In de meeste gevallen is koorts tijdens je zwangerschap ongevaarlijk.In een aantal gevallen gaat het echter wel gepaard met risico's. Bijvoorbeeld als je vroeg in de zwangerschap (eerste 3 tot 8 weken) last krijgt van koorts. Dan kan dit volgens onderzoek het risico op hartproblemen en schisis bij je kindje vergroten.
Het hebben van griep is meestal niet schadelijk voor je zwangerschap en ongeboren baby. Vertrouw je het niet of heb je een paar dagen achter elkaar koorts of is de koorts meer dan 38,5 graden, ga dan naar je huisarts. Hoge koorts kan bijvoorbeeld vroegtijdig weeën opwekken.
Hoge koorts is bedreigend voor de zwangerschap.
Bij dierproeven blijkt dat een te hoge temperatuur de ontwikkeling van de foetus kan beïnvloeden en zelfs een miskraam kan veroorzaken. Na de 32e week kan hoge koorts weeën veroorzaken. Bij hoge koorts is het zaak een koorts verlagend middel (paracetamol) te gebruiken.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
Zwangeren hebben meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19 (en zwangerschapscomplicaties te ontwikkelen). Hierdoor hebben zij meer kans om in het ziekenhuis of op de intensive care terecht te komen. Vaccinatie met een m-RNA vaccin tijdens de zwangerschap is veilig, effectief en voor zwangeren van groot belang.
Wat is het verschil tussen griep en corona (COVID-19)?
De ziekteverschijnselen bij COVID-19 ('corona') lijken vaak op die van griep: verkoudheidsklachten, hoesten, benauwdheid, koorts. Maar COVID-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2, terwijl griep wordt veroorzaakt door een influenzavirus.
Raadpleeg een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 39°C bedraagt.
U krijgt opnieuw koorts nadat de koorts 1 dag of langer weg was. Bent u ouder dan 70, heeft u een chronische ziekte of minder afweer? Bel dan meteen bij koorts.
Paracetamolgebruik is wel aan te raden bij koorts in combinatie met pijn. Een effect op het algemeen welbevinden is niet aangetoond. Er zijn aanwijzingen dat koortsremming met paracetamol nadelig is voor de immuunrespons. Behandeling met paracetamol vermindert de kans op koortsconvulsies niet.
Koorts: als u tijdens of kort na een miskraam koorts krijgt, wijst dit meestal op een ontsteking in de baarmoeder. Deze moet behandeld worden. Neem contact op met uw verloskundige of arts als uw temperatuur hoger dan 38° C is (rectaal of met oorthermometer gemeten).
Prenatale en congenitale infecties
Deze zijn het gevolg van een infectie van de moeder tijdens de zwangerschap, waarbij via de placenta overdracht plaatsvindt naar de foetus. De belangrijkste virussen die prenatale infecties kunnen veroorzaken zijn CMV, parvovirus B19 en varicella-zostervirus.
Alleen paracetamol is veilig
Eigenlijk is paracetamol de enige pijnstiller die je absoluut veilig kunt gebruiken als je zwanger bent. Je mag zelfs 3000 mgr per dag. Dit zijn 6 tabletten van 500 mgr. Het is het beste om bij de eerste dosis meteen twee tabletten te slikken.
Paracetamol is tijdens de zwangerschap nog wel de beste keus bij hevige pijn en koorts. Gebruik het dan zo kort als nodig is en overleg met je zorgverlener als de klachten niet overgaan. Pijn en koorts zijn ook een risico tijdens de zwangerschap.
Bij een temperatuur tussen de 37,5°C en 38,0°C spreken we van verhoging, daarboven noemen we het koorts. Koorts kan in verschillende mate aanwezig zijn: tot 38,5°C spreken we van lichte koorts, tot 39,0°C van matige koorts, tot 39,5°C van hoge koorts en bij 40°C of hoger van hevige koorts.
De kans dat een baby in de buik of tijdens de bevalling besmet raakt is klein. Toch kan dit gebeuren. Er zijn verschillende gevallen bekend van een baby die het coronavirus in de buik van de moeder heeft opgelopen. Ook na de bevalling kan je baby besmet worden door jezelf of door anderen.
Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden celsius hebt. Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden. Als je temperatuur iets hoger ligt, hoef je niet gelijk koorts te hebben. Bij een temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden noemen we het namelijk 'verhoging'.
Voedingsadviezen bij ziekte en koorts
Dan is er een risico op spierafbraak en ondervoeding. Deze tips kunnen helpen dat te voorkomen: Eet extra eiwitten om spierverlies te vermijden of te beperken. Eiwitten zitten voornamelijk is vlees, vis, ei, zuivel, kaas, peulvruchten, vleesvervangers, noten.
Dat is deels te wijten aan je biologische klok. De biologische klok reguleert namelijk niet alleen je slaap, maar ook je immuunsysteem. Het immuunsysteem wordt geactiveerd bij ziekte, waarbij infectie-vechtende cellen een variatie aan chemicaliën loslaten die de infecties bestrijden.
Meestal neemt de koorts binnen 5 á 7 dagen af en hoeft u zich geen zorgen te maken. Toch kan koorts ook veroorzaakt worden door iets ernstigs. Daarom raden wij u aan om contact op te nemen met uw huisarts als: U zich suf voelt.
De hoofdsymptomen van COVID-19 met de omikronvariant zijn vergelijkbaar met de bekende eerdere virusvarianten, te weten: luchtwegklachten en koorts. Verlies van reuk/smaak wordt bij een infectie door de omikronvariant minder vaak gerapporteerd dan bij eerdere virusvarianten en keelpijn lijkt juist vaker voor te komen.
Resultaten van onderzoek naar zelftest
Vervolgens vergeleken ze de uitkomsten van de PCR-tests en de zelftests. Dat leverde grofweg twee bevindingen op: (a) De zelftest heeft bij mensen met klachten (zoals verkoudheid of hoesten) een sensitiviteit van ongeveer 85% en een specificiteit van ruim 99%.