Humanitaire regularisatie (9bis) is een machtiging tot verblijf voor meer dan 3 maanden. Je vraagt de machtiging aan volgens artikel 9bis Verblijfswet.
Artikel 9bis van de wet van 15 december 1980 geeft een persoon de mogelijkheid om een aanvraag voor een machtiging tot verblijf in te dienen bij de burgemeester van de plaats waar hij effectief verblijft, wanneer buitengewone omstandigheden de indiening van deze aanvraag in België, in plaats van in het buitenland ( ...
Artikel 9ter: medische regularisatie
De wetgever legde hiervoor verschillende criteria vast zoals de ernst van de ziekte, de mogelijkheid om een gepaste behandeling te krijgen in het land van herkomst en de toegang tot zo'n behandeling. De DVZ beslist over een aanvraag tot medische regularisatie.
Een regularisatieaanvraag volgt dezelfde procedure als een stedenbouwkundige vergunning, dat wil zeggen dat er 75 dagen kunnen gaan over de beslissing.
Wat is medische regularisatie? (art. 9ter VW)
Wie ernstig ziek is een of een levensbedreigende aandoening heeft, kan medische regularisatie aanvragen indien in zijn land van herkomst of verblijfsland geen aangepaste behandeling mogelijk is en/of er geen gepaste medicatie voor handen is.
Hoe verloopt de procedure humanitair visum? Aanvraag humanitair visum Je vraagt een humanitair visum aan bij de bevoegde Belgische diplomatieke post in je herkomstland. Dat kan een ambassade of een consulaat zijn.
Bent u Belg of EU-burger, dan kunnen uw gezinsleden de aanvraag indienen bij de Belgische ambassade of bij de gemeente. De Dienst Vreemdelingenzaken behandelt de aanvragen tot gezinshereniging. U moet bewijzen dat u over voldoende huisvesting en een ziekteverzekering beschikt voor uzelf en de leden van uw gezin.
Verblijf op humanitaire gronden houdt in dat uw situatie niet zonder meer onder een specifiek verblijfsdoel te brengen is. Er moet sprake zijn individuele, schrijnende omstandigheden. Dat wordt ook wel klemmende redenen van humanitaire aard genoemd.
U kunt een verblijfsvergunning humanitair niet-tijdelijk aanvragen als u een verblijfsvergunning hebt gehad voor de volgende verblijfsdoelen: Verblijf bij een familielid- of gezinslid. Verblijf als minderjarig kind met een kinderbeschermingsmaatregel. Verblijf als slachtoffer of getuige van mensenhandel.
1. Wat is een humanitaire crisis? Een humanitaire crisis is een gebeurtenis, of serie gebeurtenissen, die een serieuze bedreiging vormt voor de veiligheid, het welzijn en de gezondheid van de bevolking in het rampgebied en de infrastructuur grotendeels ontwricht.
Wat is humanitaire hulp? Humanitaire hulp bestaat voornamelijk uit materiële en logistieke steun aan mensen die te lijden hebben onder door de mens veroorzaakte rampen (gewapende conflicten, oorlogen) of onder natuurrampen (droogte, aardbevingen, tsunami's, orkanen).
Dat bedrag is gekoppeld aan de spilindex van de consumptieprijzen. Momenteel bedraagt dat 1.845,48 euro. Onder de 1.845,48 euro mag DVZ de aanvraag gezinshereniging niet automatisch weigeren.
5 jaar ononderbroken verblijf
Je moet 5 jaar ononderbroken in België verbleven hebben met gezinshereniging. De termijn van 5 jaar begint te lopen vanaf de datum van je aanvraag van een verblijfskaart van een familielid van een burger van de Unie.
De gezinshereniger moet op zijn minst over 1.845,48 euros (€) netto/maand beschikken. De inkomsten van de gezinshereniger moeten stabiel en regelmatig zijn. Hij moet dus documenten voorleggen die een referentieperiode die lang genoeg is dekken.
Als u Nederlander bent of een geldige Nederlandse verblijfsvergunning heeft, kunt u uw familie naar Nederland halen. Bijvoorbeeld uw buitenlandse partner of uw kinderen. Dit heet 'gezinshereniging'. Er gelden wel voorwaarden om een verblijfsvergunning voor uw familielid te krijgen.
Duur van de procedure
De procedure duurt maximaal 90 dagen voor een mvv en 90 dagen voor een vvr zonder mvv. U krijgt een brief waarin de beslissing staat. Het is ook mogelijk dat de IND meer gegevens nodig heeft om een beslissing te nemen.
Visum type C "met het oog op een verklaring van wettelijke samenwoning" Met dat speciaal visum kan je als je visumplichtig bent, naar België komen en hier kort, voor maximaal 90 dagen, verblijven. In die periode leg je een verklaring van wettelijke samenwoning af voor de Belgische ambtenaar van de burgerlijke stand.
Wie krijgt deze kaart? Onderdanen van derde landen die in België verblijven op basis van gezinshereniging met een Belg of Unieburger, en die een duurzaam verblijf hebben bekomen.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
elektronische F kaart: verblijfskaart van familielid van EU-burger of Belg - procedure gezinshereniging. elektronische F+ kaart: duurzaam verblijfskaart voor derdelands familielid van EU-burger of Belg.
Trouwen in Nederland
Wanneer u wilt trouwen met iemand die geen Nederlander is, heeft u het volgende nodig: Een Verklaring geen schijnhuwelijk voor degene met een buitenlandse nationaliteit. Hierin staat dat u niet alleen maar trouwt om een verblijfsvergunning te krijgen.
Voorwaarden om garant te kunnen staan
Uw inkomen is ten minste gelijk aan het minimumloon (exclusief vakantiegeld). Voor echtparen geldt een gezamenlijk inkomen van ten minste het minimumloon (exclusief vakantiegeld).
Uw huwelijk of relatie duurde minimaal 3 jaar. En u verbleef in die 3 jaar minimaal 1 jaar in Nederland volgens de Nederlandse of Europese regels.
Het is belangrijk om te weten dat noodhulp gericht is op het helpen van een land op de korte termijn en structurele hulp gericht is op het helpen van een land op de lange termijn.
Noodhulp is het helpen van slachtoffers van acute noodsituaties. Bijvoorbeeld bij aardbevingen, overstromingen, hongersnoden, oorlogen en aanslagen.