In tegenstelling tot een handdoek is deze hydrofiele doek superzacht en kun je de tere huid van jou kindje er fijn mee afdrogen na het badje. Doordat het doek zo dun is, droog je ook gemakkelijk de oortjes, vingertjes en teentjes af.
De doeken zijn geschikt als ondergrond in het bedje, de kinderwagen, de box, de autostoel, op het aankleedkussen of op de verschoonmat uit de luiertas. Op deze manier beschermt de doek de spullen die je niet gemakkelijk kunt wassen. Bij warm weer kun je de doek gebruiken als lakentje.
Je hebt hydrofiele doeken in verschillende maten, waarvan de meest gebruikte zo'n 70x70 cm is en de XL-versie rond de 120x120 cm groot is.
Laken: de hydrofiele doeken kun je gebruiken als laken in de wieg, kinderwagen, ledikant of als onderlegger over het hoeslaken. Zo bescherm je je beddengoed wanneer je baby wat melk 'teruggeeft'. Handdoek: na het badje kun je een hydrofiele doek gebruiken om je baby af te drogen.
Deze tetradoeken zijn veel zachter voor de huid van jouw baby dan de stof van een normale handdoek. Met een tetradoek kan je ook gemakkelijker op de moeilijke plaatsen komen zoals tussen de kleine plooitjes en tussen de teentjes van jouw baby. Je kan ze ook gebruiken als knuffel, je leest het goed!
Minimum acht tetra washandjes om je mini mee te wassen. Vijf tetradoeken of handdoeken om je baby af te drogen. Een tetradoek is iets fijner waardoor je beter alle kleine plooitjes kan afdrogen. Was deze ook even op voorhand als ze nieuw zijn.
Schoonmaakdoek in huis: alle vieze aanrecht- en tafeldoekjes kunnen de prullenbak in, jouw 'oude' hydrofiele doek absorbeert beter dan welk doekje dan ook. Niet alleen handig voor vochtige oppervlakken, maar ook om de boel af te stoffen.
Hydrofiel houdt van water. Met andere woorden, hydrofiel absorbeert water als geen andere stof. Het wordt gemaakt van fijn geweven katoen, is soepel en heerlijk zacht voor de tere babyhuid. De combinatie van het fijne katoen en een speciale weving zorgt ervoor dat de doeken zeer licht en ademend zijn.
In tegenstelling tot een handdoek is een hydrofiele doek lekker zacht en kun je het tere babyhuidje er goed mee afdrogen. Doordat de doeken zo dun zijn, kun je ook oortjes, vingertjes, teentjes en huidplooien goed afdrogen.
Vroeger werd er vanuit gegaan, dat het extra bacterie dodend is, dat idee is achterhaald. Wel is het zo als je de vezels glad strijkt deze iets minder goed vocht opnemen. Het is dus echt aan jou zelf of je hem wel of niet wil strijken!
Aden + Anais
De doeken zijn van uitstekende kwaliteit. Zo zijn ze lekker zacht en drogen ze goed en snel. En, wel zo belangrijk, dit blijven ze ook op deze manier doen na veelvuldig wassen en drogen.
In de wasdroger kreuken hydrofiele doeken nogal. Ophangen is een slimme optie, ze drogen snel. Veel ouders blijven lang doorgaan met het afdrogen met hydrofiele doeken. Ook voor dreumesen en peuters is afdrogen met hydrofiel fijner dan met een (dikke) badstof handdoek.
Hydrofieldoeken zijn multifunctioneel: je gebruikt ze onder andere als babyhanddoek, spuugdoek en zonnescherm voor de wandelwagen. Hydrofiele washandjes zijn niet per se nodig, gewone washandjes voldoen ook prima. Koop een gewone digitale thermometer.
Hydrofiel melange is een katoenen stof met een goed wateropnemend vermogen. Bovendien is hydrofiel ademend en vriendelijk voor de babyhuid en daardoor ook zeer geschikt voor baby beddengoed en babydekentjes.
Welke maat hydrofiele doek in ledikant? Een hydrofiele doek in het ledikantje heeft een afmeting van 70 x 70 centimeter.
De oorzaak dat hydrofobe stoffen niet met hydrofiele stoffen mengen, heeft te maken met de polariteit van een molecuul. Hydrofobe stoffen zijn apolair, daardoor kunnen ze niet goed mengen met water, want dat is polair. Een hydrofiele stof kan toch gemengd worden met een hydrofobe stof, zoals olie.
Een hydrofiele kop (polair) dat bindt met water en een hydrofobe staart (apolair) dat bindt met vet/olie. Wanneer viezigheid of olie wordt gemixt met een sopje, vormen de zeepmoleculen zich tot kleine clustertjes 'micellen' .
Stoffen die goed in water kunnen oplossen heten polaire stoffen of hydrofiele stoffen (hydro = water, fiel = houden van). Stoffen die slecht in water oplossen zijn apolair, hydrofoob of lipofiel (drie woorden voor hetzelfde begrip; foob = afkeer of angst hebben van, lipo = vetachtig).
Mousseline is een lichte en zachte, transparante stof, geweven in effenbinding, uit licht getwist garen. Er bestaan diverse kwaliteiten, van zeer fijn tot zeer grof. De naam is afgeleid van de stad Mosoel in Irak, een oud centrum voor de textielhandel, waar Europeanen er voor het eerst mee in aanraking kwamen.
De swaddle is bij de meesten ook wel bekend als inbakerdoek, hydrofiele doek, wikkeldoek, verschoondeken, etc. De swaddle is gemaakt van een tweedaags ademende mousseline katoenen stof en is erg licht van gewicht. Uiteraard zijn de doeken ook getest op schadelijke stoffen.
De flanel luiers helpen bij het afdrogen en het verzorgen van het tere babyhuidje van je kleintje. Deze doeken worden vaak gebruikt om je pasgeboren kindje mee in te wikkelen. Formaat: 70 x 60 cm.
Hydrofiele doeken (ook wel luiers genoemd, omdat ze van oorsprong gebruikt werden als luier) zijn grote vierkante doeken, gemaakt van een fijn gewoven katoensoort (in het Engels 'muslin' genoemd). De doeken zijn licht, zacht en ademend. Ze worden 'hydrofiel' (='water aantrekkend') genoemd omdat ze snel vocht opnemen.
Hydrofiel stof heeft een zeer goede vochtopname. Hydrofiel betekent ook letterlijk vriend van het water. Het is een dubbel geweven 100% katoenen stof die zacht aanvoelt en goed absorberend is. Naast babyartikelen wordt er van hydrofiele stof ook vaak kleding gemaakt.
Tetradoeken of ook hydrofiele doeken genoemd, zijn doeken gemaakt uit een lichte ademende katoenen en/of bamboe stof, die heel makkelijk vocht opneemt en zeer snel opdroogt. Tetradoeken zijn veel zachter voor de huid van je baby dan de stof van een normale handdoek.