Papiervisjes eten graag papier en wat het papier bij elkaar houdt: lijm. In papier zit namelijk cellulose en lijm bevat zetmeel: dat zijn heel voedzame stoffen voor dit ongedierte. Vinden ze geen papier, dan kunnen papiervisjes zich ook tegoed doen aan (synthetische) kleding.
Lage temperatuur tegen papiervisjes
Papiervisjes houden niet van kou. Beneden de 20°C komen de eitjes niet meer uit en beneden de 18°C kan het papiervisje zich niet meer goed ontwikkelen. Probeer de temperatuur op zolder en in kamers die je weinig gebruikt dus laag te houden.
Ontstaan papiervisjesplaag
Vrouwtjes leggen per keer zo'n drie eitjes en kunnen in hun hele leven wel honderd eitjes leggen. Deze eitjes, die ongeveer één millimeter groot en witgekleurd zijn, komen na zes weken uit. De nieuwe generatie papiervisjes is eerst witgekleurd, maar wordt grijsbruin na ongeveer vijf weken.
De eitjes worden afgezet op een, voor de nimfen, geschikte voedingsbodem, maar ook wel in naden en kieren. Het wijfje legt de eitjes steeds in hoopjes bij elkaar, in totaal tot ca. 100 stuks.
Zilvervisjes, waar komen ze vandaan? Zilvervisjes komen vaak uw huis binnen door kieren en naden óf door mee te liften op spullen die u binnenbrengt. Dit kunnen bijvoorbeeld boodschappen, verhuisdozen, meubels en kleding zijn. Wanneer de woning een hoge luchtvochtigheid heeft, blijven ze graag in uw huis wonen.
Zilvervisjes zijn slechts 1 centimeter groot, razendsnel en komen overal in je huis tevoorschijn. De kleine platte insectjes hebben zilveren schubben en grote 'antennes'. Ze komen in bijna elk huis voor, maar hebben een grote voorkeur voor nieuwbouwwoningen.
Ze houden van DROGE, donkere plaatsen en zijn vooral 's nachts actief. Ze kruipen tussen de lakens, op je kussen en in je mond. Hun nesten zitten bij voorkeur op zolder, tussen de wanden.
Zilvervisjes leggen soms wel 20 eitjes per dag. Ze kunnen ongeveer twee á 3 jaar oud worden, wat inhoudt dat ze in hun leven zeer veel jongen kunnen voortbrengen. Vaak is een professionele ongediertebestrijder nodig om zilvervisjes succesvol te bestrijden.
Zilvervisjes vormen een zilvervisjesplaag als u er niet meer mee kunt leven. Dit is bij de één meer dan 10 zilvervisjes zichtbaar per dag en bij de ander 2 zilvervisjes per dag. Het komt voor dat mensen er honderden aantreffen op een zolder of er elke dag wel 50 in de huiskamer tegen komen.
Zilvervisjes kenmerken zich door hun lange en platte lichaam met een staart. De schubben op het lichaam hebben een zilverachtige glans. Deze insecten kunnen niet vliegen of springen maar wel razendsnel rennen.
Binnen een week komen de eieren uit en kruipen de kleine papiervisjes uit hun ei. Papiervisjes hebben een lange levenscyclus. Ze zijn pas volwassen na 2 tot 3 jaar en groeien daarna nog 5 jaar door. Daarbij vervellen ze 3 tot 5 keer per jaar.
Als u de temperatuur overal in huis onder de 22 graden houdt en goed ventileert, heeft het papiervisje het niet naar zijn zin en plant hij zich minder snel voort. Bij temperaturen onder de 20°C komen de eitjes niet meer uit en onder de 18°C ontwikkelt het papiervisje zich niet goed meer.
Vrouwtjes papiervisjes leggen ongeveer honderd eitjes in hun hele leven. Deze eitjes zijn rond, wit en ongeveer 1 millimeter groot, super klein dus. Vaak legt een vrouwtje 3 eitjes per keer. Uit deze eitjes komt een klein papiervisje die nog wit van kleur is.
Spray tegen zilvervisjes
In een spuitbus tegen zilvervisjes zit insecticide. Je gebruikt dit in de ruimtes waar je zilvervisjes hebt gezien. Daar spuit je het middel in alle mogelijke naden, kieren en gaten. Hierna moet je de ruimte heel goed ventileren.
U kunt zilvervisjes ook bestrijden met azijn. U heeft hier wel een spuitfles voor nodig. Maak een mengsel van 50% azijn en 50% water. Doe dit in de fles en schud het goed door elkaar.
Gebruik een spray tegen papiervisjes
Een spray tegen zilvervisjes kan meestal ook voor papiervisjes worden ingezet. Je spuit het middel in alle naden, kieren en gaten waar mogelijk papiervisjes zitten. Spuit het niet op kleding of voedsel en controleer altijd hoe materialen op het middel reageren.
Citroensap en lavendelolie
Waar veel mensen houden van de frisse geur van citroen en lavendel, vinden zilvervisjes deze geuren maar niets. Daarom is een mengsel van deze geuren ideaal om zilvervisjes buiten de deur te houden.
De beestjes verspreiden zich via naden kieren in de woning. Als je deze goed dichtkit, voorkom je dat de familie zich snel uitbreidt. Let erop dat de was goed droog is voordat je deze opbergt. Dit is namelijk een fijn nestje voor zilvervisjes.
Zilvervisjes klimmen graag in bed omdat het een warme, vochtige plek is. Wordt de slaapkamer niet goed geventileerd, dan wordt de ruimte vochtig door de ademhaling. Het bed wordt een extra aangenaam plekje door het zweet wat je 's nachts verliest. Ze kunnen zich heerlijk in het beddengoed verstoppen.
Hoe snel vermenigvuldigen zilvervisjes en papiervisjes zich? Per keer legt een zilvervisje of papiervisje zo'n 10 eitjes, waarna deze binnen 8 weken uitkomen. De jonge beestjes zien er in principe hetzelfde uit als de volwassen zilvervisjes en papiervisjes, maar zijn nog wit van kleur en veel kleiner.
Ze verschillen in hun voorkeur voor vochtigheid en temperatuur. Zilvervisjes houden vooral van vochtige ruimtes. Papiervisjes houden van een iets drogere plaatsen die voldoende warm zijn. Ook ovenvisjes houden van drogere plaatsen dan zilvervisjes, maar houden van een beduidend hogere temperatuur (32-38°C tot 42°C).
Wanneer u papiervisjes in uw woning heeft, hoeft u niet bang te zijn dat u gebeten of gestoken wordt. De beestjes doen mensen namelijk geen kwaad. Daarnaast zijn papiervisjes ook niet schadelijk voor uw gezondheid.
Hoe gevaarlijk zijn zilvervisjes in huis? Zilvervisjes in huis zijn niet gevaarlijk voor mensen of dieren, maar ze zijn wel onhygiënisch. Aan hun pootjes kunnen namelijk schimmels en bacteriën kleven. Als die in of nabij je voedsel terechtkomen, dan zou je daar wel eens ziek van kunnen worden.
Zij eten vezels zoals boeken, schilderijen en kleding en kunnen dus erg schadelijk zijn voor je eigendommen. Zilvervisjes zullen geen gaatjes maken in kleding, puur omdat dit niet op zijn menu staat en liever zijn buikje vol eet aan koolhydraten.