Het belangrijkste verschil tussen boerenkaas en gewone kaas is de melk die hiervoor gebruikt wordt. Boerenkaas wordt gemaakt van verse rauwe melk. Vaak nog van dezelfde dag. De in deze 'rauwe' melk nog aanwezige bacteriën geven de boerenkaas zijn karakteristieke, krachtige smaak.
Kaas van de boerderij
Of een rechthoekige, om net het verschil te maken met al die ronde vormen. De kaas heet dan geen Boerenkaas, maar mag wel 'Kaas van de boerderij' genoemd worden. Dan weet je dat het van de boerderij komt en ambachtelijk gemaakt is met melk van eigen koeien, schapen, geiten of buffels.
Om het keurmerk te krijgen moet de kaas aan de volgende eisen voldoen: De boer maakt de kaas met de hand op de boerderij. De kaas is gemaakt van Nederlandse verse, rauwe melk van eigen koeien. De rijping van de kaas gaat op een natuurlijke manier.
Boerenkaas is kaas gemaakt op de boerderij van rauwe melk en afkomstig van hoofzakelijk eigen vee. Boerenkaas moet sinds 2007 hieraan voldoen als men het boerenkaas wil noemen. Dat betekent dat boerenkaas nooit gemaakt is van gethermiseerde melk of gepasteuriseerde melk.
Boerenkaas wordt gemaakt van melk die van één boerderij afkomstig is en daardoor kunnen de smaken van boerenkazen onderling zeker verschillen. Als je boerenkaas koopt bij je vaste supermarkt dan koop je het hele jaar rond kaas van 1 boer om zo zeker te zijn dat de kaas altijd hetzelfde smaakt.
Boerenkaas is kaas gemaakt van rauwe koemelk gemaakt op de boerderij op traditionele en gecontroleerde wijze. Op traditionele wijze houdt in dat de kaas is gemaakt van de verse rauwe melk van de eigen koeien en wordt niet verhit. Alleen onder deze voorwaarden mag boerenkaas ook boerenkaas genoemd worden.
Boerenkaas komt dus rechtstreeks van bij de boer en ondergaat geen enkele bewerking. De melk wordt dus niet gepasteuriseerd zoals dat bij de productie van de meeste soorten kaas wel het geval is. Datgene wat de koe eet en de van nature aanwezige bacteriën in rauwe melk, geven boerenkaas zijn specifieke smaak.
De korst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas. De enige reden om de korst niet op te eten, is wanneer ze zwarte schimmel bevat, te verhard is of een ammoniakgeur of -smaak afscheidt.
Rauwmelkse kaas is te herkennen aan de term “au lait cru” op de verpakking. Vooral zachte schimmelkazen zijn risicovol om te eten. Voorbeelden zijn 'camembert au lait cru', 'Reblochon' en 'brie de Coulommiers'. (2) De meeste zachte kazen zijn overigens gemaakt van verhitte melk.
Rauwmelkse kaas kan listeriabacteriën bevatten. Deze bacterie kan leiden tot listeriose en deze infectie kan schadelijk zijn voor de baby. Het is als zwangere vrouw daarom belangrijk dat je goed oppast met rauwmelkse kaas, want deze kan de listeriabacterie bevatten.
VERSCHILLEN TUSSEN BOERENKAAS EN GEWONE KAAS
De in deze 'rauwe' melk nog aanwezige bacteriën geven de boerenkaas zijn karakteristieke, krachtige smaak. Bij gewone kaas (fabriekskaas) wordt de melk eerst gepasteuriseerd (verhit), waarbij alle bacteriën zowel goede als minder goede bacteriën gedood worden.
1. De melk is niet gepasteuriseerd, maar komt rechtstreeks van de koe. Veel “normale” Hollandse kazen worden gemaakt met gepasteuriseerde melk, dat is melk die eerst is verhit. Hierdoor verdwijnen bacteriën, maar dit verhitten heeft ook (negatieve) invloed op de smaak.
Rauwmelkse kaas is kaas waarvan de melk noch de kaas aan warmte zijn blootgesteld. De warmtebehandelingen die losgelaten worden op melk (thermiseren en pasteuriseren) zorgen ervoor dat de de meeste micro-organismen die aanwezig zijn in melk, zowel de 'goede' als 'slechte' bacteriën de nek omgedraaid krijgen.
Een volle, romige kaas gemaakt van rauwmelkse kaas. Zijn karakteristieke boerensmaak maakt deze kaas zo bijzonder!
Boerderijkaas Boeren Gigant
Deze kaas van de boerderij van 60 kg is een klassieker! 1 jaar gerijpt. Romig met een kristalletje.
Voor het maken van fabriekskaas wordt gepasteuriseerde melk gebruikt. Boeren leveren de rauwe melk aan de fabriek en vervolgens wordt de melk daar verhit. Zo ontstaat gepasteuriseerde melk waarmee in de fabriek de kazen worden gemaakt.
10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas) staat samen met andere melkproducten in de Schijf van Vijf vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Ook hüttenkäse en mozzarella en verse geitenkaas met niet te veel verzadigd vet staan in de Schijf van Vijf.
Er zijn echter wel kazen die gemaakt worden van rauwe melk, zoals bijvoorbeeld Brie de meaux, boerenkaas, Camembert au lait cru, Roquefort of Reblochon kaas. Het hangt echter van de bereidingswijze af of bepaalde bacteriën verder uit kunnen groeien in deze kazen.
Feta: Feta is over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk waardoor je het haast altijd kunt eten. Als het niet gepasteuriseerd is, staat dit altijd op de verpakkingen kun je het beter laten staan. Haast alle feta in de supermarkt is echter gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
Is dat ongezond? Antwoord: Om harde kazen zoals Goudse zit een plastic laagje waar vaak een schimmelwerend middel, meestal natamycine (E235) in zit. Dit plastic kan beter niet opgegeten worden, de korst eronder kan wel zonder problemen worden gegeten.
In die coating zit natamycine, wat een schimmelwerend middel is. Ondanks dat het om een lage en veilige concentratie gaat, is het geen goed idee om de coating op te eten. Het is enkel bedoeld als een soort verpakking voor de kaas.
De aanduidingen 30+, 40+ of 48+ geven aan hoe hoog het vetgehalte van de droge stof is. In 48+-kaas is het vetgehalte van de droge stof dus 48%. Hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas is. Magere kazen (10+, 20+ en 30+) bevatten minder vet en meer calcium.
Zo zit in 48+ kaas minimaal 30% vet en in 30+ kaas zit gemiddeld 16% vet. Wanneer je let op je gewicht, is 30+ kaas dus een betere keuze, dan bijvoorbeeld oude 48+ kaas. Ook voor je algehele gezondheid is 30+ kaas een betere keuze dan normale kaas omdat kaas vooral verzadigd vet bevat.