Op de stoep mag u maximaal 6 kilometer per uur rijden. Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom is dat 40 kilometer per uur. Op de rijbaan mag u maximaal 45 kilometer per uur rijden.
Leuk filmpje. David Anderson en Matthew Hine hebben met een omgebouwde scootmobiel een nieuwe wereldrecord gevestigd: 173,2 km/u.
Je moet je uiteraard aan de verkeersregels houden die dienen op de weg waar je rijdt. Je mag, als bestuurder van een scootmobiel, rijden op: de stoep, het voetpad, het fietspad en de rijbaan. In een scootmobiel moet je je houden aan de verkeersregels die gelden voor de plek waar je op dat moment rijdt.
Een scootmobiel is niet gemaakt om harder te rijden dan de snelheid waarvoor hij is ontworpen. Het is daarbij ook niet mogelijk om een scootmobiel op te voeren, omdat de afmetingen van de motor en accu specifiek gemaakt zijn. Een andere motor of accu zal dus niet passen in je scootmobiel.
De Pride Victory XL140 is de grootste en snelste scootmobiel van Pride. De modellen Victory XL140 halen een snelheid van 15- tot maximaal 20 km/u. Met een maximaal bereik van 70 km* is deze scootmobiel uitstekend geschikt voor lange afstanden.
De afmetingen van de scootmobiel zijn belangrijk
Het is inmiddels duidelijk geworden dat een scootmobiel opvoeren helaas niet gaat. Een snelle scootmobiel rijden heeft te maken met onder andere de motor en de accu. Die hebben invloed op de afmetingen.
Bij normaal gebruik kan je met een scootmobiel tussen de 30 en 40km rijden met een volle accu. Als je een grotere accu hebt kan je tot ongeveer 60km rijden met je scootmobiel met een volle accu.
Begrenzer op het dashboard van de scootmobiel
Ook op het dashboard van de scootmobiel zit een begrenzer waar u zelf de snelheid mee kan bepalen tot de maximale snelheid. Per type is dit anders te regelen maar meestal zit er een duidelijke draaiknop op stuur waarmee u de maximale snelheid kunt instellen .
Als u de scootmobiel 1 keer per week oplaadt, wordt dat 3.6 X 52 = 187,2 kWh per jaar. De laatste stap is opzoeken hoeveel u betaald per kWh (Kilowattuur). Dit staat op uw energienota of jaarrekening. Dat valt tussen de 0,50 en 0,70 cent.
Zoals gezegd, kunt u prima met een scootmobiel in de regen rijden. Maar, om het voertuig extra te beschermen kunt u een speciale hoes over de display doen als het regent. Zo'n zogenaamde dashboardhoes zorgt ervoor dat regenwater niet tussen de knoppen van het bedieningspaneel kan komen.
Rijbewijs. Voor een scootmobiel hoeft u geen rijbewijs te hebben. Natuurlijk moet u wel op de hoogte zijn van de verkeersregels en u daaraan houden. Dat geldt zowel op het voetpad als op de rijbaan en het fietspad.
Een scootmobiel met 1 hand besturen. Met mogelijkheden voor lange afstanden, rijden met hogere snelheid en joystickbediening, combineer je de voordelen van een scootmobiel met de kenmerken van een elektrische rolstoel met joystick. Zo bestuur je jouw scootmobiel eenvoudig met 1 hand.
In Nederland bent u op grond van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) verplicht uw scootmobiel te verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid.
1 beste scootmobiel: For Motion - On Four. De absolute nummer 1 in de vergelijking beste scootmobiel is de 'On Four' van For Motion. De For Motion On Four is gewoon de beste scootmobiel met 4 wielen die je maar kunt kopen. Dit werkpaard laat zich door niets en niemand tegenhouden en heeft een heel solide wegligging.
Deze Medema Mini Crosser X2 is een absolute topper op het gebied van actieradius. Dit is het laatste model van het merk Medema Mini Crosser. Deze scootmobiel is zeer comfortabele en veilig en behoort hiermee tot de topklasse van de scootmobielen.
De kosten variëren van een paar tientjes tot iets boven de honderd euro voor een jaar. De hoogste premie betaalt u voor de allrisk scootmobielverzekering. De premie is in dat geval ook afhankelijk van de cataloguswaarde van de scootmobiel. Lees hier meer over de verschillende dekkingen voor uw scootmobiel.
Per maand. Een scootmobiel verzekering zonder aanvullende verzekeringen kost ongeveer 6 euro per maand. Afhankelijk van de mate van luxe van uw scootmobiel betaalt u voor een WA-verzekering volledig casco het dubbele, 3-dubbele of iets daartussenin.
Gebruik je de scootmobiel minder frequent, zorg er dan voor dat je de scootmobiel minimaal 1x per maand aan de oplader legt. Zorg er daarnaast altijd voor dat je de scootmobiel op kamertemperatuur oplaadt, zeker in de winter. Teveel opladen zorgt ervoor dat de accu een kortere levensduur heeft.
De praktijk wijst echter uit dat opvoeren bij de meeste scootmobielen niet mogelijk is. Er is een beperkt aantal scootmobielen waarbij er sprake is van een veiligheidsmarge in de software van de regelunit voor de motor die, indien verwijderd, kan leiden tot een hogere topsnelheid.
Bij de meeste scootmobielengeef je gas door de hendel in te knijpen en rem je door het loslaten van de handbedieningshendel. Om te remmen, moet de gashendel aan het stuur worden losgelaten.
Leveranciers adviseren altijd een laadcycles van minimaal 12 uur en maximaal 72 uur. Als u de accu's in de avond aan de lader zet, heeft u de volgende dag weer volle accu's die goed zijn opgeladen. Te kort laden en onvolledig laden is niet goed voor de accu's en kan de levensduur verkorten.
Op een scootmobiel is geen kenteken nodig. Wel is een verzekeringsplaatje aan de achterzijde verplicht.
Waar mag je een scootmobiel neerzetten en parkeren
Parkeren mag op een invalide of gehandicaptenparkeerplaats, maar iedere andere parkeerplaats is ook toegestaan. Wat een auto niet mag en gehandicaptenvoertuigen wel mogen is parkeren bij een gele onderbroken streep voor maximaal 3 uur.