Tip: Gebruik je diepvriesfrietjes? Laat ze dan ontdooien voor je ze in het vet gooit. Zo is het temperatuurverschil minder groot en worden je frietjes lekker krokant.
Twee keer frituren
De eerste keer gaan ze 5-6 min in frituurvet van ±160°C. Je bakt ze voor om gaar te laten worden. Ze zijn dan nog bleek van kleur. Pas bij de tweede keer krijgen ze hun knapperige korstje als je het vet te verhit tot 180°C en de friet in 1-2 min.
Frituur op maximaal 175 °C en tot de friet een goudgele kleur heeft. Gebruik vloeibaar, plantaardig frituurvet. Geschikt om te frituren zijn: vloeibaar frituurvet, zonnebloemolie en olijfolie (geen extra vierge). Doe kleine hoeveelheden in de frituurpan, houd maximaal 150 gram per keer aan.
Idealiter laat je frieten eerst een halfuurtje afkoelen voordat je ze afbakt. Vaak komt dat ook goed uit. Dan kun jij ondertussen je voorgerecht serveren! Je kunt frieten ook een dag van tevoren al voorbakken als dat handiger is voor je planning!
Wat belangrijk is als je verse frietjes of aardappelschijfjes gaat maken, is dat je de gesneden aardappel een half uur in koud water laat weken. Hierdoor haal je het zetmeel van de aardappel, wat anders zou verbranden. Gebruik om af te bakken een olie die zo neutraal mogelijk is.
Pocheer de frieten eerst op 140° en laat ze goed afkoelen. Nu hebben ze nog geen kleur en zijn ze niet krokant. Bak ze nadien een tweede keer op 170-180°C en dan heb je goudbruine, krokante frieten. Let wel: Bak nooit te grote hoeveelheden in één keer, want dan gaat het mis.
Afhankelijk van de grootte van je aardappelen, zijn deze aardappelen in ongeveer 20 minuten zachtjes koken gaar. Om er zeker van te zijn dat je aardappelen gaar zijn, prik je erin met een vork.Voel je geen weerstand, dan zijn de aardappelen gaar en perfect gekookt.
Zo warm je je frietjes op
Je zult er eerst voor moeten zorgen dat de frietjes droog zijn. Dep ze daarom met keukenpapier droog en bestrooi met zout. Vervolgens kun je ze opnieuw frituren, maar ook in een pan kun je de frietjes nog steeds heel goed opwarmen zonder dat ze slap worden.
Door de frieten voor het bakken eerst 30 tot 45 minuten te laten weken in een bak met koud water (en vervolgens supergoed af te drogen), worden ze extra krokant. Zorg wel dat ze door en door droog de bakplaat op gaan!
Belgische frieten
Na het voorbakken laat men de frieten minimaal een half uur rusten, waarna ze in frituurvet (of -olie) van 180 °C afgebakken worden tot ze een mooie goudgele kleur hebben. Er zijn voorgebakken frieten verkrijgbaar (ook diepgevroren) die nog maar één keer gebakken hoeven te worden.
Gebruik hiervoor gewone frietaardappelen, snij ze in frietjes, doe ze in een diepvrieszakje met een beetje olijfolie of arachideolie en schud goed om, zodat alle frietjes een laagje olie krijgen. Leg de frietjes op een bakplaat (zorg ervoor dat ze naast elkaar liggen en niet op elkaar) en bak ze op 225°C.
Is ie goudbruin en lekker krokant als een frietje, dan is de olie op de juiste temperatuur. Heb je een thermometer, dan is dat natuurlijk nog handiger. Je kunt de snacks eerst ontdooien in de koelkast. Dan is de frituurtijd voor de meeste snacks drie tot vier minuten.
Een te lage temperatuur zorgt er dan weer voor dat je frieten veel meer vet opnemen omdat ze niet snel genoeg dichtschroeien aan de buitenkant. Lekker is anders… Tegenwoordig worden zowat alle diepvriesfrieten voorgebakken in plantaardige olie (meestal van zonnebloemen).
Een gemiddelde friteuse bevat 3 liter olie en is dus goed voor 450 gram frietjes per bakbeurt. Laat de frietjes een vijftal minuten voorbakken. Zodra de frietjes bovendrijven, haal je ze uit de olie en schud je ze op. Laat ze een halfuurtje afkoelen tot kamertemperatuur (18 tot 20°C), of nog langer als het kan.
Afgekoelde voorgebakken frieten kun je heel goed invriezen. Leg ze naast elkaar op een schaal laat de frieten los van elkaar bevriezen. Doe de bevroren frieten in een diepvrieszak.
Je kunt de frieten natuurlijk afbakken in de frituurpan, maar als je deze niet hebt, is dat geen probleem. Ik bak ze zelf gewoon in een pan met olie. Werkt net zo goed!
Mag je rauwe aardappelen eten? Rauwe aardappelen eten is af te raden omwille van het feit dat er te veel onverteerd zetmeel of resistent zetmeel in de dikke darm terecht kan komen. De darmbacteriën fermenteren het zetmeel, wat aanleiding kan geven tot flatulentie en darmkrampen, eventueel zelfs tot diarree.
*De aardappels worden geselecteerd, gewassen, geschild, gesneden, geblancheerd, voorgebakken en ingevroren. *McCain-friet wordt voorgebakken in 100% zonnebloemolie. *Het proces van het snel invriezen (-18°C) wordt vlak na het blancheren gedaan om de voedingswaarde van de friet te behouden.
Waarom precies? Het water zou al het zetmeel dat aan je frieten hangt, wegspoelen.En het is net het zetmeel dat voor een knapperig resultaat zorgt. Maak je dunne frietjes, zoals stroaardappelen (pommes pailles, 2 mm) of de iets dikkere variant pommes allumettes (4 mm)?
Bak de patat in hete olie, zo wordt het weer lekker krokant.
De verse friet word in de snackbar voorgebakken op 150 graden om even af te koelen en dan af te bakken op 180 graden. Snacks zijn het lekkerst met 175 graden. Ook ligt het aan het merk friet wat de snackbar gebruikt en in wat voor vet er word gebakken. de ene snackbar is de andere niet!
'Friet' en 'patat' zijn allebei juist! In het noorden van Nederland wordt meestal patat gezegd, in het zuiden van Nederland bestellen mensen vaker friet.