Deze planten komen van nature voor in Mexico, Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Tegenwoordig worden ze ook gekweekt in Zuidoost-Azië in landen als Indonesië, Maleisië, Vietnam, Thailand, Filipijnen en het zuidoosten van China en Taiwan.
Waarom is de pitahaya goed voor je gezondheid:
De pitahaya bevat veel folaat (vitamine B11) en kalium en is rijk aan vezels. Folaat is in je lichaam betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Pitaja, ook wel drakenvrucht of dragon fruit genoemd, is een exotische vrucht die vooral in Azië veel wordt gegeten. De vrucht groeit van nature vooral in Midden- en Zuid-Amerika, maar inmiddels groeit pitaja overal.
Pitahaya's kunnen namelijk tegen hoge temperaturen tot 40 graden Celsius, maar ze hebben wel minimaal 60 cm. neerslag per jaar nodig om te kunnen groeien. De pitahaya is de vrucht van een cactussoorten. De vrucht is afhankelijk van de soort donkerrood, roze of geel gekleurd en is ovaal.
Mediterraan Drakenfruit (Dragon Fruit / Pitaja) kopen en bestellen - Vanaf € 12.99 in pot!
Pitahaya's hebben een zoetzure smaak die iets doet denken aan die van een peer. De rode variant is veel minder zoet dan de geelwitte. Je kunt de pitahaya lekker uitlepelen of verwerken in een gezonde vruchtensalade. In een saus bij wit vlees is de vrucht ook lekker.
Hoe gebruik je papaya? Je kunt het vruchtvlees van de papaya zo eten, maar het is ook erg lekker in een fruitsalade of dessert. De zwarte pitjes in de kern zijn niet eetbaar. Besprenkel het vruchtvlees met limoen, om de smaak nog beter tot zijn recht te laten komen.
Drakenfruit wordt ook wel Pitaja (drakenvrucht) genoemd, en is de vrucht van enkele cactus-soorten die groeien in Midden- en Zuid-amerika en Mexixo, in China en andere landen in Azië worden ze gekweekt en ze heten daar dus dragon fruit.
Drakenfruit of Pitaya koop je bij de beter gesorteerde groenteboer en incidenteel in de supermarkt. Het aanbod is echter, zeker in Nederland (nog) zeer beperkt. Hier -in Duitsland, waar de aanvoer van deze vrucht veel groter lijkt dan in Nederland - zie ik ze meestal tegen het begin van de zomer, en soms rond de kerst.
Hoe drakenfruitzaden te planten? Neem een plantenpot en vul dit met groeibevorderende potgrond of grondmix. Strooi de zaden van het drakenfruit in de pot en bedek vervolgens de kleine zaadjes met een dun laagje aarde. Je hoeft de zaden niet veel te bedekken, omdat je ze niet diep hoeft te planten.
De pitaja (ook wel bekend als pitahaya of drakenvrucht) is de vrucht van verschillende cactussoorten, vooral van de geslachten Hylocereus en Selenicereus. Deze planten komen van nature voor in Mexico, Midden-Amerika en Zuid-Amerika.
Het is eigenlijk een cactusvrucht. De drakenvrucht heeft geen stekels, maar een geschubde schil. Vandaar de naam drakenvrucht. De rode zoete drakenvrucht is aan de buitenkant rozerood van kleur.
Drakenfruit wordt ook wel pitaja of drakenvrucht genoemd. Het is eigenlijk een cactusvrucht. Drakenfruit heeft geen stekels, maar een geschubde schil. Vandaar de naam drakenfruit.
Het flamboyante fruit past goed in een gezond dieet omdat het veel mineralen en enkele vitamines bevat. De vrucht bevat veel vitamine C, wat je nodig hebt voor de wondgenezing, het bloed en de versterking van je immuunsysteem. Het heeft een positief effect op het cholesterolgehalte en versterkt daarmee de hartfuncties.
Je kunt ze halveren en uitlepelen (net als bij een kiwi), maar je kunt ook de schil eraf halen met een mesje en het vruchtvlees in plakjes of stukjes snijden. De pitjes zijn in de verte krokant en kun je dus gewoon prima mee eten.
Dragon fruit is heel geschikt om te verwerken in smoothies, salades of met ijs. Dragon fruit is gezond. Het bevat veel vitamine C en B1, maar ook mineralen zoals Calcium. Het gehalte aan antioxidanten is bijzonder hoog.
Pithaya's | De pitahaya of dragon fruit, de woestijnvrucht. Een fijn vel geschubd, daarom ook drakenfruit genaamd, is purper of geel van kleur. Een wit vruchtvlees met zwarte kleine pitjes die eetbaar zijn.
Drakenfruit hoort een felrode of roze schil te hebben. Het smaakt het beste als het goed rijp is, net als een kiwi of een perzik. Druk met je vingers in de vrucht. Als de schil een beetje meegeeft, is de vrucht waarschijnlijk rijp.
De papaja is een vrucht met veel vitamine C en een hoog gehalte aan vezels. Als antioxidant helpt vitamine C je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Ook is vitamine C betrokken bij de aanmaak van collageen en bevordert het de opname van ijzer in je bloed. Bovendien helpt vitamine C je weerstand goed te houden.
Probeer papaja's alleen te eten als ze vers van het land komen. In de maanden waarin ze geoogst worden, zijn de vruchten het lekkerst. Ook de zaadjes en de schil van papaja's zijn eetbaar, maar kunnen wat bitter zijn.
Als je een rijpe papaja hebt, kun je hem op een koele plaats (ca. 12°) nog een paar dagen bewaren. Stukjes papaja kun je in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
Drakenfruit is de vrucht van een cactussoort. De vrucht is afhankelijk van de soort donkerrood, geel of roze van kleur en heeft een ovale vorm. Het gewicht is gewoonlijk 150 tot 600 gram, maar er zijn zelfs vruchten die 1 kilo wegen. De schil is een met schubben bedekte dunne, zachte korst.
De cantaloupe meloen is de zoetste.