Voorkom nu nog een grondige renovatie met hak- en breekwerk Uw standleidingen zijn zo'n 30-40 jaar oud. De tijd begint te dringen en uw leidingen bereiken de pensioengerechtigde leeftijd.
Recent geproduceerde PVC-buizen hebben een minimale technische levensduur van ten- minste 50 jaar, mits deze toegepast worden onder normale gebruiksomstandigheden.
Een gemiddelde cv-ketel sluit je aan met een buis van 22mm (koperen buis) of 26mm (meerlagenbuis). Een gemiddeld gasfornuis of gaskachel sluit je aan met een buis van 15mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Let er op dat de leiding niet te lang wordt, dan kan je het beste een grotere leiding gebruiken.
Merk op dat de temperatuur van de tapwaterproductie van de CV-ketel officieel niet lager dan 60 graden mag staan! Dit in verband met de veiligheid.
Je kunt de waterdruk van je cv-ketel eenvoudig controleren op de meter aan of naast de ketel. Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan.
Lekkages repareren gaat niet echt als de cv-leidingen nog vol zitten met water. Het is daarom belangrijk om de cv-ketel af te tappen. Aftappen van cv-installaties is alleen aan te bevelen als dit noodzakelijk is. Lekkages zijn zeker een reden om de cv-installatie af te tappen.
Om een tussenwoning te verwarmen, worden vaak 3 aircosystemen gebruikt. In totaal zijn de kosten van verwarmen met airco dus 90 cent per uur. Een gemiddelde cv-ketel gebruikt 1 a 2 kuub, waardoor je dus tussen de 3 en 6 euro per uur kwijt bent.
Levensduur PVC vloer
De levensduur van PVC vloeren is langer dan van andere soorten vloeren. Gemiddeld kan een PVC vloer tussen de 15 en 30 jaar meegaan, soms zelfs nog langer.
PVC buis 160mm per m. € 16,00 per m.
Ook koperen leidingen of leidingen van PVC zijn zeer gevoelig voor vorst. Leidingen van bijvoorbeeld tyleen zijn minder gevoelig voor vorst. Deze zijn gemaakt van zachter materiaal en kunnen iets uitzetten.
Als de waterdruk buiten proporties hoog is of als het veiligheidsventiel kapot is, kan er een lekkage ontstaan. Een andere oorzaak is een kapotte ontluchter. Een ontluchter zorgt ervoor dat lucht uit de onderkant van de cv-ketel kan ontsnappen. Is dit onderdeel kapot, dan kan er water meekomen.
"Wanneer koperen leidingen in contact komen met zuurstofhoudend water, kan er putcorrosie ontstaan, met lekken als gevolg. Wij raden daarom aan om oude koperen drinkwaterbuizen die toegankelijk zijn, te vervangen door nieuw materiaal.
De overheid wil gezondheidsschade door loden leidingen voorkomen. Daarom heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gemeenten opgeroepen om loden leidingen te vervangen.
Schade als gevolg van een lekkage van de cv-installatie is meestal verzekerd door je woonverzekering.
Ga met een stuk keukenpapier langs de zichtbare leidingen en let goed op of je ergens vocht voelt. Kun je geen vocht vinden? Gebruik dan een gekleurde doek om kalkplekken op te sporen. Kalk is een indicatie dat er water is.
Door slecht onderhoud of door fouten bij het installeren van bijvoorbeeld het bad kan er waterschade ontstaan. Schade aan de inboedel door water kun je claimen op de inboedelverzekering en schade aan het huis op de opstalverzekering.Schade veroorzaakt door slecht onderhoud is niet verzekerd.
- Elektrische leidingen mogen niet in schoorstenen, ventilatie- of ontrokingskanalen geplaatst worden; - Elektrische leidingen mogen niet in parallel onder leidingen geplaatst worden die condensatie kunnen veroorzaken (stoom-, gas en waterleidingen) tenzij er een bijkomende bescherming wordt voorzien (bvb.
De waterleidingbedrijven in Nederland zijn verantwoordelijk voor de vervanging van de loden leidingen tot aan de watermeter in huis (de watermeter zit meestal vlakbij de voordeur). Bijna al deze leidingen zijn inmiddels vervangen. Voor de leidingen in huis is de huiseigenaar verantwoordelijk.
Een loodgieter! Deze moeten voor het verleggen van al deze zaken veelal onder je vloer aan het werk. Bekijk en oordeel vooraf dus altijd even of het de moeite waard is: grote delen van jouw vloer moeten er namelijk uit bij deze werkzaamheden.
In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Een huis met (zeer) goede isolatie kun je ook met een watertemperatuur van 35 tot 50 graden warm krijgen. Check wel of je radiatoren genoeg warmte kunnen afgeven.
Ecostand in plaats van comfortstand
Een installateur stelt een cv-ketel vaak zonder te vragen in op de comfortstand. Dan houdt de ketel de warmtewisselaar warm, om op elk moment warm water te kunnen leveren. Je kunt energie en geld besparen door de ecostand in te stellen.
Om de ketel optimaal te kunnen laten werken is een retourtemperatuur tussen de 30 en 40 graden ideaal. In veel huizen staat de cv-watertemperatuur nog ingesteld op 80°C. Onderweg zal het water in de radiatoren dan maximaal zo'n 10-20°C graden af koelen, waardoor het water dat weer terug komt nog steeds 60-70°C is.