Energievoorziening. Vooral door de sterk ontwikkelde industriële sector is Duitsland een grootverbruiker van olie en gas. Net als andere westerse landen is Duitsland voor de aanvoer hiervan afhankelijk van olie-exporterende landen uit het Midden-Oosten en van Rusland.
De belangrijkste duurzame energiebronnen voor Duitsland zijn wind- en zonne-energie. Windenergie was in 2021 goed voor bijna de helft uit van de hernieuwbare bronnen.
Duitsland is in vergelijking met veel andere Europese landen erg afhankelijk van Russisch gas: een derde van al het gas komt uit Rusland, met name via de Nord Stream 1-pijpleiding. Sinds enkele dagen wordt nog maar zo'n 40 procent van de normale hoeveelheid geleverd.
Windenergie, biomassa en zonne-energie zijn de belangrijkste bronnen voor groene energie in Duitsland. In 2015 lag het aandeel duurzame energie in de Duitse energie-opwekking op 30 procent. In 2025 wil Duitsland dit verhogen tot 40 à 45 procent en in 2035 moet de grens van 60 procent zijn bereikt.
15 procent van al het gas dat in Nederland wordt gebruikt, komt uit Rusland. In Duitsland is dat 40 procent.
Grafiek met het maandelijkse aandeel gas dat Rusland tussen januari 2019 en november 2022 aan de EU heeft geleverd, in vergelijking met andere landen. Het marktaandeel van Rusland was tot aan de tweede helft van 2021 ongeveer 50%.
Op dit moment importeren de Duitsers jaarlijks 35 miljard kubieke meter gas uit Nederland, blijkt uit gegevens van Gasunie, dat het transport naar Duitsland verzorgt.
De Duitse regering wil dit bereiken door extra energiebesparing, meer duurzame energie, meer warmtepompen, meer warmtenetten en verduurzaming van warmtenetten. Grotendeels dezelfde aanpak als in Nederland dus.
Denemarken en Duitsland behoren met een stroomtarief van 0,31 euro per kWh tot de duurste Europese landen. Nederland komt qua stroom op de 8ste plaats. 32,4 procent van het stroomtarief voor huishoudens bestaat uit belastingen.
In Duitsland worden stopcontacten van type F gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Duitsland. Jouw stekkers passen.
Zo hebben we de energiebelasting, de opslag duurzame energie en de btw.Bij de huidige gasprijzen zijn die heffingen samen goed voor zo'n 30 procent van de totaalprijs, volgens energieleverancier Essent. Deze combinatie van factoren zorgt er dus voor dat jij een stuk meer voor je gas betaalt, dan je mede-Europeanen.
Volgens dat contract is Nederland verplicht gas voor Duitse huishoudens te leveren. Daar werkt Duitsland ook zelf aan, maar het lukt niet in het tempo waarop was gehoopt. Zo'n vijf miljoen huishoudens in Noord- en West-Duitsland zijn aangesloten op Gronings gas, net als vrijwel alle Nederlandse huishoudens.
De bekende gasreserves bedragen op dit moment ongeveer 1,885 biljoen kubieke meter wereldwijd. In figuur 1 vind je de verdeling naar landen. Vooral Iran (18%) en Rusland (18%) en het Midden-Oosten als regio (39,6%) bezitten een sleutelrol in de voorraadsituatie van de wereldwijd bekende reserves.
In de staafdiagram is goed te zien dat gas in onze buurlanden beduidend goedkoper is dan bij ons. In Duitsland betaalt een huishouden ruim 14 eurocent per kWh en in België (Brussel) ruim 12 eurocent, bijna de helft van het tarief in Nederland. In Oost-Europa is de gasprijs voor huishoudens nog veel lager.
Qatar levert Duitsland twee miljoen ton vloeibaar gas (lng) per jaar. Het akkoord, dat vanaf 2026 ingaat, geldt voor minstens vijftien jaar.
Wat betalen Duitsers voor gas? 0,12 euro per kilowattuur – Vanaf maart 2023 tot eind april 2024 stelt de Duitse regering een prijsplafond in. Huishoudens betalen dan nog maar 0,12 euro per kilowattuur voor de eerste 80 procent van het gasverbruik van het vorig jaar.
Duitsland is een ideale plek om te wonen. Het grote voordeel is uiteraard dat de prijzen van woningen over de grens erg aantrekkelijk zijn. Wonen in Duitsland is een stuk voordeliger dan in Nederland. Daarnaast is er in de huidige huizenmarkt veel aanbod, wat gunstig kan uitpakken voor u!
In Duitsland kun je jouw dagelijkse boodschappen veel voordeliger doen dan in Nederland. Vooral sterke drank, bier, sigaretten, frisdrank, wasmiddel en drogisterij-artikelen zijn een stuk goedkoper bij onze oosterburen.
De hoogste gasprijs in Europa is, volgens de Household Energy Index, te vinden in Zweden. Een huishouden dat een nieuw energiecontract afsluit, betaalt in Zweden gemiddeld € 30,03 cent per kWh gas, inclusief belastingen.
Duitsland stookt nog met brandolie en steenkool
Maar de uitgangssituatie is in Duitsland totaal anders dan bij ons. In minder dan de helft van de Duitse woningen vinden we een cv-ketel op aardgas. Ruim een kwart van de huizen stookt nog op brandolie, propaan of zelfs steenkool.
Duitsland lijkt richting gastekort te gaan
De Europese Unie heeft ook nieuwe wetgeving aangenomen waarbij de gasopslag in alle lidstaten tegen 1 november 2022 tot minimaal 80 procent van de capaciteit moet worden gevuld om de leveringen voor de komende winter te verzekeren.
Aangrenzende gasvelden bevatten volgens schattingen nog een kleine 9 miljard kubieke meter. Ter vergelijking: in 2020 verbruikte Duitsland ruim 90 miljard kubieke meter gas, meer dan twee keer zoveel als Nederland. Nedersaksen is niet van plan om het gas uit de Noordzee op de internationale markt te brengen.
De prijs voor gas in de VS is zo'n dertien keer lager dan hier, en dus loopt de Amerikaanse gasexport op volle toeren. Normaal leveren de Amerikanen voornamelijk aan Azië, omdat Europa het meeste gas importeert uit Rusland.
Per 1 januari 2021 heeft Nederland 495 ontdekte aardgasvoorkomens. Bijna de helft hiervan (221) is momenteel in productie, dit zijn er 5 meer dan vorig jaar. Daarnaast is een viertal gasvelden operationeel als gasopslagfaciliteit (plus nog één gasopslag in zoutcavernes).
Om de winter goed door te komen, maakt Nederland gebruik van ondergrondse gasopslagen. In Europa was afgesproken dat alle lidstaten hun opslagen voor 1 oktober 2022 met minimaal 80 procent zouden hebben gevuld.Dat is ruimschoots gehaald. Daarna is een deel van het gas weer verbruikt.