De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie. In koffie gemaakt met cups, espresso en in koffie gemaakt met een mokkapot (ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd) zit meer cafestol.
Het Vlaams Instituut Gezond Leven raadt daarom filterkoffie aan. Waarom? Daarin blijven beide stoffen, naast olie, voor een groot deel achter in de filter. Zo is er een kleiner risico op hartziekten, beroertes en diabetes.
Koffie van koffiebonen is over het algemeen sterker van smaak. Dit komt door de versheid van koffiebonen, maar ook omdat filterkoffie vaak een melange is van verschillende bonen. Filterkoffie is meer mainstream, waardoor de smaken vaak minder intens zijn.
Oploskoffie levert gemiddeld zo'n 0,2 mg cafestol per kopje. Dat is vrij weinig als we het bijvoorbeeld tegenover een bakje koffie automaten-koffie zetten met maar liefst 1 mg. In dat daglicht gezet is oploskoffie een betere keuze, maar ook hier geldt dat je liever niet de vier kopjes per dag moet overschrijden.
Is filterkoffie gezond? Het antwoord is: ja. Koffie gezet door een papieren filter heeft het laagste gehalte aan cafestol. Dat stofje verhoogt het LDL-cholesterol in je bloed.
Koffie zonder melk is gezonder
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Het gezondst is ouderwetse filterkoffie of Senseo: het papier houdt een deel van de cafestol en kahweol uit koffie tegen. Die stoffen kunnen het LDL-cholesterol verhogen en dat vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Koffie gemaakt met cupjes of een espressomachine is iets minder gezond.
De beste oploskoffie van 2021 is de Douwe Egberts Gold. Hiermee koop je zachte koffie met een blend van Arabica en Robusta bonen. De medium branding is het meest gebruikelijk. Hierdoor heeft DE Gold oploskoffie een zwartere branding.
In koffie zit cafestol. Dit stofje verhoogt het slechte (LDL-)cholesterol in het bloed. Bij filterkoffie blijft cafestol achter in het papieren filter. In koffie uit een filtermachine of koffiepad-apparaat zit dan ook weinig cafestol.
Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen.
Mensen met een verhoogd cholesterolgehalte kunnen gewoon koffie blijven drinken. Gezien het mogelijk cholesterolverhogende effect van ongefilterde koffie zoals cafetièrekoffie en kookkoffie is het advies aan mensen met een verhoogd cholesterol om deze koffies zo min mogelijk te consumeren.
Tot drie kopjes koffie per dag drinken vermindert risico op hart- en vaatziekten. Wie elke dag tot drie koppen koffie drinkt, loopt minder risico op een beroerte en andere fatale hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een grootschalige studie uit het Verenigd Koninkrijk bij bijna 500.000 deelnemers.
IJskoffie bevat minder cafeïne
Hete koffie bevat ongeveer 60 milligram cafeïne, terwijl ijskoffie maar 40 milligram bevat. Hierdoor is ijskoffie echter wel een stuk gezonder: minder cafeïne zorgt voor een betere nachtrust, lagere bloeddruk en gezonde hormonenbalans.
Filterkoffie filtreert verzadigde vetten (cholesterol)
In vergelijking met onder andere oploskoffie is filterkoffie een stuk gezonder. Filterkoffie bestaat namelijk voor 98,8 procent uit water, dus geen calorieën. Bovendien bevat koffie geen suikers, koolhydraten, eiwitten en vetten.
Liever een cappuccino of koffie verkeerd? Zoals de laatste naam al zegt, zijn deze varianten minder gezond (meestal door volle melk). Het beste is om hiervan maximaal 2 kopjes per dag te drinken. Dat geldt dus ook voor zwarte koffie met suiker!
de lekkerste oploskoffie
Gebruik 1 of 2 theelepeltjes koffie per kopje volgens de gewenste sterkte van je koffie.
Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte. De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Teveel koffie drinken is niet goed voor de doorbloeding van je huid. Het zorgt ervoor dat je bloedvaten kunnen vernauwen. Hierdoor kan je gezicht er ook minder gezond uit gaan zien.
Koffie drinken op een lege maag zou schadelijk zijn. Een kopje koffie op lege maag zou volgens Dr. Adam Simon, Hoofd medische dienst van de website PushDoctor.co.uk, de maagwand kunnen aantasten. Ook kan het een storing van de spijsvertering betekenen, dit wordt ook wel indigestie genoemd.
Als je wilt afvallen met koffie is het aangeraden om je koffie zwart te drinken. Dus zonder suiker en/of melk. In melk en suiker zitten namelijk calorieën, terwijl er in koffie zelf geen enkele calorie zit.