Bij spierreuma zijn uw spieren stijf en ze doen pijn: De pijn en stijfheid zitten in de spieren rond uw nek, schouders, heupen of billen. Het zit vaak links en rechts. Soms begint het wel maar aan 1 kant.
Hoe herkent u spierreuma? Spierreuma uit zich door stijfheid en pijn aan de spieren rond de nek, hals en schouders, bovenarmen en/of de heupen of billen. Kenmerkend voor spierreuma is dat de pijn en stijfheid zich aan beide kanten van uw lichaam bevinden.
Fibromyalgie wordt ook wel wekedelenreuma genoemd. Hierbij doen de spieren pijn, maar zijn er geen ontstekingsverschijnselen en zit de pijn niet alleen op de kenmerkende plekken van spierreuma. Bovendien komt fybromyalgie voornamelijk voor bij vrouwen tussen de 25 en 45 jaar.
Spierreuma behandelen we met Prednison. Na enkele dagen, soms al meteen, verdwijnen hiermee de klachten. De ziekte dooft gemiddeld na twee tot drie jaar weer uit. De medicijnen worden dan langzaam afgebouwd.
De oorzaak van spierreuma is (nog) niet bekend. Het is niet erfelijk. Bij spierreuma krijgen mensen spontaan hevige spierpijn en stijfheid in de nek, schouders en heupen. De pijn is symmetrisch aanwezig.
Aan spierreuma of welke vorm van reuma is iets te doen. U kunt pijnstillers nemen, paracetamol of ibuprofen-achtige medicijnen, maar die helpen maar matig. Warm houden onder de douche of juist koelen met een icepack kan helpen. Fysiotherapie helpt eigenlijk niks, maar het is wel goed om in beweging te blijven.
Een bloedonderzoek alleen is niet genoeg om de diagnose te stellen. Meestal toont bloedonderzoek een verhoogde bezinking, een verhoogde concentratie van het ontstekingseiwit 'CRP' en een lichte bloedarmoede. Deze uitslagen zijn niet specifiek voor spierreuma.
Spierreuma en stress kunnen een duidelijk verband hebben, zo lijkt wetenschap steeds meer aan te tonen. Dit betekent niet dat stress de enige oorzaak is van spierreuma, maar het is inmiddels aannemelijk dat het wel een oorzaak voor een bepaalde vorm hiervan kan zijn.
Prednison tast de spieren aan, er kan op den duur spieratrofie optreden en omdat het hart ook een spier is kan dat tot hartklachten leiden. En er bestaat kans op botontkalking en broze botten. Bij kinderen kan het groeivertraging tot gevolg hebben en ze kunnen slappe spieren en hongeraanvallen krijgen.
De verschillen tussen spierreuma en fibromyalgie
Zo is er bij spierreuma sprake van pijn en stijfheid in specifieke spiergroepen. Deze pijn wordt meestal veroorzaakt door ontstoken gewrichten, pezen en slijmbeurzen. Bij fibromyalgie zijn het de tenderpoints die pijnlijk zijn.
Bespreek met een oefen- of fysiotherapeut welke oefeningen voor jou het meest geschikt zijn, bijvoorbeeld: Mobiliserende oefeningen. Vaak zijn dit rek- en strek oefeningen. Deze oefeningen maken je spieren soepel en gewrichten beweeglijker.
Verdeel je energie goed, pas je werktempo aan en neem regelmatig rustpauzes. Wissel zwaar en licht werk met elkaar af en spreid jouw werk zoveel mogelijk over de week. Kijk of je jouw werktijden of rooster aan kunt passen aan jouw mogelijkheden. Onderzoek of er een mogelijkheid is om gedeeltelijk thuis te werken.
Ook gezond eten helpt, want om je spieren soepel en sterk te houden heb je proteïne (eiwit) nodig. Ook magnesium, calcium, kalium en vitamine D spelen een rol bij het behoud van soepele en sterke spieren. Zo is van magnesium bekend dat een tekort tot spierkramp kan leiden.
De belangrijkste klachten bij spierreuma zijn pijn en stijfheid in de nek, schouders, bovenarmen, heupen en bovenbenen. De ziekte gaan bijna altijd over. Dat kan 2 tot 3 jaar duren. Bij sommige patiënten duurt het langer.
3. Waarom heb ik last van spierpijn? Stress zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen. Het bindweefsel om je spieren gaat daardoor strakker om de spieren heen te gaan zitten waardoor je spieren niet meer optimaal kunnen bewegen.
U heeft last van een toenemende spierzwakte in handen, voeten, armen of benen. Of u heeft in toenemende mate last met slikken en het spreken wordt steeds moeilijker. Deze verschijnselen kunnen duiden op verschillende neurologische aandoeningen, waaronder enkele spierziekten.
ALS begint vaak met zwakke spieren in uw armen of benen. Het kan ook beginnen met problemen met slikken of praten. De eerste klachten zijn meestal niet zo duidelijk: U bent wat onhandig: u struikelt bijvoorbeeld vaker of u kunt knoopjes niet meer goed dichtmaken.
ALS is progressief van aard, dat betekent dat iemand met deze ziekte steeds verder achteruitgaat. In vijf tot tien procent van de gevallen is sprake van een erfelijke vorm van ALS. De ziekte veroorzaakt meestal geen pijn en tast het verstand niet aan.
Voor mensen met reumatoïde artritis is er geen reden het gebruik van koffie te verminderen. Koffie doet reumatoïde artritis niet ontstaan en heeft geen negatief effect op je aandoening.
Bij spierreuma zijn de spieren in de nek, schouders of heupen stijf en pijnlijk. Spierreuma komt bijna alleen voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Bij vrouwen komt het vaker voor dan bij mannen. Het is vaak moeilijk om zeker te weten of u spierreuma heeft.
Don't - vermijden bij reuma en voeding: eet geen tot weinig worst en vet- en roodvlees. Don't: drink geen tot weinig alcohol. Dit wordt vooral aangeraden bij jicht.
Tijdens een aanval heb je last van pijn, je gewricht is dik en je kan minder goed bewegen. Ook krijg je soms koorts. Het weefsel rond je gewricht kan ook ontstoken raken.
' Prednison geeft bijwerkingen als een opgezwollen gezicht, botontkalking, hoge bloeddruk of zelfs diabetes. Het middel maskeert ook infecties. Het nieuwe middel dat is ontwikkeld is mepolizumab. Dit is een biological, een geneesmiddel dat bestaat uit een eiwit die van nature in het lichaam voorkomt.
Tegen de pijn, roodheid en zwelling schrijven artsen meestal medicijnen voor. Ofwel een stootkuur met een corticosteroïd, zoals prednison of prednisolon, ofwel een ontstekingsremmende pijnstiller, zoals diclofenac. Prednison remt de ontsteking. Hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.