Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel! Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Kanaries houden van verschillende soorten groenten en fruit en het beste is om deze zoveel mogelijk af te wisselen om ervoor te zorgen dat je vogel genoeg verschillende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Een kanarie is vooral gek op sinaasappel, rode bessen, andijvie, spinazie, kersen, kiwi en appel.
Kanaries zijn onder andere dol op kersen, appel, andijvie en spinazie. Maar het is even bekijken wat de favoriet is van jouw vogel. Geef voldoende variatie in het dieet van jouw kanarie en vervang zaadmengsel nooit voor bijvoorbeeld fruit of groente.
Mag een kanarie appel eten? Zeker, appel en andere soorten groente en fruit bevatten verse vitamines en mineralen en zijn dus een gezond tussendoortje. Geef geen avocado, dit is giftig voor alle vogels.
Van nature eten kanaries allerlei soorten zaden. In de dierenwinkel kan je speciaal kanarievoer kopen, dat de nodige vitaminen en mineralen bevat. De kanaries mogen daarnaast ook nog dagelijks groenten en fruit eten. Laat de vogels geleidelijk aan vers voer gewend geraken.
In huis mag de kooi niet in de buurt van het fornuis, de verwarming, of voor het raam staan. Het wordt er al snel te warm waardoor de kans op oververhitting bestaat. Ook kunnen ze niet tegen tocht en kookdampen. Kanaries hebben baat bij een natuurlijk dag- en nachtritme.
Geef uw kanarie gerust eens een stukje fruit of wat groenvoer, bv. Andijvie, witlof, komkommer, wortel, appel of sinaasappel. Zorg dat de kanarie niet te vaak hiervan krijgt ivm met diarree. Daarnaast is vers drinkwater natuurlijk onmisbaar.
Het dagelijkse bad is nu extra belangrijk, omdat het de rui stimuleert. Vul gerust twee keer per dag zijn badhuisje met lauwwarm water om het badderen nog aantrekkelijker te maken. Let erop dat je gevederde vriend niet in de tocht zit als hij kletsnat op zijn stok zit. Anders wordt hij heel snel verkouden.
Kanaries eten van nature gemiddeld vijf tot acht keer per dag en hun dieet is heel gevarieerd. Zo bestaat de dagelijkse voeding afhankelijk van de kanariesoort uit een mix van: Zaden. Noten.
Groente. Voorbeelden van geschikte groente voor vogels zijn: Wortel, broccoli, spruitjes, andijvie, sla (niet te veel om waterige ontslasting te voorkomen), komkommer, boerenkool, prei, witlof.
Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel! Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Een kanarie zingt niet als hij in de rui is. Dit is meestal tijdens de zomer en duurt tussen de zes en acht weken (duurt dit langer en is er sprake van kale plekken, dan heeft het dier waarschijnlijk een ziekte). Kanaries gaan pas zingen als ze een week of twaalf oud zijn.
Kanaries zijn gemakkelijk te houden vogels, ze kunnen prima gehouden worden samen met andere zangvogelsoorten. Kanaries zijn van nature niet agressief, behalve als het om twee mannen in de broedtijd gaat die om een vrouwtje (pop) vechten.
Je kan een kanarie helaas niet alleen houden. Een kanariekooi moet daarom groot genoeg zijn om twee kanaries te houden. De minimale afmetingen van de kanariekooi zijn daarom 75 x 40 x 50 cm.
Het zijn vooral de mannelijke kanaries die soms urenlang zingen om de vrouwelijke dieren te imponeren of om hun territorium aan te duiden. Ze zijn overdag actief en in het wild slapen ze 's nachts in nesten of op takken. Deze vogels zijn sociale, maar ook territoriale dieren.
Niet alleen in de winter en zomer maar ook het verschil tussen dag en nacht. Heb je een kanarie binnen in een kooi dan is het zeker aan te raden om deze af en toe buiten te zetten. Zonlicht is namelijk hartstikke goed voor de vogel. Hij krijgt er een goed humeur van en maakt belangrijke vitaminen aan.
Veel eigenaren trainen hun kanaries om op hun hand of een stokje te zitten, en om rond te vliegen in de kamer. Hoewel jonge vogels gemakkelijker te trainen zijn, kun je de meeste kanaries tam maken en trainen met geduld en consequent oefenen.
Wen je vogel aan op een vast tijdstip te gaan slapen, bijvoorbeeld om 19.00 uur, door een kleedje over de kooi te leggen. Als je dan zelf naar bed gaat haal je het kleedje weg zodat de vogel met het opkomen van de zon weer wakker wordt. Een kanarie heeft gemiddeld 11 á 12 uur licht per dag nodig.
Alle mannelijke kanaries zingen, maar de kanaries die speciaal zijn gefokt voor hun zang zullen natuurlijk de beste muzikale performance geven. De populairste types zijn de waterslager, de german roller, de russian singer, de spanish timbrado en de american singer.
Vogels zweten niet want zij hebben geen zweetklieren. Vogels gaan op hun eigen manier om met de warmte. Hun lichaamstemperatuur is hoger dan bij zoogdieren dus vogels raken minder snel oververhit als de buitentemperatuur stijgt. Bij warm weer zie je vogels met een opengesperde snavel, snel maar ondiep, ademen.
De hoeveelheid eivoer die gegeven moet worden is een bakje met een hoeveelheid dat op is op een voormiddag ,al wat er in de namiddag nog inlicht is te veel.de vogel moet in deze periode veel en goed zaad eten ,geef je te veel eivoer zal hij dit nemen en minder zaad tot zich nemen ,wat de vogel niet in goede conditie ...
Kun je een kanarie alleen houden ? Ja dat kan, hoewel dit niet de meest ideale situatie is. Kanaries zijn groepsdieren en hebben dan ook het liefst gezelschap van een andere kanarie. Let op, zet nooit een kanarie en parkiet samen.
Kanaries zijn ook geschikt om zowel binnen als buiten in een volière te houden. In de winter dienen ze alleen wel over een tocht- en vorstvrij nachthok te beschikken en dient voorkomen te worden dat ze op ijzeren stangen kunnen gaan zitten.