Voeding met veel suiker of geraffineerde koolhydraten (die door het lichaam weer omgezet worden in suikers) tasten collageenvezels aan. Dit proces noemen we glycatie: de suikers zetten zich vast op het collageen in de huid, waardoor dit verhardt en beschadigt.
Door de invloed van zonlicht, leeftijd, chemische invloeden (bijv.oxidatieve stress) verliest de huid collageen en worden de collageenvezels broos. Naarmate we ouder worden produceert ons lichaam minder collageen. De stevigheid van de huid neemt af en de structuur verandert.
Het advies is om collageen 25 dagen achtereen te gebruiken en daaropvolgend 5 dagen niet. Je wilt namelijk voorkomen dat je lichaam gewend raakt aan het collageen supplement. Door 5 dagen te stoppen met de inname spoor je het lichaam aan om zelf collageen te blijven produceren.
Het beste moment om collageen in te nemen is 's nachts zodat het ingezet kan worden bij de verschillende herstelprocessen die dan plaats vinden. 's Ochtends op een lege maag kan ook. Wacht dan een half uur voordat je gaat eten.
Naarmate je ouder wordt neemt de productie van lichaamseigen collageen af en kan het verstandig zijn om je natuurlijke collageenvoorraad aan te vullen met een collageen supplement. Om de effecten van het collageen supplement te optimaliseren zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden.
Voedingsmiddelen gemaakt van vlees of vis, zoals bouillon en gelatine bevatten veel collageen. Een portie bouillon van 200ml getrokken van botten, bevat ongeveer 4 gram collageen. Ook de huid van vis bevat veel collageen. Als je bijvoorbeeld sardines, ansjovis of makreel met huid eet krijg je collageen binnen.
Als je collageen-niveaus dalen, kan je dat merken aan de volgende tekens: verslapte huid. rimpels. doffe huid.
Collageen is geheel veilig om in te nemen en heeft geen bijwerkingen. Ben je van plan veel meer in te nemen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 15 gram? Vraag dan advies aan je dokter of voedingsdeskundige.
Er zijn dus weinig eenduidige symptomen van teveel collageen gemeld, behalve mogelijk een vol of opgeblazen gevoel. Al kunnen dit soort bijwerkingen ook te maken kan hebben met bepaalde toevoegingen aan het supplement, zoals kunstmatige kleur- of smaakstoffen.
De productie van collageen kun je stimuleren door het eten van voldoende groente en fruit. Maar let op, voor de aanmaak van collageen heeft het lichaam ook voldoende eiwitten nodig. Eet verder voldoende antioxidanten. Deze stimuleren de aanmaak van collageen.
Vermijd waar mogelijk suiker en kies voedingsmiddelen die collageen stimuleren, zoals voedselrijke bladgroenten, citrusvruchten en kruisbloemige groenten (broccoli, bloemkool). Deze voedingsmiddelen bevatten een hoog gehalte aan vitamine C en zwavel, die beide essentieel zijn voor een gezonde productie van collageen.
Naast voeding met collageen zijn er ook plantaardige voedingsmiddelen met voedingsstoffen die de vorming van collageen in ons lichaam stimuleren. Zo is vitamine C de bouwstof van collageen. Ook zink, koper, selenium en zwavel zijn belangrijke voedingsstoffen die de aanmaak van collageen stimuleren.
Collageenproductie neemt ieder jaar af (vanaf je dertigste)
Collageen wordt onder andere in de huid aangemaakt.
In alle eerlijkheid: het herstellen van verloren collageen zal niet van de ene op de andere dag mogelijk zijn. Wel kun je belangrijke ingrediënten opnemen in je huidverzorgingsroutine en dieet waardoor je het collageen in jouw huid helpt ondersteunen weer op te bouwen.
Conclusie. Wanneer we alle studies over collageensupplementen en huidveroudering samenbrengen, en de resultaten optellen, dan hebben die een gunstig effect op de elasticiteit, de hydratatie en de ruwheid van de huid. Als je ze ten minste 90 dagen lang inneemt.
Externe factoren zoals roken, luchtvervuiling, Uv-straling, stress, ongezonde voeding en slecht slapen versnellen dit proces ook nog eens. Vooral zon heeft veel invloed op de afbraak van collageen- en elastine vezels.
Wanneer je jouw huidgezondheid wilt verbeteren kun je het beste kiezen voor collageen type I. Type I collageen speelt namelijk een belangrijke rol bij het behoud van de stevigheid en elasticiteit van je huid.
Besluit je collageen poeder te slikken, verwacht dan niet binnen een paar dagen effect. Om te kijken of het echt werkt, leren de verschillende studies ons dat je collageen poeder een langere periode moet gebruiken. Verreweg de meeste onderzoeken vinden plaats over een periode van 8 weken tot zelfs 12 maanden.
Dus collageen hebben we nodig! Dit collageen heeft de tijd nodig om zich te rijpen, ook wel baby collageen genoemd. De huid moet dus minimaal 6 weken herstellen na 1 behandeling en pas na die 6 weken is er ook resultaat te zien. Dit resultaat leggen wij vast op de voor en na foto.
Waarom darmen en spijsvertering collageen? Eén van de vele voordelen die collageen biedt, is het vermogen om uw spijsverteringsstelsel te helpen herstellen. Dit indrukwekkende eiwit kan zoveel doen voor je darmgezondheid, van het genezen van maagzweren tot het herstellen van een lekkende darm.
Kruidvat Collageen 1000mg Tabletten bevatten een speciale formule van collageen en vitamine C. Collageen is als eiwit onderdeel van bindweefsel dat voorkomt in de huid. Bij Kruidvat zijn we actief bezig met duurzaamheid. Ook onze Kruidvat Merk producten worden steeds duurzamer.
Meer dan 90% van het collageen in het lichaam bestaat uit collageen type I. Type I, III, V en XI komen in vrijwel alle soorten bindweefsel voor; kraakbeen bevat hoofdzakelijk collageen type II en daarnaast een kleine hoeveelheid collageen type IX, X en XI.
Conclusie: Hoeveel collageen per dag heb je nodig? Van gehydrolyseerd collageen is de aanbevolen hoeveelheid per dag tussen de 6 en 10 gram. Bij natief collageen is de structuur nog volledig intact, waardoor je bij 40MG per dag al resultaten ervaart. *Beide vormen van collageen leveren mooie resultaten.
Collageen type I voor huid en gewrichten
Meer dan 90% van het collageen in ons lichaam is collageen type I[i]. Dit type collageen zorgt voor de structuur van veel verschillende elementen van ons lichaam, zoals de huid, botten, pezen, ligamenten, kraakbeen, bindweefsel en de tanden.