Als je doof of slechthorend bent, is het lastig wakker worden met het geluid van een gewone wekker. Een harde tril, lichtflits of hard geluid werkt vaak wel. Er zijn speciale wekkers die dit doen. Zo hoef je niet meer bang te zijn dat je je verslaapt.
Een brandmelder voor doven en slechthorenden zorgt er met een tril- of flitssignaal voor dat de persoon wakker wordt. Gewekt worden door een horend gezinslid is niet meer nodig, en de noodprocedure kan sneller in gang gezet worden.
Zet de wekkerradio maar eens op de buzzer, in plaats van de radio. Zet de wekker bovendien buiten bereik in plaats van op je nachtkastje. Je moet dan wel uit bed komen om de wekker stil te zetten. Zorg voor fel licht in de kamer, dat aangaat zodra de wekker afgaat.
Hoe komt het toch dat je door je wekker heen slaapt? Waarschijnlijk doordat je nog in een diepe slaapmodus bent. Een wake up light, ook wel lichtwekker genoemd, kan je hierbij helpen. Je kamer wordt langzaam verlicht en dit zorgt ervoor dat je heel geleidelijk wakker wordt, voordat je wekker daadwerkelijk gaat.
Brandalarm: 3 korte harde pieptonen (repeterend) en het rode lampje knippert. Laag batterijspanning alarm: korte piep en het gele lampje knippert. Probleem alarm: Dit is een falende zelftest van de rookmelder.
Een wek- en waarschuwingssysteem, ook bekend als bereikbaarheids- en veiligheidssysteem, is een hulpmiddel voor doven en slechthorenden. Als u moeite heeft om de deurbel, telefoon, rookmelder en/of babyfoon te horen kan een wek- en waarschuwingssysteem u daarbij helpen.
Optische Rookmelder
De meest voorkomende rookmelders zijn optische melders. Deze rookmelder werkt op basis van infrarood en waarschuwt je bij rookontwikkeling. In de optische rookmelder wordt een infrarode lichtbundel naar een gevoelige cel gezonden.
Rookmelders worden hoog aan de muur of aan het plafond geplaatst, aangezien warmte en rook opstijgt. Wij adviseren om zeker een rookmelder op te hangen in de hal en op de overloop, aangezien dit de vluchtroutes zijn als er een brand uitbreekt.
Doordat rook altijd stijgt is het belangrijk om de rookmelder aan het plafond te hangen. Dit is de plek waar de rookmelder het snelste alarm kan geven indien er een brand ontstaat. Hang de melder in het midden van het plafond op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek.
Werking: de rookmelder functioneert direct als er een nieuwe batterij is geplaatst en de test is voltooid. De rookmelder is uitgerust met een knipperende rood LED-lampje. Dit lampje bevindt zich boven de testknop en knippert om de 30-40 seconden om aan te geven dat de rookmelder functioneert.
Rookmelders gaan 's nachts piepen als de batterij bijna leeg is omdat de temperatuur op dat moment het laagst is. De batterijspanning die op dat moment al aan de krappe kant is, wordt door de kou 's nachts nóg iets lager.
De kans bestaat dat je afzuiging, bedrading of leidingwerk de boosdoener is, of zelfs kieren bij ramen of deuren. In dat geval, als je er echt klaar mee bent, kun je het beste iemand inschakelen om mee te helpen zoeken door middel van een professionele geluidsmeting.
Piept je rookmelder? Controleer de batterij. Het voelt een beetje als een open deur, maar we noemen hem toch maar even: controleer de batterij van je rookmelder. Als deze namelijk bijna leeg is, gaat jouw rookmelder piepen als teken dat er een nieuwe batterij in moet.
Alle geluiden die je hoort en die niet in de omgeving aanwezig zijn, noemen wij tinnitus of oorsuizen. De precieze oorzaak valt vaak niet te achterhalen. Tinnitus kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan (te veel) lawaai, maar ook van afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht.
Met oorsuizen hoort u steeds een geluid in uw hoofd. Dit zou kunnen komen door overactieve hersencellen en zenuwcellen die voor het gehoor zorgen. Andere mogelijke oorzaken zijn afwijkingen aan bloedvaten, gehoorbeentjes of aan het binnenoor. Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest.
De geluidsfrequentie is het aantal trillingen per seconde dat uitgedrukt wordt in hertz. Bij lage tonen is sprake van een laag aantal trillingen per seconde, bij hoge tonen van een hoog aantal trillingen per seconde. De best gehoorde frequenties liggen rond de 500 hertz.
Rookmelders geven eigenlijk nooit ''zomaar'' een signaal of alarm. Maar wat als een rookmelder afgaat en er is niets aan de hand? Meestal gaat het om een kort piepsignaal, bijv. dat een batterij leeg is of een signaal ''einde levensduur/sensor defect''.
Mocht uw rookmelder ongewenst afgaan, dan kunt u het alarm uitschakelen door op de knop van de melder te drukken. Zorg er vervolgens voor dat de oorzaak van het vals alarm verwijderd is. Dit kan bijvoorbeeld stoom of stof zijn.
Wat is een rookmelder zonder batterij? Een rookmelder zonder batterij is een netstroom rookmelder die niet door batterijen wordt gevoed maar werkt op netstroom. De melder krijgt dus stroom van een stopcontact of via de stroomkabels.
De rookmelders zijn erop ontworpen dat deze niet zomaar afgaan door roken of koken. Gaat u vlak bij een rookmelder bijvoorbeeld gourmetten, schuren/zagen of behang afstomen, dan kan de rookmelder afgaan door rook, stof of stoom. Het is dan beter om de rookmelder tijdelijk af te dekken.
Wanneer je rookmelder met enige regelmaat (meestal elk uur) piept, is dit een teken dat de batterij leeg aan het raken is. Een rookmelder met een zwakke batterij zal blijven piepen totdat de batterij ermee ophoudt. Met een beetje pech kan dit enkele weken duren.
Bij Action kun je een rookmelder kopen van het merk Smartwares. Er zijn twee opties. Je kunt kiezen uit een rookmelder met een batterij die 1 jaar mee gaat voor €3,99 en een 3-pack met batterijen die 10 jaar meegaan voor €24,99.
Daarnaast is het ook belangrijk dat je de rookmelder op je zolder niet boven de cv-installatie hangt. Dit omdat een rookmelder niet per definitie de hoeveelheid rook meld, maar de kleine deeltjes in de lucht. Een rookmelder kan dus al alarm slaan wanneer er veel waterdam in de lucht hangt.
De elektrische impulsen kunnen de rookmelder storen. Plaats een rookmelder ook niet in de buurt van ramen, deuren en ventilatiekappen. Op oppervlakten die warmer of kouder zijn dan de rest van de ruimte in huis. Door de temperatuurverschillen kan het voorkomen dat de rook de melder niet op tijd bereikt.