Als een mousserende wijn niet uit de Champagne streek komt, mag het geen Champagne heten. Hiervoor hebben de Fransen de term 'crémant' in het leven geroepen.
Crémant is een mousserende wijn uit Frankrijk. Het lijkt op champagne maar het mag niet champagne genoemd worden.
Crémant is een Franse mousserende wijn die op dezelfde manier als champagne wordt gemaakt. Het verschil zit hem in de streek waar crémant gemaakt wordt: overal in Frankrijk, behalve in de Champagnestreek. Er worden voor crémant dan ook andere druiven gebruikt.
Crémant is mousserende wijn (schuimwijn) uit Frankrijk en andere Franssprekende gebieden. De wijn wordt gemaakt volgens de méthode traditionnelle. Vóór 1993 werd deze vinificatie méthode champenoise genoemd. Sedert 1989 is de term crémant door de Franse wetgeving beschermd.
Vrij vertaald betekent cuvée 'tank'. Aan het gebruik van de benaming cuvée zijn geen regels verbonden. De benaming cuvée verwijst naar het mengen van verschillende druivenrassen. In de Champagne wordt de 2050 liter most, die bij de eerste persing uit een marc (4000 kilo) druiven wordt geperst, de cuvée genoemd.
Tussen Champagne demi-sec en Champagne brut is een reeks van verschillende typen Champagne te definiëren, afhankelijk van de dosering aan rietsuiker. Zo bevat een Champagne demi-sec, dat wil zeggen een vrij zoete, 33 tot 50 gram suiker, terwijl het suikergehalte bij een Champagne sec varieert van 17 tot 35 gram.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Premier cru is een in de wijnbouw gebruikte term die letterlijk "eerste oogst" betekent. De term "eerste" verwijst daarbij naar de kwaliteit. De term is in de Franse wetgeving vastgelegd en dan ook wettelijk beschermd.
Crémant de Bourgogne
De Bourgogne is bekend van de wijn die wordt gemaakt van de Chardonnay en Pinot Noir. Niet toevallig zijn dat dan ook de belangrijkste druiven die worden gebruikt om crémant de Bourgogne, de mousserende versie van de bekende wijnen, mee te produceren.
Lambrusco is een variant op prosecco en komt eveneens uit Italië. Het drankje wordt gemaakt van de lambruscodruif, wat het een rode kleur geeft. De vergisting gebeurt verder ook in een tank en de sprankelende wijn wordt meestal licht gekoeld gedronken.
Prosecco mag alleen in de Italiaanse wijnstreek Veneto gemaakt worden. Maar het belangrijkste verschil is natuurlijk de smaak. Dat is niet zo raar, want ze worden alle drie van verschillende druivenrassen gemaakt. Champagne mag worden gemaakt van 1 wit druivenras en twee rode druivenrassen.
Asti of Asti spumante is een witte, aromatische, mousserende wijn uit Piëmont. De wijnen die onder deze DOCG vallen zijn zeer populair en is de tweede meest geproduceerde wijn van Italië. De wijn dient jong gedronken te worden en op een temperatuur van 6-8 graden.
Daardoor is de champagne zelf goedkoper. De champagne uit Italië die op deze wijze wordt gemaakt is de bekende Prosecco.
Bruisend, koolzuurgas-houdend.
Een wijn mag lichtjes sprankelen zonder daarom een schuimwijn te zijn. De Europese wijnwetgeving maakt duidelijk onderscheid tussen mousserende wijn en licht sprankelende wijn. Volgens de EU-regelgeving moet de koolstofdioxidedruk van een licht sprankelende wijn tussen 1 bar en maximaal 2,5 bar liggen.
In de Franse regio Champagne maken de wijnboeren mousserende wijn van 'Methode Traditionnelle'. De term cuvée verwijst dan naar het beste druivensap van de zachte manier van persen van de druiven (de eerste persing). Ook enkele andere regio's buiten Champagne gebruiken deze term bij het maken van mousserende wijn.
"Demi-sec" betekent "halfdroog" en is een door de Franse wet beschermde term. Demi-sec champagne wordt vaak gebruikt in combinatie met kaas, fruit of lichtzoete desserts.
Grand staat voor groot, Premier voor eerste. En Cru betekent oogst. Letterlijk vertaald dus grote of eerste oogst.
Net zoals wel meer Champagnes in deze top 10, komt de prijs dus ook bijna niet door de Champagne zelf, want Dom Perignon 1995 kost in een normale fles ongeveer 300 euro.
'Hij bestelde eerst een fles witte wijn van 36 euro', vertelde een woordvoerder van de club. Het duurde echter niet lang voor de man magnumflessen Dom Perignon aan 1000 euro per stuk begon te bestellen. Later liet hij een fles van zes liter Cristal champagne aanrukken. Kostprijs: 43.300 euro.
Heidsieck 1907
Met een niet te bevatten prijs van 275.000 dollar per fles is deze Heidsieck uit 1907 de onbetwistbare nummer één van onze lijst. Zoals de naam aangeeft, werd deze vintage Champagne gebotteld in het jaar 1907.
Een Extra Dry bevat een suikerresidu van 12 tot 17 gram per liter. Wat betekent "Brut"? “Brut” is een classificatie die aangeeft dat het product minder dan 12 gram suiker per liter bevat (de laagste concentratie).
Brut: betekent in het Frans letterlijk 'droog, rauw en ongeraffineerd' en bevat minder dan 15 gram suiker per liter. Extra sec: deze wordt al iets zoeter en bevat meestal tussen de 12 en 20 gram suiker per liter. Sec: bubbels met een lichtzoete smaak, met een suikergehalte tussen 17 en 35 gram per liter.
Een demi-sec champagne is vrij zoet en heeft een suikergehalte van ongeveer 33 tot 50 gram. Een brut zal daarentegen minder dan zes gram suiker (of zelfs helemaal geen suiker) bevatten en heeft dan ook een vrij droge smaak.