Met het ouder worden verandert er veel in het lichaam. De ene verandering is zichtbaar, zoals rimpels en andere veranderingen voel je wel maar zie je niet. Op hoge leeftijd heeft veroudering op alle onderdelen van het lichaam impact.
Bij het ouderdom horen symptomen als vergeetachtigheid, een verminderd gezichtsvermogen, achteruitgang van het gehoor of longontsteking. Tevens hebben ouderen meer kans op vallen en botbreuken, doordat de spieren en gewrichten minder soepel zijn. Een val kan ernstige gevolgen hebben en genezing kan soms erg lang duren.
De wervels bewegen daardoor minder ten opzichte van elkaar. Dat zorgt voor een verhoogde druk op het ruggenmerg en de zenuwen rond de wervels. Daardoor hebben ouderen vaak last van rugpijn en uitstralingsklachten. Ze komen ook moeilijker uit bed of van de sofa.
'Als we ouder worden, worden de signalen tussen onze hersencellen minder makkelijk doorgegeven. Dat komt onder andere doordat de isolatielaag rondom de verbindingen van onze hersencellen afzwakt. Je brein kan dus minder makkelijk connecties leggen tussen deze cellen. Ook neemt je hersenvolume bij het ouder worden af.
Lichamelijke veranderingen
U wordt kleiner, doordat uw botten poreus worden; Uw houding verandert, waardoor u krommer staat en loopt; U verliest lichaamsgewicht; Uw huid wordt minder soepel, waardoor steeds meer rimpels ontstaan en bloedvaten zichtbaar zijn.
De krimp zet in als je eind 40 bent. Veel vrouwen zijn rond hun 70ste ruim 5 centimeter korter dan op hun 20ste. Bij mannen verloopt dat proces oneerlijk genoeg een stuk langzamer. Het krimpen komt doordat de schijven tussen de wervelkolom platter worden en de ruimte tussen de gewrichten versmalt.
Bij het ouder worden verliezen die wervels massa en structuur, ze worden broos en ze kunnen 'instorten'. En zo kun je op latere leeftijd makkelijk 8 centimeter kleiner worden, of meer dan 20 centimeter als je in ernstige mate last krijgt van osteoporotische wervelfracturen. Een lange aandoening voor zo'n klein mensje.
Wanneer je de leeftijd van 35 bereikt, beginnen die spieren voor de eerste keer af te takelen. Maar het is pas rond je 50e of zelfs 60e dat je daar normaal gezien iets van zult voelen, zeggen experts. Tussen je 50e en 65e gaan de spieren een tweede keer aftakelen, maar dan sneller.
Des te ouder we worden, des te meer we beseffen dat we zelf het belangrijkst zijn. Natuurlijk zijn onze echte vrienden en familie ontzettend belangrijk in ons leven. Maar uiteindelijk, als het er echt op aankomt, ben jij zelf het belangrijkste. En zelfliefde is belangrijk!
Merk je dat je steeds angstiger en somberder wordt in het ouder worden, dan is hulp zoeken een goed idee. Deze hulp is gericht op op kansen zien, krachten en mogelijkheden leren benutten en accepteren dat ouder worden nu eenmaal onderdeel van het leven is.
Je stofwisseling verandert naarmate je ouder wordt. Je lichaam kan minder makkelijk al je voeding verteren. Je buik wordt dikker omdat je veel koolhydraten en bewerkte voedingsmiddelen eet. Je lichaam kan deze niet goed verwerken waardoor het zich gaat opslaan rond de buik.
Bij de 50-plusser (51-70 jaar) beginnen de jaren toch echt zichtbaar te worden. Veel mensen zijn al volledig grijs en ook zijn de rimpels een feit. De kinderen gaan (of zijn al) vaak de deur uit. De 50-plusser heeft over het algemeen wat meer beschikking over geld en vrije tijd dan de leeftijdscategorieën daarvoor.
Veroudering is een combinatie van zowel lichamelijke, geestelijke als sociale verandering. Veroudering gaat gepaard met groei, maar leidt uiteindelijk ook tot verval. Veroudering heeft invloed op verschillende lichaamsfuncties en kan gepaard gaan met diverse ongemakken.
Zo komen depressie en angst vaak voor bij ouderen met een lichamelijke aandoening. Naast lichamelijke slijtage, kunnen ouderen ook sociale problemen ervaren zoals eenzaamheid. Ingrijpende gebeurtenissen, zoals het overlijden van een partner, kunnen eveneens leiden tot spanning en psychische klachten.
De dikte van de eerste twee lagen van uw huid – de opperhuid en de lederhuid – neemt af. Daardoor ontstaan er rimpels in het gezicht en kraaienpootjes rond de ogen. Bovendien wordt uw huid droger en ontstaat er een jeukerig gevoel. Verder kunnen zich overal op uw lichaam ouderdomsvlekken vormen.
Het aantal tevreden 75-plussers is hoger dan twintig jaar geleden. Sociale contacten, (vrijwilligers)werk en gezondheid dragen bij aan een zinvol leven. Een partner, geld en optimisme helpen ook. De ingrediënten voor fit oud worden zijn bekend: matig eten en alcohol drinken, actief en positief zijn.
Hoe ouder we worden, hoe minder vrienden we hebben. Erg is dit niet, want je weet namelijk steeds beter wie je bent én welke mensen bij je passen. Bovendien blijkt uit onderzoek gedaan door Robin Dunbar, een evolutionaire antropoloog dat de gemiddelde persoon uiteindelijk maar een paar échte vrienden nodig hebt.
De menselijke levensloop begint met een fase van groei en ontwikkeling, van kind tot volwassene, gevolgd door een fase van ouder worden. Met 'veroudering' wordt met name het laatste deel van de volwassen fase bedoeld. Belangrijk zijn hierbij de maatschappelijke en biologische aspecten.
Volgens de 2000 mannen en vrouwen die aan het onderzoek meededen, heeft de gemiddelde vrouw op haar 31ste de beste mix van die factoren. 70% van de ondervraagden vindt een vrouw mooi als ze zelfvertrouwen heeft. 67% noemt een mooi uiterlijk als belangrijke factor en 47% vindt stijlgevoel belangrijk in een vrouw.
Nederland weer bij 'gelukkigste' landen
Het geluk van een persoon tussen de 20 en 50 jaar oud verandert vrijwel niet. Vooral rond de leeftijd van 60 jaar piekt het, gevolgd door een daling vanaf 75 jaar.
De middelbare leeftijd is de levensfase tussen het veertigste en vijfenzestigste jaar. Deze periode wordt vaak gekenmerkt door het evalueren van de beslissingen die in de jonge volwassenheid zijn genomen. Het gaat om keuzes op het gebied van relaties, werk en het leven in het algemeen.
Sociaal-economische factoren
Uit het onderzoek blijkt dat mannen gemiddeld 3,3 centimeter krimpen. Mannen die de basisschool afrondden, bleken in tegenstelling tot analfabeten, zo'n 0,9 centimeter minder te krimpen. Mannen die ook nog eens een middelbare opleiding voltooiden, krompen nog eens 1 centimeter minder.
Een gat in een heg. Hihi, Daar was ik nou vast nooit opgekomen. Een beetje krom raadsel eigenlijk ... het is de heg die groeit, niet het gat in de heg.
Als de kans groot is dat je erg lang wordt, is het mogelijk om met een operatie de groei af te remmen. Zo'n operatie heet een epifysiodese. Uit een gezamenlijk onderzoek van het WZA, het UMCG en het Maxima Medisch Centrum is gebleken dat dit een veilige en effectieve operatie is.