Mungbonen (Vigna radiata) zijn kleine ovale groene of gele boontjes die al duizenden jaren gebruikt worden in de Ayurvedische en Chinese keuken. Ze zijn een gezonde bron van plantaardige eiwitten, licht verteerbaar en hebben nog heel veel andere gezondheidsvoordelen die hieronder worden beschreven.
Gele mungbonen – ook bekend als mung dal – worden beschouwd als de 'koningin van de peulvruchten'. Samen met rijst en ghee mogen de gele mungbonen volgens Ayurveda niet ontbreken in het dagelijkse dieet! Mung dal is op vele manieren te bereiden, een excuus voor een tekort aan recepten is er dus niet.
Omdat mungbonen gezond zijn! Mungbonen zijn licht verteerbaar en tegelijkertijd super voedzaam. Mung bevat veel proteïne/eiwitten en vezels, maar weinig calorieën. De bonen zijn rijk aan kalium (draagt bij aan een goede werking van je hart en bloedvaten), foliumzuur, vitamine B en mineralen.
Mungbonen zijn heerlijk en ontzettend voedzaam. Ook zijn ze beter verteerbaar en sneller te bereiden dan veel andere peulvruchten. Qua smaak zijn ze enigszins vergelijkbaar met linzen en smaken ze heerlijk in salade, soep of stoofpot! Als je deze groene balletjes laat ontkiemen groeit er taugé uit.
Wanneer u ze nat in de koelkast zet, zijn ze binnen de kortste keren beschimmeld. De kiemen (taugé) zijn rauw te eten (met mate). Dompel ze dan kort in kokend water om de mogelijke bacteriën (bijv. salmonella) te doden.
Bij De Notenshop koop je de beste kwaliteit Mungbonen tegen de scherpste prijs. Kies voor de verpakking van 400 gram of voor 25kg en laat uw mungbonen gemakkelijk thuisbezorgen. Bevat peulvruchten. Kan mogelijk sporen bevatten van gluten, noten, pinda's en sesam.
Laat mungbonen het liefst 24 uur ( een nacht) weken. Door de ontkieming worden voedingswaarden enorm verhoogd. Hoe meer ” taugé” er dus ontspruit, hoe hoger de voedingswaarden worden. Mungbonen kun je gekookt eten bij zoete aardappelen,verwerken tot soep, pureren tot pap of als drankje gebruiken.
Mungbonen zijn oorspronkelijk afkomstig uit India en worden tegenwoordig voornamelijk in Azië en Oost-Afrika verbouwd. Taugé wordt veel gebruikt in de Indische en Chinese keuken en bestaat uit witte knapperige steeltjes. Het is een erg gezonde groente, vol vitamines en ijzer.
Bonen weken: zo doe je dat
Laat bonen liever niet langer dan 24 uur in water staan, dan gaan ze fermenteren en smaken ze niet lekker meer. Wil je eenmaal geweekte bonen nog bewaren voor je ze kookt? Spoel ze goed af, droog ze af en bewaar ze goed afgesloten in de koelkast. Zo blijven ze 3-4 dagen goed.
Mungbonen zijn de kleine, gedroogde zaden van de Vigna radiata plant. Familie van bijvoorbeeld de azukiboon en de kousenband. Van buiten fris groen, van binnen ivoorwit. Je koopt ze in Nederland altijd gedroogd.
Mungbonen groeien het beste in vruchtbare en vochtige leemgrond met een pH-waarde van 6.2 tot 7.2. Zaai de mungbonen ongeveer één centimeter diep, en zorg dat de bodem een temperatuur van ongeveer 18°C graden heeft. Verwijder grove stenen en houd je moestuin onkruidvrij.
Voordat je de bonen in het water legt spoel je ze eerst even goed af onder koud water. “Zet de mungbonen ruim onder water en laat ze 24 uur staan. Je hoeft ze nu niet af te dekken.” 24 uur later zul je zien dat de mungbonen al goed gegroeid zijn en al beginnen te kiemen.
Taugé oftewel Mungbonen (Vigna radiata) kunnen 36 centimeter wel lang worden. De mungboon produceert clusters van 3 tot 4 inch lange zwarte peulen en bereikt 120 dagen na het planten volwassenheid. Plant het zaadje in mei tot begin juni, wanneer de grond opwarmt tot ongeveer 65 graden Fahrenheit.
Taugé is bijzonder vezelrijk
Nog een belangrijk voordeel: taugé bevat veel vezels. Voedingsvezels zorgen voor een gezonde werking van de darmen, een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na de maaltijd. Daarnaast verminderen voedingsvezels het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Doe twee eetlepels mungboontjes in een glazen pot. Spoel ze af met water. Doe dit 3 keer op een dag en laat ze ontkiemen. Na 4 dagen heb je tauge!
Taugé is de spruitgroente van de ontkiemde mungboon, ook wel 'katjang idjo' (groene boon). De ontkiemde boontjes bestaan uit witte stengeltjes met een worteltje en twee zaadlobben met een groen zaadhuidje. Van oorsprong komt deze bonensoort uit Zuid-Azië.
Je kunt de peulvruchten afspoelen voordat je ze gaat koken, maar dat hoeft niet. Linzen hoef je overigens niet te weken. Gooi het weekwater weg. Je gooit dan weliswaar wel wat voedingsstoffen weg, maar ook de anti-nutriënten.
Maak fytinezuur onschadelijk. Als je veel voedingsmiddelen met fytinezuur eet, kun je het grootste deel fytinezuur het beste verwijderen voordat je het eet. Je maakt fytinezuur onschadelijk op de volgende manieren: Laat het voedingsmiddel (ruim een nacht) weken in water, azijn of zure zuivel en gooi het weekwater weg.
Mocht je ze langer laten staan dan 8 uur, zet ze dan in de ijskast zodat er geen fermentatieproces start. Laat ze niet langer dan 24 uur staan. Giet ze af en begin meteen met ze te koken. Doe ze in een pan en voeg koud water toe, zo'n 10 cm bovenop de bonen.
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Het zaaien van alfalfa is heel makkelijk. Bij alfalfa zaai je de zaadjes op een papiertje of doek, waarna je de gekiemde plantjes na 5 dagen al opeet. Je kweekt dus geen heel plantje maar alleen een kiemplantje. Als je een kweekset hebt gekocht heb je alle materialen om te beginnen al in huis.
Katjang Idjoe (ook wel groene boon genoemd) is het zaad van de Mungboon (Vigna radiata) wat een eenjarige plant is. De kiemen van de Mungboon zijn in de westerse wereld bekend als taugé. Katjang Idjoe heeft een kruidig-nootachtig smaak, is daarbij licht verteerbaar en bevat heel veel vitamine C.