Het Burenrecht is een zakelijk recht dat onder het vermogensrecht valt, onderdeel van het civiel recht, de wettelijke definitie is: het geheel van bevoegdheden en verplichtingen van eigenaars van naburige ...
Het burenrecht regelt de (rechts)verhouding tussen naast elkaar wonende partijen of tussen eigenaren van naast elkaar gelegen percelen. Niet voor niets bestaan de problemen die de rijdende rechter op televisie behandelt voor een groot deel uit geschillen tussen buren.
Het burenrecht regelt bijvoorbeeld zaken als: de minimale afstand van beplanting tot de erfgrens, het afscheiden van een perceel met een schutting, overbouw et cetera. De bepalingen van het burenrecht zijn te vinden in het Burgerlijk Wetboek (BW), in de artikelen 5:37 tot en met 5:59 BW.
Zolang je de erfgrens niet overschrijdt, mag je bouwen tegen de erfgrens. Er is daarbij geen sprake van een minimale afstand. Omdat het burenrecht beschermt tegen ongewenst uitzicht, mag je niet zomaar een raam plaatsen op de erfgrens. Hier geldt wél een minimale afstand, namelijk van 2 meter.
Na de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk, tenzij van te voren is afgesproken dat dit wel mogelijk is. Beide buren moeten instemmen met de procedure, maar kunnen niet zelf de burenrechter inschakelen. Dit moet gebeuren door een bemiddelaar die al bij het conflict betrokken is.
Als uw buren voor overlast zorgen, zoals geluidsoverlast, probeer dan eerst samen afspraken te maken.Helpt dat niet, dan kunt u melding maken bij uw verhuurder, gemeente, de vereniging van eigenaren (vve) of bij toezichthouders.
Hoe hoog mag een struik boven een schutting uitkomen? Een struik of haag mag maximaal één meter hoog zijn in de voortuin.In de zijtuin of achtertuin mag deze maximaal twee meter hoog zijn. Per gemeente kan dit verschillen.
De maximale hoogte van een schutting is naast en achter het huis 2 meter. Dat betekent dat de schutting aan de achterzijde maximaal 2 meter mag zijn en dat ook de schutting met de buren die maximale lengte mag hebben.
De erfgrens die in het Kadaster aangegeven staat, heet ook wel de kadastrale erfgrens.De erfafscheiding zelf, zoals de schutting of haag, geeft de feitelijke grens aan. De kadastrale erfgrens is bijna altijd de enige grens die voor de wet telt. Alleen als er sprake is van verjaring is dit niet zo.
De meeste regels van buren recht zijn te vinden in het Burgerlijk Wetboek. Dit zijn bepalingen van regelend recht en dat betekent dat de eigenaars van twee naburige erven van de wet mogen afwijken. Dit kunnen zij doen door een overeenkomst met elkaar te sluiten.
Onrechtmatige hinder ziet men het meest voorkomen in het burenrecht. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan: bomen van de buren die het licht wegnemen, het plaatsen van een schutting door één van de buren, stankoverlast door bijvoorbeeld dieren die gehouden worden of geluidsoverlast.
Het is uw goed recht om uw huis te verbouwen. Uw buren kunnen dat niet tegenhouden. Toch is het wel zo netjes om rekening te houden met uw buren. Tegelijkertijd mag u ook van uw buren vragen om begrip te hebben voor de overlast die u veroorzaakt.
Roermond - Een kat is onberekenbaar en kan dus niet verboden worden in de tuin van de buren te lopen.
Het concept "burenhinder" vindt zijn oorsprong in het burgerlijk wetboek en is kan zowel plaatsvinden in het dagelijkse leven als in geval van bouw- of renovatiewerken die op een of andere manier hinder veroorzaken voor de buurt.
Heel kort gezegd heb je geen enkel recht op uitzicht. Hoe onrechtvaardig dat ook klinkt. Als een gemeente toestemming geeft om te bouwen op dat stuk grond, kan jouw uitzicht zomaar verdwijnen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor eventuele uitbouwen of bijgebouwen van buren.
Afstand tot de erfgrens
Als je in de buurt van de erfgrens gaat bouwen, is er meestal geen specifieke minimale afstand vereist. In principe mag je dus gewoon tegen de scheidingslijn aan bouwen.
In de huidige omvang en vorm wordt deze hedera van De Wit beschouwd als een heester. De hedera moet daarom op een afstand van 50 centimeter van de erfgrens worden aangeplant.
Wat als de buurman niet wil meewerken? In beginsel moeten beide buren instemmen met het plaatsen van een erfafscheiding op de erfgrens. Er kunnen geschillen ontstaan indien één van beide buren geen erfafscheiding wenst. In dat geval is het niet toegestaan om zonder overleg tóch een schutting te plaatsen op de erfgrens.
De wet geeft u namelijk bevoegdheid zelf te snoeien, niet de verplichting. De gesnoeide takken kunt u teruggeven aan de buren. Als zij ze niet willen hebben, kunt u ze zelf afvoeren. Het is verboden om het snoeiafval in hun tuin terug te gooien.
Binnen 2 meter van de erfgrens: de boom mag niet hoger zijn dan de schutting of scheidsmuur. Als de schutting 2 meter hoog is, dan mag de boom dus ook maximaal 2 meter hoog zijn. Verder dan 2 meter van de erfgrens: er zijn geen regels voor de maximale hoogte van de boom.
De schutting of heg kan op de lijn staan, maar dat is niet altijd het geval. De mandeligheid is van toepassing op de hele schutting en daarom is er dus eigenlijk geen 'jouw kant' en 'mijn kant'. De héle schutting is gezamenlijk eigendom, ook als de hele schutting door één van beide buren is betaald.
Voyeurisme is strafbaar; er staan zware straffen op. Ook al is er geen sprake van fysiek contact.
Heeft u overlast van uw buren of andere mensen in uw buurt, is er sprake van overbewoning of illegale kamerverhuur, is er een geschil met de buren over het kappen van een boom, overhangende takken of aanbouw schuur, is er geluidsoverlast dan kunt u burengeschil melden.
Wettelijke regels over tot hoe laat je wel of niet lawaai mag maken, zijn er niet. Wel is algemeen aanvaard dat het tussen tien uur ´s avonds en zeven uur ´s ochtends stil moet zijn. Dit om de nachtrust van je buurtbewoners te respecteren.