Wil jij ook graag behangen maar heb je granol of spachtelputz op de muren? Geen probleem!Met Alabastine MuurGlad hebben wij de muur behandeld en konden we alsnog behangen.
Heb je een wand met structuurverf en twijfel je of je hier gewoon overheen kunt behangen? Tip van de vakman: doe het niet. Als je gaat behangen over structuurverf, komt het uiteindelijk toch vaak los. Als je er niet overheen wilt stucen, kun je het beste de ergste structuur eraf schuren met een schuurmachine.
Er zijn twee manieren om spachtelputz glad te maken, namelijk door te stucen met gipspleister en door op te vullen met muurvuller. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om het te verwijderen door afsteken of schuren.
Als het stucwerk droog is, kan je de muur voorstrijken. Zo hecht het behang beter. Laat de voorstrijk vervolgens minimaal 8 uur drogen voordat je gaat behangen.
Feit is echter dat er in principe maar drie manieren zijn om spachtelputz te verwijderen. De eerste manier is de spachtelputz afsteken, de tweede manier is het opschuren van de spachtelputz en de laatste optie is over de spachtelputz heen stuken. De eerste twee alternatieven zijn niet aan te bevelen.
Een glad gestucte geverfde muur of een muur die behangen is met een glad behang zijn perfecte muren voor het plakken van behangdecoratie. Een behang met een reliëf of glasvezel zijn ook prima als ondergrond te gebruiken.
Kun je elke muur schuren? Je kunt een muur schuren die droog is en voorzien is van bijvoorbeeld grof stucwerk (spachtelputz), granol, gipsplaat, structuurverf of glasvezelbehang. Door zelf je muur glad te maken, is een stukadoor niet meer nodig.
Toch zijn sommige mensen op een gegeven moment uitgekeken op spachtelputz. De sierpleister oogt wellicht ietwat ouderwets. Ook kan het zo zijn dat de muren niet waterpas zijn. Dit zie je bijvoorbeeld bij oudere muren.
Spachtelputz kun je prima van een nieuw kleurtje voorzien met behulp van muurverf. Je kunt spachtelputz verven met latex verf. Mocht je spachtelputz buiten gaan verven, dan kun je het beste kiezen voor muurverf voor buiten.
Hoe glad een muur moet zijn om te behangen? Dat hangt deels af van je behang. Bij dik behang hoef je niet al te nauwkeurig te zijn, maar bij wat dunner behang is het wel verstandig de muur goed glad te maken. Of je wand glad genoeg is, kun je makkelijk controleren door er even met een vlakke hand overheen te wrijven.
Bijwerken / herstellen van spachtelputz
Uiteraard zijn hiervoor reparatiemortels voor te verkrijgen maar u zult dergelijke reparatie in een muur of plafond altijd blijven zien. Het herstellen van spachtelputz is bijna onmogelijk mits het zeer kleine beschadigingen zijn.
Dat kan op 5 manieren, namelijk door te stucen, door schuren, door op te vullen met muurvuller, door te behangen met Renovlies en als laatste door het af te stomen en af te steken.
Wandbekleding voor moeilijke ondergronden
Lastige ondergronden zoals een gestructureerde muur of poreus oppervlak, zijn meestal niet geschikt om te behangen. De ondergrond is simpelweg te ruw om het behang te laten plakken.
Behangen over korrelige muur
Heb je een muur met een korrel, schuur dan eerst om de korrel af te toppen. Behang daarna de muur met Renovlies, dit is een soort grondpapier. Wanneer er nog korrels doorheen komen, dan kun je het nog een beetje bijschuren. Hierna kan het behang erover.
Spachtelputz Schoonmaken. Dit kan al met een sopje van warm water en een reinigingsmiddel dat je aanbrengt met een bostel of plantenspuit. Bij sterke vervuiling kan je beter professionele schoonmaakproducten gebruiken. Gebruik geen chloor of azijn!
Spachtelputz is een korrelpleister en onderdeel van de sierpleister familie, net zoals granol, spackspuitwerk en zelfs betonstuc dat ook zijn. Het is dus een korrelpleister waar logischerwijs dan ook korrels in zitten als een van de bestanddelen.
Spachtelputz is een mooie en zeer sterke afwerking die al jaren gebruikt wordt om wanden te verfraaien. Het is een populaire soort stucwerk vanwege het feit dat de vierkante meter ( m² ) prijs relatief laag is en dat de sierpleister afwerking erg sterk en stootvast is.
Maak de muur schoon, stof- en vetvrij met een sopje van lauwwarm water en wat ontsmetter. Steek grote oneffenheden met een plamuurmes weg of schuur ze glad. Vul naden, gaten en beschadigingen dieper dan twee millimeter met vulmiddel. Verwijder loszittende stukken behang.
Spachtelputz heeft een regelmatige, subtiele structuur dankzij de fijnere korrels. Granol gebruikt een grovere korrel, waardoor de kenmerkende groeven ontstaat. Rustiekputz zit qua korrelgrootte tussen de andere twee opties in en heeft een robuuste uitstraling.
Het glad maken van je muur kan heel eenvoudig met bijvoorbeeld Alabastine Sneldrogende Egaliseerpasta. Dit kant-en-klare product maakt het voor iedere doe-het-zelver mogelijk om die beschadigingen in je muur netjes weg te werken. Zeker met de speciale gereedschapsset.
Voorstrijk behang zorgt ervoor dat de behanglijm niet te snel in de ondergrond trekt. Wanneer de muur een sterke zuigende werking heeft zal de behanglijm sneller in de ondergrond trekken. Hierdoor kan het behang zich slechter hechten. Zonder voorstrijk kan het behang zich aan de muur vastzuigen.
Gladde stuc is gladder dan glas of papier met vezels.De spaan zorgt ervoor als een ervaren stucadoor de muur glad spaant, dat het spiegel glad is. Behang heeft altijd iets van de vezels waardoor het minder glad is. Stuc zit aan de ondergrond vast en behang zit er wel met lijm aan, maar niet aan elkaar verbonden.
Ja, je kan behangen op een muur die geschilderd is. Meer zelfs, als je van plan bent een muur te schilderen, en die heeft nog geen enkele behandeling gehad, dan fixeer je de blote muur het best een eerste keer, nog voordat je met behangen start.