinare una pizza? Ik wil graag een pizza Margherita. – Vorrei una pizza Margherita.
Zo krijgen de kippen dertig procent meer ruimte, wordt hun leefomgeving verrijkt met strobalen en zitstokken en wordt een ander, trager groeiend kippenras gebruikt. Dirk-Jan, onze directeur, zegt over deze stap van Domino's: 'We zijn zeer verheugd dat Domino's het welzijn van deze dieren serieus neemt.
De staat Hawaii bestaat uit 137 atollen en vulkanische eilanden (waarvan de meeste klein en onbewoond) in het midden van de Stille Oceaan, waarvan de belangrijkste de Hawaïaanse archipel vormen, een snoer van achttien eilanden waarvan acht grote van west naar oost: Niihau. Kauai. Oahu (met de hoofdstad Honolulu)
Eet pizza zoals de Italianen eten, snijd er steeds een klein stukje vanaf. Zo geniet je meer van je maaltijd en al haar mooie ingrediënten. Wees niet beschaamd om de huiswijn van de kaart te bestellen. Dit zijn vaak erg lekkere wijnen, in halve- en hele liters te bestellen.
De echte Italiaanse pizza´s staan bekend om de eenvoud en bevatten vaak maar één of twee ingrediënten naast de kaas en de tomatensaus. Voorbeelden hiervan zijn natuurlijk de pizza´s met salami, rauwe ham, verse worst, of alleen met een paar groente zoals aubergine en geroosterde paprika.
In Italië wordt er het meest pizza gegeten.De Italianen hebben lekker en goedkope pizZa's. De Italianen eten per hoofd jaarlijks zo'n 25 kg 'pasta secca', gedroogde pasta. Men kent in Italië bijna 300 verschillende soorten pasta.
Pizza Margherita
De meest bekende en waarschijnlijk meest bestelde pizza ter wereld. Deze overheerlijke, maar heel eenvoudige pizza werd in Napels, in de 18e eeuw, dus bereid voor de toenmalige koningin van Italië, Koningin Margherita.
De calzone is stiekem een dubbelgeklapte pizza. Pizzadeeg wordt gevuld met kaas, vlees en ei, dubbelgevouwen en gebakken in een hete pizza-oven. Het resultaat: een pizza die je makkelijk uit de hand eet.
De eerste pizza's waren broden gebakken op stenen, lijkend op de focaccia van nu. Nadat het ronde brood gegaard was, werd er een topping gebruikt om smaak toe te voegen. Deze broden werden gebruikt als bord of om mee te dippen.