Animisme: De Berbers geloofden in de geesten en hun kracht, daarom probeerden ze in contact met de bovennatuurlijke wereld te komen via de geesten van hun gestorven voorouders. Zij legden eden af op hun eervol gestorven voorouders.
De meeste Berbers zijn soennitische moslims. Vóór de islamitische veroveringen van de 7e eeuw waren veel Berbers christelijk, met een joodse minderheid.
In Nederland is het Berber vooral bekend als de erfgoedtaal van de Marokkaanse migranten en hun nakomelingen. Veel Marokkaanse Nederlanders komen uit de Rif, een gebied in het noorden van Marokko waar men van oudsher Berber spreekt.
Bevolking van Marokko: Ongeveer 60 procent van de bevolking van Marokko bestaat uit Arabisch sprekende Marokkanen, 40 procent uit berbers die een berberdialect als moedertaal hebben. De berbers, die zich Amazigh (betekent 'vrije man') noemen, zijn de oorspronkelijke bewoners van Marokko.
De Berberse etnische identiteit is het resultaat van een samensmelting van inheemse bevolkingsgroepen uit het middelste stenen tijdperk van de Kaspische periode en neolithische immigranten die als boeren uit het Midden-Oosten naar Noord-Afrika zijn verhuisd.
Berbers sprekende mensen noemen zichzelf 'Imazighen', wat 'vrije mensen' betekent. Het Berbers wordt in de eigen taal 'Amazigh' (enkelvoud van 'Imazighen') genoemd; het Tarifit in Noordelijk Berbers is 'Tamaziģt', de vrouwelijke vorm van 'Amazigh'.
Die namen zijn beide juist, maar Berbers komt het meest voor. Er zijn verschillende Berbertalen; als verzamelnaam daarvoor wordt vaak Berbers of Berber gebruikt.
De Berbertalen, ook bekend als het Berbers of Tamazight, is een taal of een groep verwante talen die een tak van de Afro-Aziatische taalfamilie vormen en worden gesproken in 10 landen in Noord-Afrika.
De Berbertalen vormen samen een tak van de Afro-Aziatische taalfamilie en worden gesproken in 10 landen in Noord-Afrika. De meeste sprekers bevinden zich in Marokko, Algerije en Libië.
Berbers is een dialect (in Marokko) van het Arabisch en Arabieren zijn het volk dat Arabisch praten. Mensen uit het Midden-Oosten worden vaak als Arabieren genoemd, terwijl het Arabier zijn geld voor ieder die de taal Arabisch praat.
Recent DNA-onderzoek heeft uitgewezen zij ca. 15.000 jaar geleden vanuit het Nabije Oosten (ten westen van de Euphraat) zijn gemigreerd naar Noord-Afrika. Vandaag de dag wonen er naar schatting ca. 30 miljoen Imazighen in de regio. De Imazighen worden meestal aangeduid als berbers.
De Imazighen
Riffi - Berbers van het Rifgebergte in het Noorden. Zij spreken het Tarifit. In Nederland komen de meeste Marokkanen hier vandaan. Tamazight - Gesproken door zij die wonen vaak in de midden- en hoge Atlas en in de woestijngebieden.
Elke kleur komt overeen met een aspect van Tamazgha, het gebied bewoond door Berbers in Noord-Afrika: Blauw staat voor de lucht,Groen staat voor de weerspiegeling van de bergen in de zee en de oceaan,Geel staat voor zand.
De Hassantoren, een onvoltooide minaret gebouwd in Rabat tijdens het bewind van de Almohaden. De Arabieren veroverden de Maghreb in de 7e eeuw en brachten de islam, waartoe de meeste Berbers zich bekeerden.
Meer dan 98 procent van de bevolking in Marokko is moslim, bijna alle tradities en ceremonies bij geboortes, huwelijken, begrafenissen en andere sociale gebeurtenissen zijn geënt op islamitische gewoonten. De overige twee procent zijn christenen (afstammelingen van voormalige Europese kolonialisten) en joden.
Hoe het begon. ''Yemma, ben je bang? ' vroeg ik. Yemma is Berbers, het betekent 'mama' en 'moeder' tegelijk.
Het wordt gesproken in heel Noord-Afrika en het Midden-Oosten en de inwoners van Marokko zullen weinig moeite hebben om een gesprek te voeren met iemand uit Libanon of Oman. In tegenstelling tot de Berbers, die in dorpen in de bergen wonen, wonen de Arabieren in (de Marokkaanse) steden.
kakkerlak (zn): صُرْصُور
'Dankjewel' of 'Dank u' zeg je in het Marokkaans Arabisch als 'Shokran' (vertaling).
Berbers leven in rondtrekkende stammen met vee.Als het water of het gras voor het vee bij het ene gebied op is, dan trekken ze verder naar de volgende plek. Elke stam heeft een leider en ook al zijn dit vaak mannen, ook vrouwen kunnen stamhoofd zijn. De sociale structuur verschilt per stam.
Van de kwart miljoen Marokkaanse Nederlanders heeft tussen de 70 en 75 procent een Berberachtergrond.