Gemiddeld groeien je haren namelijk 1 centimeter per maand, dus drie maanden staat gelijk aan drie centimeter. Je spaart dus twee centimeter lengte. Maak echter wel duidelijk aan je kapster dat je het wil laten groeien en er echt maar een centimeter af mag.
Wil je je haar laten groeien, dan hangt het van de conditie van je haar af hoe vaak je je gespleten haarpunten moet laten knippen. Heb je van nature gevoelig en broos haar, dan zul je wat vaker moeten gaan, bijvoorbeeld om de 8 weken. Heb je echter sterk haar dan kun je om de 10 weken terugkomen.
Lang haar, als je lang haar hebt en je wilt dit graag ook lang houden, dan wordt er aangeraden om eens in de 3 maanden naar de kapper te gaan. Je haar groeit ongeveer 1 centimeter per maand, zo bespaar je 2 centimeter.
Haar is dood materiaal, dus wanneer je de puntjes afknipt, heeft het haar dat niet door. Het wordt feitelijk niet plotseling gezonder, het oogt vaak wel iets gezonder. Laat je haar ook niet 'snijden' of uitdunnen bij de kapper als je het wil laten groeien.
Als je dol bent op de lengte van je korte haren en liever kort wilt blijven, is het handig om elke vier weken een bezoekje aan de kapper te brengen. Maar dit is wel heel vaak. Dus als je een bob hebt en je niet wilt dat deze te lang wordt, kan je ook elke zes weken een afspraak maken voor je haar knippen.
Anna Besancon van kapperszaak Salon B in Utrecht bevestigt dit. “Knippen heeft geen invloed op hoe snel of hoe langzaam je haar groeit. Het enige is dat je haar niet zo snel afbreekt als je het knippen bijhoudt. Het lijkt daardoor mooier en gezonder en soms zelfs langer.”
Feit: een kapper knipt altijd meer van je puntjes dat je zou willen. Dat doet ie niet om jou te irriteren, wel omdat zijn of haar getraind oog ziet hoeveel centimeters er op de grond moeten vallen voor je haar weer helemaal gezond is. Het is maar haar, het groeit terug, flip dus niet over die extra centimeter.
Zwaar haar is dik en heeft totaal geen volume. Zwaar haar oogt vaak vol omdat het niet op de juiste manier geknipt is. Het is belangrijk om dan te kiezen voor verzorgingsproducten die het haar niet verzwaren. Zwaar haar kan haarpijn veroorzaken.
Diameter
Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is één haar tussen je duim en wijsvinger vasthouden. Wanneer je je haar tussen je vingers rolt en je hem niet voelt is je haar dun, voel je de haar wel dan heb je medium haar en voel je de haar duidelijk zitten dan heb je dik haar.
Een beetje oneerlijk, maar dik haar heeft gewoon iets meer verzorging nodig dan dun haar. Het is belangrijk dat je regelmatig je puntjes laat knippen, zodat het mooi gezond blijft. Gespleten puntjes kunnen – zeker bij dik haar – heel lelijk worden. Wees er dus op tijd bij!
Kort haar is nou eenmaal gezonder dan lang haar. Het is makkelijker te verzorgen en hoe langer je haar is, hoe langer je het al met je meedraagt. Dit betekent vaak ook dat het er dan een stuk doffer uit ziet dan wanneer je een korte coupe hebt. Een kort kapsel is vaak wat luchtiger en ook minder warm.
In de zomer groeit je haar inderdaad sneller dan in de andere seizoenen. Dit komt door de invloed van (zon)licht en warmte. Hierdoor wordt de groei van je nagels en haren versneld. Wist je dat bij sommige mensen het haar in de zomer soms wel twee keer sneller groeit dan in de herfst en winter?
Dood haar rekt niet mee, dat knapt gewoonweg af. Ook zal een kleuring bij wat droger haar snel vervagen, omdat dood haar de kleur niet goed kan opnemen. De eerste dagen zal je die nog niet merken, maar de weken erna zal je geverfde kleur snel vervagen.
Dus hoe vaak moet je je haar knippen? Dat ligt eraan hoe snel jouw haar beschadigd raakt en je last van gespleten punten krijgt. De een heeft er sneller last van dan de ander. Je haar is extra gevoelig voor schade als je lang haar hebt, je fijn haar hebt of als je veel dingen doet die het beschadigen zoals verven.
Fijn haar heeft slechts een diameter van ongeveer 0,04 millimeter, vergeleken met 0,05 tot 0,07 millimeter voor normaal haar of 0,07 millimeter of meer voor dik haar.
Dit zijn de kenmerken van normaal haar
Het glanst van nature. Er zijn geen gespleten uiteinden en het haar breekt niet snel. De hoofdhuid kriebelt niet, is niet gespannen en er zit geen roos in het haar.
Als jouw haar in diameter boven de 0.06 mm doorsnede is, dan kun je spreken over dik haar.
Heb je dik en veel haar, ga dan voor een lang of halflang kapsel op één lengte, of kies laagjes in een V-vorm of shaggy stijl. Om je haar beter te kunnen onderhouden, kan het bovendien een goed idee zijn om je haar wat uit te laten dunnen.
Met een zogenaamde uitdunschaar, haal je bepaalde stukjes haar weg, zodat je haar als geheel lichter wordt. Je haar wordt dus niet in de lengte geknipt, maar eigenlijk in de 'diepte' (dikte). Dit uitdunnen wordt gedaan met een uitdunschaar, beter bekend als 'effileerschaar'.
De reden hiervoor is dat bij droog haar knippen de haarpunten sneller overal naartoe springen. Nat haar is zwaarder, waardoor het haar op zijn plaats blijft. Nat haar is zo gemakkelijker te controleren, waardoor de kapper nauwkeuriger kan werken.
Gemiddeld groeit ons haar ongeveer 0,5 tot 1,7 centimeter per maand, dus in totaal ongeveer 6-20 centimeter per jaar. Een snelle haargroei is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals je leeftijd, geslacht en algemene gezondheid.