Wat is het verschil tussen gingivitis en parodontitis? Gingivitis is het eerste stadium van ontstoken tandvlees en zit in de rand van het tandvlees. Parodontitis is een gevorderd stadium van ontstoken tandvlees en bevindt zich dieper in het tandvlees.
Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen. Er is een regel die altijd geldt: gezond tandvlees bloedt nooit! Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd, een verder gevorderd stadium noemen we parodontitis.
Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees en/of bloedend tandvlees bij het poetsen. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees geeft zelden pijnklachten.
Symptomen van parodontitis zijn rood, gezwollen of slap tandvlees. Ook kan tandvlees gaan bloeden tijdens het poetsen. Bij een vergevorderde ontsteking kan het tandvlees ook pijnlijk aanvoelen. Parodontitis gaat vaak gepaard met een slechte adem, metaalachtige smaak in de mond en teruggetrokken tandvlees.
Zoals al eerder genoemd kan parodontitis door de combinatie van een goede mondhygiëne en gebitsreiniging genezen. Toch kan de mondhygiënist of tandarts nog plaatsen met ontstoken pockets vinden, doordat er plak en tandsteen boven en/of onder het tandvlees zit.
Belangrijk voor het behoud van gezond tandvlees is een goede mondverzorging routine. Deze bestaat uit: tweemaal daags poetsen met een tandpasta zoals parodontax dagelijkse fluoride tandpasta; tussen de tanden (interdentaal) reinigen en reguliere controle bij de tandarts en/of mondhygiënist.
Wat gebeurt er als parodontitis niet wordt behandeld? Wanneer parodontitis niet wordt behandeld zal de ontsteking zich waarschijnlijk uitbreiden en het botverlies toenemen. Dit kan uiteindelijk leiden tot het verlies van uw tanden en kiezen.
Hoe gingivitis (ontstoken tandvlees) te genezen? Gelukkig kunt u, als u uw tandvlees snel en effectief behandelt, gingivitis omkeren en parodontitis binnen ongeveer twee weken voorkomen. Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking die dure tandheelkundige zorg vereist en kan leiden tot tandverlies.
Ontstoken tandvlees geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De bacteriën die met de parodontitis gepaard gaan, produceren giftige stoffen. Deze zogenaamde toxinen kunnen in de bloedbaan komen en ernstige aandoeningen veroorzaken of ziekteverschijnselen verergeren. Aderverkalking is de boosdoener.
Een goede mondhygiëne is de oplossing voor het verdwijnen en genezen van ontstoken tandvlees (gingivitis). Als het tandvlees langere tijd ontstoken is, kan de gingivitis overgaan in parodontitis. Dit is ernstiger, en moet behandeld worden door een mondhygiënist.
Een tekort aan vitamine C kan leiden tot bloedend tandvlees. Eén van de symptomen van ontstoken tandvlees. Een ander voorkomend kenmerk van vitamine C tekort is opgezwollen tandvlees.
Hoelang duurt het voordat een tandvleesontsteking over is? De duur van de ontsteking is afhankelijk van de ernst van de ontsteking. Gingivitis is met goede mondverzorging vaak binnen twee weken genezen. Wanneer er sprake is van parodontitis, duurt het herstel langer.
Helpt met zout spoelen tegen tandvleesontsteking? Zout water heeft een reinigende en bacteriedodende werking en kan helpen tegen onder andere ontstoken tandvlees. Toch raden we u aan om te kiezen voor een mondspoeling die rook andere middelen bevat die de ontsteking tegengaan.
De directe oorzaak van gingivitis is tandplak - het zachte, plakkerige, kleurloze laagje bacteriën dat constant aanwezig is op uw tanden en tandvlees. Als de tandplak niet door dagelijks poetsen en flossen verwijderd wordt, ontstaan er toxische (giftige) stoffen die het tandvleesweefsel irriteren.
Tandvleesontsteking en parodontitis kunnen leiden tot vrij acute tand- of kiespijn. Tandvleesontsteking -en vooral de ernstige vorm parodontitis- tasten namelijk de tanden aan wanneer dit niet op tijd behandeld wordt.
De aandoening parodontitis wordt veroorzaakt door bacteriën in tandplak. Wanneer tandplak op de tanden en kiezen niet goed wordt verwijderd, dan verkalkt de plak en ontstaat er tandsteen. Tandsteen is lastiger te verwijderen, omdat het stevig vastzit aan de tanden en kiezen.
De prevalentie van parodontitis neemt toe met de leeftijd en heeft een piek tussen 50 en 60 jaar. Parodontitis is de reden voor ongeveer 35 van de tandextracties.
Als de tandvleesrand en/of het tandvlees zelf zeer aangedaan zijn (door ontstekingen), dan kun je de tandarts ook vragen om een chloorhexidine mondspoeling. Chloorhexidine is zoals bekend zeer bacteriedodend en kan helpen snel een ontsteking de kop in te drukken.
Is een parodontitis behandeling pijnlijk? Als de tandarts of mondhygiënist de pockets tussen uw tanden en kiezen meet of reinigt, dan kan dit gevoelig of zelfs pijnlijk zijn. Voor sommige tandvleesbehandelingen kunt u voor een verdoving kiezen.
Te denken valt aan: ondervoeding, pijn en zelfs sociaal isolement. Tevens kunnen slechte bacteriën via de bloedbaan in de rest van het lichaam terechtkomen en leiden tot allerlei ziekten, zoals diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, longontsteking of reuma.
Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking. Als je last hebt van parodontitis laat je tandvlees los van je tanden en kiezen, waardoor deze los komen te zitten. Ook je kaakbot wordt aangetast. Afgebroken kaakbot is onherstelbaar.
Tandvleespockets zijn helaas nauwelijks te herstellen, de behandeling richt zich op het verminderen van de ontsteking. Pijnklachten zijn 'gelukkig' zelden aanwezig. Je kunt pockets bij de tanden voorkomen en een halt toeroepen door dagelijks gebruik van interdentale ragers.
Eenmaal teruggetrokken, groeit het tandvlees helaas niet meer terug en kan het in het ergste geval zelfs leiden tot het verlies van tanden. Daarom is het belangrijk om er tijdig bij te zijn en het terugtrekkend tandvlees te stoppen of zelfs te voorkomen.
Parodontitis is een ontsteking die verder gaat dan het tandvlees: de bacteriën groeien in de ruimte onder het tandvlees en verspreiden zich zo in de weefsels die de tanden binden aan het kaakbot. Een chronische ontsteking kan leiden tot afbraak van het steunweefsel, waardoor de tanden kunnen loskomen.