Voor elektrische vloerverwarming heeft u een aparte thermostaat nodig om de temperatuur te regelen. Deze zal ook weer ervoor zorgen dat u altijd de gewenste temperatuur in huis heeft.
Zoneregeling bij vloerverwarming betekent dat de woning in verschillende zones wordt verdeeld. Elk van deze zones krijgt een eigen thermostaat, waardoor een aparte temperatuur ingesteld kan worden.
Je stelt de thermostaat op een temperatuur die jij wenst. De cv ketel warmt het water op tot een gewenste temperatuur. De pomp van de vloerverwarming pompt het water rond. De verdeler (van de vloerverwarming) zorgt ervoor dat het water gelijkmatig wordt verdeeld.
Wat is de ideale temperatuur vloerverwarming? Voor de beste temperatuur thermostaat vloerverwarming, adviseren wij u deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30° en 40°C.
Om een optimaal rendement uit uw vloerverwarming te halen, is goede isolatie van groot belang. Er kan dan geen warmte 'weglekken' en alle warmte die de vloerverwarmingsbuizen bereikt, gaat naar de plaats waar die heen moet: de ruimte boven de buizen. Zo gaat er geen energie verloren aan het verwarmen van de ondervloer.
Twee graden lager als je Lage Temperatuur Verwarming of vloerverwarming hebt. Als je Lage Temperatuur Verwarming (LTV) of vloerverwarming hebt, duurt het langer om je huis 's morgens weer op te warmen. Daarom kun je de verwarming 's nachts beter maar twee graden lager zetten en zeker geen vijf graden.
Aangezien elektrische vloerverwarming snel opwarmt kan deze wel worden uitgeschakeld. Maar ook dit kost energie wanneer u van een koude ruimte naar een warme ruimte wilt gaan. In het geval van vloerverwarming op water adviseren wij om de vloerverwarming te verlagen in plaats van uit te schakelen.
Wanneer een vloerverwarmingsverdeler zonder circulatiepomp wordt toegepast, moet vanaf de warmtebron een grote waterhoeveelheid naar de verdeler kunnen stromen. Is die transportleiding te smal of de circulatiepomp te zwak, dan komt er te weinig warm water in de leidingen, waardoor uw vloerverwarming niet goed opwarmt.
Vloerverwarming in de nacht uit of aan? Het wordt aangeraden om de vloerverwarming in de nacht niet volledig uit te zetten. Het is beter om de vloerverwarming op een lager niveau in te stellen; hierbij wordt 18 graden aangeraden.
De warmte heeft dus een stevige weg af te leggen voor het je ruimte kan opwarmen. Reken erop dat de temperatuur in je woonkamer 1 graad per uur stijgt. Daarom kan je je vloerverwarming nooit onder de 18 graden laten zakken, ook niet 's nachts. Een radiator werkt veel sneller.
Om de temperatuurschommelingen te beperken kun je een maximale en minimale temperatuur voor de vloerverwarming aanhouden. Zet de verwarming bijvoorbeeld nooit hoger dan 45 graden. Dat is beter voor je vloer en het energieverbruik. Een vloer zet namelijk uit bij een hogere temperatuur.
In de zomer kunt u er echter voor kiezen om koud water door de leidingen te laten lopen. Hiervoor moet u een warmtepomp op uw vloerverwarming aansluiten. De warmtepomp haalt zijn energie uit de aarde óf uit de lucht en koelt (of verwarmt) het water. Dit water wordt rondgepompt door de vloerverwarmingsbuizen.
Heb je vloerverwarming in meerdere vertrekken? En wil je de kamertemperatuur van iedere ruimte afzonderlijk aansturen? Een zoneregeling vloerverwarming is dan dé oplossing. Door een thermostaat in iedere kamer te installeren, kun je de temperatuur per vertrek instellen.
Vloerverwarming Store levert verschillende thermostaten inclusief vloersensor en deze kunnen in vrijwel iedere situatie worden gebruikt om een elektrisch verwarmingssysteem aan te sturen.
Vloerverwarming met centrale regeling
Wanneer je de vloerverwarming in huis vanaf 1 thermostaat bestuurt, kun je deze vervangen door een slimme thermostaat. Deze slimme thermostaat stuurt dan de temperatuur in het hele huis aan. Let er wel op dat de thermostaat alleen de temperatuur meet waar hij hangt.
Vloerverwarming daarentegen verwarmt je gehele vloer met behulp van warm water uit de CV ketel van 25-35 graden. De warmte stijgt vanuit de vloer en verwarmt zo wel 100% van je kamer.
Sommige installateurs geven 55 graden als maximum watertemperatuur. Wij adviseren echter een maximum van 45 graden aan te houden. Dit omdat 55 graden een verhoogd risico geeft op scheuren van de vloer en onthechting van tegellijm.
Ja, vloerverwarming is zuiniger dan radiatoren. En dat heeft verschillende redenen: Met vloerverwarming kan je jouw gewenste temperatuur ongeveer 2°C lager instellen dan bij radiatoren. Het geeft immers een hogere gevoelstemperatuur omdat de warmte via de vloer langs je lichaam 'glijdt'.
Rekenvoorbeeld: verbruik van elektrische vloerverwarming met een CV-ketel op gas. Huidig gasverbruik 2500m³, van dit verbruik zal ongeveer 2000m³ voor verwarming zijn. Indien we overschakelen op elektrisch verwarmen zal het verbruik dus liggen tussen (2000 x 4,48) en (2000 x 8,96) of tussen 8.960Kwh en 17.920Kwh.
Enkele graden lager
In het belang van je comfort en energieverbruik is het daarom beter om de vloerverwarming overdag niet volledig uit te zetten. Het kost namelijk veel energie om de verwarming telkens van nul op temperatuur te laten komen. Zet je vloerverwarming daarom max. 2°C lager wanneer je niet thuis bent.
Elektrische vloerverwarming is in aanschaf gemiddeld € 200 goedkoper dan traditionele vloerverwarming. Echter zijn de kosten van elektrische vloerverwarming in gebruik hoger, gezien de hogere prijs van elektriciteit ten opzichte van gas. Het nemen van elektrische verwarming als hoofdverwarming is dan ook af te raden.
Je zal eerst ongeveer 6 weken moeten wachten voordat je de vloerverwarming kan aanzetten. Die tijd heeft het materiaal nodig om uit te kunnen harden. Een vloerverwarming aanleggen doe je dan ook liever in de zomer dan in de winter. Zo heb je in de winter alles klaar om je huis te kunnen verwarmen.