Belangrijk hierbij is dat je de juiste maat boor hebt. Bij de set wordt een doosje geleverd met daarop de maatvoering. In mijn geval heb ik een 2,5 mm boor nodig.
Bij een tap denk je in eerste instantie aan het gereedschap waarmee je schroefdraad snijdt. Een linkse tap snijdt echter geen schroefdraad, maar zet zich door de tapse vorm en vertanding volledig vast in een cilindervorm. Doordat de tap linksom draait, zet ze zich per rotatie vaster en vaster in het materiaal.
Voor het verwijderen van een bout kunt u een boutvlakfrees gebruiken. De Dormer P100 is hier speciaal voor ontworpen.
de enigste mogelijkheid is om met een zinkvonker de tap uit te vonken, dat kan met een speciale startgatvonker of met een gewone zinkvonkmachine. deze machines zijn alleen beschikbaar bij gespecialiceerde bedrijven zoals gereedschapmakerijen e.d. die zogenaamde helicootjes kan je pas plaatsen als de tap verwijderd is.
Bij handtappen wordt de tap gespannen in een wringijzer wat dhet vierkant omspant. Bij machinetappen wordt het vierkant vooral gebruikt om de roterende kracht over te brengen op de tap.
Stappenplan schroef uitboren met metaalboor
Pak een dunne metaalboor en gebruik deze om een klein gaatje te maken in de kop van de schroef. Gebruik een dikkere metaalboor en boor de gehele kop van de schroef weg. Werk het achtergebleven gat af met plamuur en laat dit drogen.
Koperbortseltje (of voorsichtig met staalborsteltje) en onvetter (wasbenzine) en goed afnemen/droogwrijven met een doek, liefst iets van badstof ofzo vanwege de polige structuur. Oude tandenborstel en een beetje wasbenzine.
Wanneer de roest de schroefdraad van de bouten en moeren heeft bereikt, dan is er geen betere manier om het los te maken dan WD-40 Specialist Super Kruipolie. Breng het aan op de bout en tik er vervolgens met een hamer op. Dit helpt de kruipolie om de bout los te maken zodat je deze gemakkelijk kan verwijderen.
Voor metrische (M) en metrisch fijne schroefdraad (MF) is er een gemakkelijke vuistregel. Namelijk de nominale maat van de schroefdraad dient verminderd te worden met de spoed. Dus bij een M6 schroefdraad die een spoed heeft van 1 mm zal de voorboordiameter worden 6-1=5 mm.
Probeer eerst een kortere schroevendraaier met een dikkere kop te gebruiken. Oefen neerwaartse druk uit en probeer de schroef langzaam te verwijderen. Als dit niet werkt probeer je een schroevendraaier met een andere kop te gebruiken. Probeer een platte schroevendraaier als het om een kruiskopschroef gaat.
Als je het woord DROL onthoudt, draai je altijd in goede richting! Onthoud dat DROL voor deze letters staat: Dicht Rechts, Open Links.
Pak dan een boormachine en boor rondom de doorgedraaide schroef het hout iets weg om rond de schroefkop wat ruimte te maken. Een klein beiteltje of priem kun je ook gebruiken. Nadat dit gebeurd is pak je met een tang de schroef net onder de schroefkop beet. Dan draai je hem er (met een schroevendraaier) langzaam uit.
Als je geen platte schroevendraaier hebt, kun je eigenlijk ieder plat voorwerp gebruiken om de schroef te verwijderen. Gebruik een kaart. Probeer een plastic kaart zoals een creditcard te gebruiken om de schroef los te draaien. Zet de rand van de kaart in de groef en draai tegen de klok in om de schroef los te maken.
Re: Dolgedraaide schroeven weer grip geven
Een twee componentenlijm in het gaatje spuiten en dan het schroefje er in. Evt. het schroefje vooraf licht invetten zodat je het later weer los kunt krijgen. Een hollewandplug kan ook een optie zijn.
Speciale schroeven voor dit type hout
In hardhout zitten namelijk looizuren, welke na verloop van tijd de schroeven aan kunnen gaan tasten. Dit zorgt voor de vlekken in het hout. Daarom wordt aangeraden om schroeven van roestvrijstaal (RVS) te gebruiken. Deze schroeven zijn namelijk bestand tegen deze zuren.
Voorbeeld: wil je schroefdraad M8 tappen dan moet je een gat boren van 6,8 mm. Machine tappen zijn geschikt om in een boormachine of speciale tapmachine te gebruiken.
Dit zijn een voorsnijder (1e tap), een midden-snijder (2e tap) en een na-snijder (3e tap). Door ze achter elkaar te gebruiken, maakt de derde de beoogde schroefdraad. De tapvolgorde wordt vaak aangegeven op de schacht door één, twee of drie ringen als merkteken.
Je maakt als het ware plaats voor de schroef of het grotere gat, waardoor het materiaal minder snel zal barsten. Voorboren gebeurt standaard met een kleinere diameter dan het uiteindelijke gat. Voor een gat van 8 tot 10 mm, volstaat het om voor te boren met een diameter van 4 à 5 mm.