Golven in zee worden meestal veroorzaakt door de wind. Hoe harder en hoe langer de wind over het zeeoppervlak kan blazen, hoe groter de golven die erdoor ontstaan. Zelfs als het daarna windstil wordt, zijn de eerder ontstane golven nog dagen merkbaar als deining.
Een wateroppervlak heeft een spanning.Deze spanning wordt verstoord door wind, dit zorgt voor de vorming van kleine rimpels. Denk aan het gooien van een steen in het water. Op deze rimpels heeft de wind meer grip dus zullen deze rimpels alleen maar groter worden, dit is het begin van een golf.
Golven ontstaan op zee door bijvoorbeeld wind, maar ook door eb en vloed. Golven komen aan de kust altijd naar je toe, omdat ze daar stukslaan op de kust en niet verder kunnen.
Het water in het midden stroomt als een rivier naar de Middellandse Zee en daarbij ontstaan aan de wrijvingsgrenzen „schuifgolven", die zich dwars op het beloop van de grens naar het noorden en zuiden voortplanten.
Golven worden opgewekt door de wind die over het water blaast. Golven komen uit de richting waar de wind vandaan komt. Bij noorderwind komen ze dus uit het noorden en lopen naar het zuiden. Hoe harder de wind, hoe hoger de golven.
Nazaré.
Nazaré, Portugal - Grootste golf ter wereld.
Omdat de Middellandse Zee een binnenzee is, is deze nauwelijks onderhevig aan getijden. Het verschil tussen eb en vloed is maar een paar centimeter. Dat is in de Noordzee wel anders. Minder stroming dus, en minder hoge golven.
Maar van tijd tot tijd spande hij zijn spieren zodanig dat reuzengolven opdoken. De hoogste normale golven die ooit goed en volledig zijn waargenomen variëren van 3,5 meter in de Baltische Zee tot 12 meter in de oceanen.
De gemiddelde snelheid van een golf is 20 kilometer per uur en de golven in de Noordzee worden voor de kust niet veel hoger dan 4 tot 5 meter. Bij een grote storm op de Noordzee waar het dieper is kunnen de golven 7 tot 8 meter worden met uitschieters naar 15 meter.
Golven worden voor een groot gedeelte geproduceerd door wind. Stormen op de open oceaan blazen als het ware rimpels op het wateroppervlak. Wanneer deze rimpels hoger worden, krijgt de wind meer grip op de golf waardoor de golf zal groeien.
Verschillende soorten. Op het zeeoppervlak komen altijd verschillende soorten golven voor. Ze variëren van hele kleine golfjes van minder dan een seconde tot een getijgolf met een duur van 12,5 uur. Onder rustige omstandigheden zijn de golven voor de Nederlandse kust maximaal 1 m hoog.
Oppervlaktegolven op zee worden vooral veroorzaakt door de wind, maar ook zeebevingen, vulkaanuitbarstingen en het getij veroorzaken golven. Bij windsnelheden onder de 2 knopen over vlak water vormen zich vrijwel meteen golfjes die door de oppervlaktespanning net zo snel weer verdwijnen als de wind gaat liggen.
Het ontstaan van golven
Wanneer het diepe water over deze steen beweegt, ontstaat er een verschil in hoogte van het water. Dit begint klein, maar wanneer deze heuvel verder en verder beweegt naar de kust toe, wordt deze als maar groter. Hetzelfde geldt voor een storm op zee en uiteindelijk bereiken deze golven de kust.
Golven breken op laag water
De deeltjes van het water maken in open water rondjes, waardoor er golftoppen ontstaan aan het oppervlak. In laag water worden die beïnvloed door de bodem. De onderkant van een golf gaat langzamer, terwijl de top doorgaat, tot hij uiteindelijk breekt.
Het wereldrecord van de hoogste golf die ooit werd bereden, 24,4 meter, is gevestigd in Nazaré. Afgelopen weekend bereikte de hoogste golf er 18 meter. Dat was reden voor de Portugese surfers Joao Guedes en Nic von Rupp om naar het plaatsje te komen.
The Blue Lake in het zuiden van Nieuw-Zeeland wordt het helderse meer ter wereld genoemd. Het water is kristalhelder.
De oppervlakte van de Noordzee bedraagt ongeveer 575.000 km² bij een watermassa van 54.000 km³.
Scheveningen en Wijk aan Zee zijn de beste surfspots in Nederland. Vooral in Scheveningen vind je een echte surfscene met surfshops en surfscholen. Beide spots hebben goede golven. Andere spots ontdek je op deze pagina.
Eb en vloed worden hoofdzakelijk veroorzaakt door aantrekkingskracht van de maan. De zwaartekracht van de maan (en die van de zon in mindere mate) trekt aan de aarde, maar ook aan het water van de aarde. Hierdoor verplaatst het water naar de maankant van de aarde.
In Turkije hebben we bijvoorbeeld geen stroming of eb & vloed, hierdoor is er dus niet veel meer kennis nodig dan het zeilen op de binnen wateren in Nederland.
Het weer is van mei tot en met oktober stabiel, je hoeft geen rekening te houden met eb en vloed of de stroming en er is altijd de zon. Kortom, alle ingrediënten voor een zorgeloze zeilvakantie.
WAAROM ZIJN DE GOLVEN IN NAZARÉ ZO GROOT? Dit is te danken aan de 'Nazaré Canyon', het grootste ravijn onder water in Europa met een lengte van 170 kilometer en een diepte van maar liefst 5000 meter.
Het is alsof de oceaan over duizenden kilometers zijn krachten heeft opgespaard, en al zijn machtsvertoon voor Nazaré heeft bewaard. In werkelijkheid zit het anders. Deze golven worden gevormd door een gigantisch onderzees ravijn, dat ruim 200 kilometer de zee in steekt en op z'n diepst vijf kilometer is.
Je kunt op Windguru of Magicseaweed kijken of er golven staan, hoe hard het waait en wat het getij is. De volgende stap is leren welke omstandigheden het beste zijn. Je leert dit het snelst door altijd deze voorspellingen te checken voordat je gaat surfen en vervolgens ervaren wat dit doet voor de golven.