veel kleuren mogen bij elkaar gewassen worden. Bonte was wassen doe je door kleur en materiaal te selecteren en de was in de wasmachine te wassen op 30 graden. Gebruik het synthetica wasprogramma om kleding schoon te krijgen en lang mooi te houden. Kies voor vloeibaar wasmiddel voor gekleurde was.
Kledingstukken die in de machine mogen sorteer je eerst per kleur. Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen.
Bij het sorteren van de was maak je eerst 3 stapels op basis van de kleur: Bonte was: gekleurd wasgoed. Witte was: wit wasgoed. Donkere was: zwart en grijs wasgoed.
Witte was is alle witte textiel, maar ook heel licht gekleurde textiel. Wit, zachte pastelkleuren, lichtgrijs en licht beige mag je combineren. Was kleding apart van handdoeken en beddengoed, zodat je het juiste wasprogramma kunt selecteren om je kleding lang mooi te houden.
Handdoeken, washandjes, vaatdoekje, schoonmaakdoekjes en dweilen was je bij elkaar, zonder kleding erbij. Dan kun je namelijk heet wassen, wat goed is voor om zowel de was als de wasmachine te reinigen. Lees handdoeken wassen, voor een handig stappenplan en veel tips. Beddengoed wassen doe je ook apart.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt. Voor de witte was, kun je mijn artikel over witte kleding wassen bekijken.
1. Kan ik kleuren en wit bij elkaar wassen? We raden je aan om je kledingstukken op kleur te sorteren - felgekleurde kleding zoals paarse, rode en oranje kledingstukken, kunnen samen worden gewassen, evenals felblauw en groen.
Donkergrijs kan bij zwart, lichtgrijs mag met wit. Het veiligst is echter om je grijze was lekker bij de bonte was te doen.
Donkere was is alle kleding die zwart, donkerblauw, donkerbruin, donkerpaars, bordeaux- of wijnrood, donkergrijs of donkergroen is. Alle donker gekleurde kleding mag bij elkaar gewassen worden.
Grijze was bij de zwarte was
Donkergrijze was kun je het beste bij de zwarte was doen. Zelfs als de zwarte kleding was wat afgeeft, zie je dat amper als het grijs donker genoeg is. Let wel op dat je dit alleen doet bij volledig grijze kledingstukken, en niet als er lichtgrijze, witte of gekleurde details in zitten.
Sorteer de was op kleur
Sorteer het wasgoed op bonte was, witte was en donkere was. Dit is vooral zinvol als je speciaal wasmiddel gebruikt voor witte was, bonte was of donkere was. Maar ook als je een universeel wasmiddel gebruikt, blijft wit wasgoed mooier als je het niet mengt met donkere of gekleurde kleren.
Bij de gekleurde was, vul je de wasmachine met kleding van één kleur. Felle of donkere kleuren kunnen meer afgeven waardoor deze zich in de rest van je bonte kleding kunnen mengen. Verder kan je deze kleding gewoon hetzelfde wassen als de bonte was.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
Let daarbij goed op rood wasgoed. Zeker nieuw textiel dat nog niet eerder is gewassen, kan flink afgeven. Het advies is dan ook om rood textiel bij de eerste keer wassen, uitsluitend met rode (rood tinten: roze, oranje) was te wassen.
Trouwens onder "witte was" versta ik eigenlijk de was die heet gewassen moet worden (65 graden en warmer), zoals handdoeken, washandjes, theedoeken, vaatdoekjes, ondergoed, sokken, tafellakens, beddengoed, witte rijbroeken, witte broeken.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Wees gerust, dit komt niet door jou was kunsten! Maar doordat zwarte was op een lagere temperatuur gewassen dient te worden blijven er wasmiddel restjes achter. Als je dan ook nog wasverzachter gebruikt, krijg je opgebouwde viezigheid in de wasmachine die gaat schimmelen. En dat veroorzaakt die vieze geur.
Een hogere temperatuur bij het wassen
Vaak wassen we op een temperatuur van 40 of 60 graden. Wanneer je last hebt van gele vlekken in je witte kleding kun je die temperatuur het best een beetje opschroeven. Zet eens in de zoveel tijd een kookwas van 90 graden aan.
Als wasgoed heel licht van kleur is (licht blauw of licht grijs) dan kan dit ook bij de witte was. Verder is het goed om kwetsbare stoffen apart te wassen en niet op een te hoge temperatuur.
Om de handdoeken goed schoon te krijgen, dien je deze te wassen met een 60 graden wasprogramma. Deze temperatuur is heet genoeg om alle bacteriën en schimmels te doden en vlekken te verwijderen. Een handdoek van goede kwaliteit zal op 60 graden niet krimpen.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Kan rode en zwarte was bij elkaar? Dieprode kleding en stoffen kun je samen wassen met andere donkere tinten. Is de kleding lichtrood, dan was je die beter samen met andere kledingstukken die ongeveer dezelfde tint hebben. Bij twijfel was je de kleding de eerste keer apart om eventuele verfresten weg te spoelen.
Gemengde was: Met dit programma kan je allerlei soorten kleding tegelijk wassen. Katoen, linnen, en zelfs synthetische kleding was je tegelijkertijd. Het is verstandig je wasmachine maar voor de helft te vullen. Wol: Wasprogramma waarmee je wollen kleren veilig kan wassen zonder dat het beschadigd.
Voeg aan 4 liter water ongeveer 60 milliliter azijn toe en week je verkleurde was hier een half uur in. Daarna spoel je het wasgoed met koud water na en laat je het opnieuw in de wasmachine draaien. Laat de was hierna aan de lucht drogen.