Het celrubber heeft een gesloten celstructuur, waardoor het geen vloeistoffen opneemt en waterdicht is. Ook in aanraking met zeewater kan dit materiaal gebruikt worden, dankzij de grondstof neopreen. Dankzij de zeewaterbestendigheid van neopreen, tast zeewater het materiaal niet aan.
Neopreen stof bestaat uit neopreen rubber met één of twee nylon zijden. Deze lagen stof bedekken het rubber, waardoor het er niet meer uitziet als een rubber. Daarom wordt het vaak neopreen stof genoemd. Dit is onder andere het rubber waar duikpakken en wetsuits van gemaakt worden.
Wat is neopreen? Neopreen is een synthetisch rubber dat bestand is tegen olie en sterker kleeft dan natuurlijk rubber. Door een combinatie van alle positieve eigenschappen van neopreen, kan deze grondstof op brede schaal ingezet worden.
Wetsuits zijn gemaakt van neopreen, een super elastische stof. Deze stof wordt een stuk soepeler in het water. Het neopreen laat een dun laagje water in je wetsuit toe wat je lichaam op haar beurt opwarmt. Deze verwarmde laag water vormt de buffer en zorgt daarmee voor isolatie van je lichaamswarmte.
Neopreen is een synthetische rubber dat ook wel bekend staat als Chloropreen rubber (CR). Deze rubber wordt gemaakt uit gepolymeriseerd chloropreen en is qua eigenschappen een combinatie van EPDM en NBR rubber. Neopreen kan door de hoge chloorgehalte en vlamdovendheid in pure vorm vuurbestendig zijn.
Neopreen rubber, ook wel CR rubber genoemd, kan gebruikt worden voor duurzame toepassingen, zowel binnen als buiten. Dit kan bijvoorbeeld in de bouw zijn, in de industrie, maar ook in openbare ruimtes.
Je kunt de wetsuit onder de douche wassen of in een grote emmer water dompelen. Dit helpt om het neopreen rekbaar te houden en de ritsen soepel te laten werken. Nadat je je wetsuit met koud water hebt gewassen, hang je hem aan een hanger om te drogen. Gebruik een horizontale hanger en vouw het pak dubbel bij de middel.
Hoe lang gaat een duikpak mee? Een natpak van goede kwaliteit gaat een tot vijf jaar mee, afhankelijk van hoe vaak je ermee duikt en hoe je het pak onderhoudt. Om je natpak een zo lang mogelijk leven te geven, moet je het natpak na elke duik (of na elke duikvakantie) wassen met neopreenshampoo.
Neopreen kabel eigenschappen
Zo zijn ze door het sterke materiaal goed bestand tegen olie en verschillende weersomstandigheden. Hierdoor zijn ze ook buiten bruikbaar. Daarnaast zijn neopreen kabels vrij hittebestendig. De flexibiliteit van het rubber maakt het eenvoudig de kabel te plaatsen en op te rollen.
Eigenschappen van rubber coating
Naadloos en daardoor volledig waterdicht en luchtdicht. Zout- en chemicaliën bestendig. 15 jaar productgarantie. Volledig en zeer goed hechtend op vrijwel alle ondergronden (zonder gebruik van reinigers)
Heet water zorgt ervoor dat neopreen uitdroogt en de lijm zou los kunnen laten. Je kunt een sopje maken van baking soda, speciaal neopreen-shampoo of cleaner met koud- of handwarm water. Leg al je neopreen spullen hierin en was het schoon. Spoel je wetsuit vervolgens aan beide kanten goed uit met vers koud water.
Er zijn vele manieren en mogelijkheden om je surfpakken te repareren, maar hier is er een: De "doe het zelf" manier : Er bestaat neopreenlijm om kleine gaatjes te repareren. en voor grotere gaten kun je best een stuk neopreen op je wetsuit lijmen.
3M™ Neopreenlijm voor Rubber en Pakkingen 2141 is een gele solventgedragen synthetische rubberlijm met hoge sterkte en is uitstrijkbaar. Dit is een veelzijdige lijm die geschikt is voor de meeste rubber en pakking materialen te verbinden, alsook stof en leder met metal, hout en vele plastics.
Deze rubberkabel is behalve zeer soepel ook zeer stevig en is goed beschermd tegen bijvoorbeeld oliën en water. De kwaliteit van deze rubberen kabel is erg hoog en wordt vaak besteld vandaag de dag. Wanneer je vragen hebt over bijvoorbeeld de toepassing van de neopreen kabel, kun je bij Kabel24 terecht.
CR neopreen: gebaseerd op olie of kalksteen
CR Neopreen kan uit olie worden gemaakt, wat schadelijk is voor het milieu. Als alternatief kunnen we tegenwoordig een meer high-end type rubberen schuim gebruiken dat op kalksteen is gebaseerd in plaats van op olie.
Wanneer je alleen een buitenstopcontact of enkele buitenlamp wilt aansluiten, heb je al voldoende aan een Ymvk-as 2x2,5mm2. Wil je stopcontacten in je tuin die permanent op 230 volt staan en de tuinverlichting apart bedienen, dan kies je voor 3-aderige Ymvk-as kabel.
De neopreen variant is ook zeer flexibel maar heeft tevens een grote bestendigheid tegen olie en is uitermate geschikt voor buitengebruik. XMVK kabel is voor aansluitingen buiten of in tijdelijk vochtige ruimtes. De XMVK-AS kabel mag ook in de grond gebruikt worden (minimale diepte 50 cm).
U verbindt eerst de draden met elkaar in de kroonsteentjes of wago klemmen.Nadien doet u het dekseltje naar beneden waardoor de draden waterdicht afgesloten zijn. Op deze manier bekomt u een waterdichte kroonsteen of een waterdichte wago klem. Vaak is de waterdichtheidsgraad IP68 of X8.
In ieder geval goed doorspoelen dus als je moet plassen, voor en na het plassen! Waarschijnlijk zal je de eerste keer plassen in je nieuwe wetsuit zo lang mogelijk uitstellen, maar wees eerlijk. Er komt een dag dat de golven ongekend goed zijn en het toilet wel erg ver weg, dan is de keuze toch snel gemaakt.
Draag onder je wetsuit eventueel je tri-suit, zwembroek of badpak. Bij het aantrekken gebruik je zachte handschoenen en trek je het wetsuit langzaam omhoog vanuit de binnenkant. Trek je het wetsuit toch op aan de buitenkant gebruik dan géén nagels maar pak het neopreen beet tussen de breedte van je duim en wijsvinger.
Een 5/4 mm, ook wel een 5.4 of 5 mm genoemd, is de meest gebruikelijke wetsuit dikte voor een winter wetsuit. Het is iets warmer dan een 5/3 mm vanwege de extra mm dikte in de armen.
Een wetsuit is een speciaal pak gemaakt om jou te beschermen tegen onderkoeling tijdens het zwemmen. Ze zijn gemaakt van neopreen, een waterdicht materiaal dat zorgt voor isolerende lagen lucht. Dat zorgt er weer voor dat je warmte vast kunt houden en je lichaamstemperatuur op peil kan blijven.
Chloor is niet goed voor je wetsuit als dat uren/dagen achter elkaar in je wetsuit blijft zitten. Dus spoel het zo snel mogelijk goed uit met schoon water. En bij gebruik in het buitenwater is uitspoelen sowieso ook verstandig i.v.m. het verwijderen van bacteriën en vuil.
Neopreen is een elastomeer met de chemische naam polychloropreen. Polychloropreen wordt geproduceerd in een chemisch proces door het binden van strengen van een heldere vloeistof genaamd chloropreen. Ouderwetse chloropreen wetsuits zijn gemaakt met chemicaliën op petroleumbasis. Pas op voor SBR-neopreen wetsuits.