De donkere huid veroudert en verbrandt hierdoor minder snel in de zon. Ook zijn mensen met een donkere huid daarom beter beschermd tegen huidkanker, dan mensen met een licht huidtype. Een nadeel van de donkere huid is dat de huid 30- 40% meer warmte opneemt. Die zal het lichaam ook weer kwijt moeten raken.
Onderzoek heeft aangetoond dat de zongebruinde kleur van mensen met een blanke huid gelijk staat aan maximaal SPF 5. Ondanks de bruine kleur is het dus nog steeds mogelijk dat de huid verbrandt en DNA schade oploopt. Je loopt dus nog steeds risico op het krijgen van een huidkanker en huidveroudering.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Elke verbranding verhoogt je kans op huidkanker. Maar zelfs zonder rood te worden, kan je huid al beschadigd zijn door de zon. Daarom is goede zonbescherming erg belangrijk.
Je buitenste huidlaag beschermt zich tegen UVB-straling door dikker te worden en melanine aan te maken. Door dit laatste proces krijgt je dat bruine kleurtje. Ziet er fijn uit, maar in feite betekent een gebruinde huid een beschadigde huid. Ook is UVB de hoofdverantwoordelijke voor het verbranden van de huid.
Maar hoe lang kan je daarvan blijven genieten? Dit hangt samen met de vernieuwing van je huidcellen. De cellen in de bovenste laag van de huid worden ongeveer iedere maand vervangen. Zodoende duurt het ongeveer een maand voordat je bruine teint weer verdwijnt.
Tot ongeveer 2 tot 4 weken na de laatste zonnesessie. Door het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid worden de bovenste huidcellen geleidelijk afgestoten. Na circa 28 dagen heeft de huid zich volledig vernieuwd. Door geschikte verzorging kan de bruine kleur van de huid langer behouden blijven.
Het zijn de uv B-stralen die ervoor zorgen dat onze opperhuid dikker wordt waardoor je dus beter beschermd bent tegen het zonlicht, iets wat bij een zonnebankkuur ontbreekt. Dus ook al ben je bruin van de zonnebank, smeren blijft de boodschap om verbranding tegen te gaan.”
"Nou, een keertje verbranden beschadigt ook huidcellen. Vooral bij jonge kinderen is het belangrijk te voorkomen dat het zover komt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je een verhoogde kans hebt op huidkanker op latere leeftijd wanneer je als kind bent verbrand.
Ja, zelfs in de schaduw kun je bruin worden. Want ook in de schaduw kan uv-straling namelijk je huid bereiken De reden hiervan is dat een deel van de uv-straling wordt weerkaatst door de aarde, bijvoorbeeld door water of zand.
Het is echt zo, je wordt bij de zee en het zwembad veel sneller bruin. Dit komt namelijk door de reflectie van de uv-stralen op het water. deze stralen komen namelijk dubbeel zoveel aan op je huid. Dit komt omdat deze stralen weerkaatsen op je huid en dan weer terug gekaatst worden door het water.
Het antwoord op deze vraag is simpel: nee, je wordt niet sneller bruin nadat jouw huid is verbrand. Uiteindelijk breng je hiermee alleen maar schade toe aan de huid. Je wordt sneller bruin als je goed voor jouw huid zorgt door een zonnebrand met SPF te gebruiken.
Aan het water word je sneller bruin.
Dat klopt. Water weerkaatst - net als korrels op het strand - de uv-stralen van de zon waardoor je extra veel zon vangt. Logischerwijs verbrand je op deze plekken dus ook sneller dan bijvoorbeeld in een park.
De functie van bruiner worden
Melanine kan namelijk straling absorberen om zo de genen die in de celkern liggen te behoeden voor schade. Dit melanine gaat aan de bovenkant van de cellen zitten om als een paraplu als het ware de cellen af te dekken. Door de aanmaak van de melanine kleurt de huid bruiner.
Hoe kan dit? Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
Verbranding doet pijn, maar het zorgt er ook voor dat je later een grote kans hebt op huidkanker. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, heb je later meer kans op huidkanker op latere leeftijd.
De bruining van de huid door de vorming van pigment (melanine) is in feite een verdedigingsmechanisme tegen verdere verbranding. Dat bruine kleurtje is dus een eerste teken van beschadiging van de huid. Daarom: zelfs wanneer je nooit verbrandt, kun je te veel uv-straling opstapelen en huidkanker krijgen.
Het duurt een paar uur voor je het voelt
Wanneer je verbrandt, voel je dat meestal niet gelijk. Je velletje wordt pas goed rood na twee tot zes uur nadat je bent verbrandt. Ook zal het dan nog niet echt pijn doen – het pijnlijkst is je verbrande huid na zes tot achtenveertig uur.
Bewegen in de zon zorgt ervoor dat alle kanten van je lichaam straling krijgen, dus je wordt mooi egaal bruin. Daarnaast zorgt het zweet op je lichaam ook voor extra weerkaatsing van de straling, dus je wordt iets sneller bruin.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Maar (daar komt-ie): die uv-straling wordt nooit volledig tegengehouden. Wie dus lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
De intensieve UV-straling van de zon kan bijdragen aan onaangename schade aan onze huid. Blijf daarom nooit langer dan 15 minuten onbeschermd in de zon zitten. Wij adviseren je jouw huid altijd goed te beschermen. Probeer voor een goede verzorging en bescherming onze.
Scrubben na het zonnen
Veel mensen denken dat je daarmee de bruine kleur eraf haalt. Maar door te scrubben verwijder je juist dode huidcellen die je mooie bruine kleur doffer laten lijken.
Mooi bruin worden doe je niet in één dag. Door de kleur langzaam op te bouwen, word je steeds sneller bruin en behoud je je mooie kleurtje ook langer. Het is daarom beter om meerdere dagen achter elkaar even te zonnen, dan één dag uren achter elkaar. Extra tip: pak zoveel mogelijk zon mee.
Helaas denken sommige mensen ten onrechte dat ze tijdens bewolking niet bruin worden. Daarom smeren zij zichzelf vaak ook niet in met zonnebrand creme of lotion. Ondanks het bewolkt is weten uv-stralen zich tot de aarde door te dringen.Hierdoor kun je ook bruin worden als het bewolkt is.