De cobalt gelegeerde metaalboor is de metaalboor van de beste kwaliteit. Doordat deze boor met 5% cobalt is gelegeerd is deze geschikt om in RVS en inox te boren , dus geschikt voor de hardste metalen.
HSS-G metaalboren
Deze boren zijn in tegenstelling tot de HSS-R boren niet gewalst maar geslepen. De spiraalgroeven worden in al gehard materiaal geslepen in plaats van geperst. Deze methode zorgt voor scherpere boren en een betere maat nauwkeurigheid, het proces is daarom ook iets duurder dan walsen.
Wanneer het gaat om boren in harde metalen zoals bijvoorbeeld roestvast staal (RVS of Inox), dan wordt er gebruik gemaakt van HSS cobalt metaalboren. Kenmerkend voor dit type metaalboor is dan weer dat ze over een iets minder scherpe aansnijhoek beschikt van 135 graden.
Beste betonboor met grote diameter – Kreator SDS-Plus boor 26,0 x 450mm. Zit jij in de situatie waarin je gaten met een grote diameter dient te boren? In dat geval kan je het beste kiezen voor deze SDS-plus betonboor van het merk Kreator. Deze betonboor heeft namelijk een diameter van maar liefst 26mm.
Steenboor en betonboor zijn stevige boren die geschikt zijn om kloppend te boren in diverse steensoorten, zoals baksteen, beton en kalkzandsteen.
Iets wat je ten alle tijden liever niet ziet gebeuren. Je kunt zeggen dat beton en steen best dicht bij elkaar liggen, maar niets is minder waar. Beton is extreem hard materiaal en hier kom je met een steenboor gewoonweg niet doorheen.
Voor staal met een laag koolstofgehalte raden wij de hss geslepen metaalboor aan , bij harder staal kunt u beter de titanium gecoate metaalboor nemen omdat deze hogere temperaturen aankan.
Cobalt Metaalboor HSS geslepen is geproduceerd uit één stuk staal met toevoeging van Cobalt. Cobalt is een keihard materiaal wat met de legering wordt toegevoegd. De hardheid van de metaalboor gaat hierdoor omhoog. Wanneer u in hardere metaalsoorten en RVS wilt boren, dan is de metaalboor Cobalt de beste keuze.
Het toerental kun je uitrekenen met de formule n = (Vc x 1000) / (π x D) maar dit kan je ook bepalen door middel van een tabel voor de snijsnelheid per materiaal. En vervolgens een snelheid/diameter diagram aflezen. Dit diagram wordt ook wel afgekort als VD-diagram.
Bij een normale boor wordt de boor vastgezet door de spankop of snelspanboorkop van de boormachine. Een SDS-boor heeft echter een uitsparing aan twee kanten, waardoor de boor maar op één manier in de machine kan en direct geborgd wordt.
Je dient allereerst altijd te kijken naar het soort steen waar je in wilt boren. Er zijn steenboren, betonboren of diamantboreb. Voor de harde steensoorten heb je vrijwel altijd een betonboor nodig. Voor de wat zachtige soorten steen red je het vaak met een steen of betonboor.
Boren in metaal doe je het best langzaam. Hoe harder het materiaal en hoe groter het gat, hoe lager de boorsnelheid moet zijn. Een voorbeeld: boor je met een 5 mm boortje in aluminium, dan kun je het toerental instellen op 1.500. Gebruik je hetzelfde boortje in RVS, dan is 600 toeren per minuut wel het maximum.
Metaalboren met afgedraaide schacht 10 mm
Rolgewalste boren met afgedraaide schacht zijn zeer geschikt om grote diameters te kunnen boren in een standaard boormachine waar een boorkop op zit die een opname hebben van max 10 of 13 mm. Let hierbij natuurlijk op of de machine de gewenste diameter aankan.
De Titanium-Nitride (TiN) coating zorgt ervoor dat de boor minder snel warmloopt. Hierdoor hebben de boren in combinatie met snijolie een zeer lange levensduur. Zeer geschikt om te gebruiken in ongelegeerde staalsoorten zoals plaatstaal, constructiestaal en gietijzer.
Voor zachte metalen zoals koper en aluminium volstaan gewone stalen metaalboortjes. Voor harde metaalsoorten zoals roestvast staal kun je beter boren nemen die gemaakt zijn van chroom-vanadium, kobalt of titanium-carbide. De aanduiding HSS wijst op een hardere kwaliteit.
Voor de hardere metalen, zoals boren in RVS of Inox kan je beter een HSS cobalt metaalboor gebruiken. Deze bestaat uit HSS staal en 5 procent cobalt. Deze boren hebben een minder scherpe aansnijhoek. Deze betreft 135 graden, in tegenstelling tot de hoek van 118 graden bij de normale HSS metaalboren.
Bent u niet in het bezit bent van speciale boortjes met hardmetaal inzet, die gemaakt zijn voor het boren in gehard staal, kunt u ook een steenboortje nemen. Het boortje moet u eerst een beetje verslijpen, zodat het dezelfde hoek heeft als een normale staalboor.
Boren is het maken van inkepingen met een halfronde boorvorm, waardoor bolletje ontstaan. Hiervoor gebruik je een Pommes parisienne boor. Uitboren: Is het verwijderen van onbruikbare delen in het midden van producten, zoals klokhuizen in appels en peren of de kern van een ananas.
Onbedoeld boren in metaal
Een normale steen- of betonboor is namelijk niet geschikt voor gewapend beton. Hiervoor gebruik je een diamantboor of een P4S betonboor. Deze laatste heeft vier snijvlakken in plaats van twee – zoals een standaard betonboor – waardoor hij blijft boren als hij op metaal stuit.
Niet in elk soort beton of steen kan namelijk dezelfde boor gebruikt worden. Boor je in beton, gebruik dan niets anders dan een echte boorhamer. Voor boren in steen kun je zowel een klopboormachine als een boorhamer gebruiken.
Beste boorhamer: Professional
De beste boorhamer voor de professional is toch wel de Makita HR2631FTJ. Deze veelzijdige en stabiele boorhamer, kun je gebruiken voor boor- en breekwerkzaamheden. Deze machine is erg krachtig door zijn vermogen van 800 watt en een slagkracht van 2,4 Joules.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.