Om de juiste kozijnmaat op te meten, meet je de breedte en hoogte van het gat in de buitengevel.Dit doe je op een aantal verschillende plekken; in de hoeken, het midden en ertussen.De kortste hoogte en breedte afmeting noteer je.
De kozijndikte is afhankelijk van de dikte van je muur. In principe worden er 3 standaard maten gehanteerd, 70 mm en 90 mm. Voor een muurdikte van 70 mm kies je voor een kozijndikte van 90 mm en voor een muurdikte van 90 mm kies je voor een kozijndikte van 114 mm.
Bij een bezoek aan de woning meet de arbiter dat in de negge de afstand naar het kozijn overwegend tussen de 10 en 12 mm bedraagt. Slechts op sommige plaatsen meet hij een afstand van 15 à 16 mm.
Bij kunststof kozijnen moet een speling van 0,5 cm rondom zijn voor eventuele werking i.v.m. temperatuur verschillen. De juiste nieuwe kunststof kozijnmaat is dus in principe het oude houten kozijn (maat tussen de stenen) minus 1 cm=voor een halve cm speling rondom.
De meest voorkomende deurmaten in de breedte zijn: 830/880/930 mm en in de hoogte: 2015/2115/2315 mm. Als je een deur van 930 x 2115 mm hebt, is je dagmaat uiteindelijk 930 – 30 = 900 mm en 2115 – 25 = 2090 mm.
Bij het opmeten van het kozijn dien je de breedte op 3 plaatsen (onder, midden en boven) en de hoogte op de 2 plaatsen (links en rechts) te meten. In een kozijn kunnen namelijk maatverschillen zitten. Bij stompe deuren dien je vervolgens voor de juiste maat 5 mm van de sponningmaat af te trekken.
Hierbij moet je rekening houten met ongeveer 2,5 mm speling boven, 2,5 mm speling aan de zijkanten van de deur en 5 mm speling onderaan de deur. Deze draainaden zijn nodig zodat de deur goed in het kozijn kan draaien. Je kunt de deur inkorten met behulp van een zaag of een handschaaf.
Tips voor kunststof kozijnen inmeten
Kunststof kozijnen inmeten doe je op 3 verschillende punten in de breedte en hoogte. Gebruik een speling van 10mm in de breedte en 10mm in de hoogte. Behalve bij aanwezigheid van een dorpel. Gebruik dan een speling van 20mm in de hoogte.
Voor het vervangen van een BESTAANDE ruit meet u aan de binnenzijde van het kozijn de zogenaamde DAGMAAT en TELT hier vervolgens 25 mm bij op om de glasmaat te krijgen.
De kleinste maat in de sparing bepaalt de grootst mogelijk op te geven sparingmaat. Met andere woorden: De op te geven sparingmaten zijn: De grootst mogelijke maat verticaal en de grootst mogelijke maat horizontaal. Voor het mooiste resultaat dienen de hoeken en ondergrond vlak, haaks en waterpas te zijn uitgevoerd.
Met siliconenkit dicht je smalle kieren of naden (tot 5 mm) tussen muur en kozijn. Siliconenkit is elastisch, waterbestendig en je kunt zowel kit voor buiten als voor binnen kopen. Met een kitpistool spuit je de siliconenkit in de kier of naad om de naad op te vullen. Let op: siliconenkit is niet overschilderbaar.
Kozijnen voor stompe deuren; Kozijnen voor opdekdeuren; Kozijnen voor stompe en opdekdeuren (weerszijden verschillende sponningdiepte); Kozijnen voor doordraaiende deuren (weerszijden gelijke sponningdiepte);
Breedtemaat deuren
Hoe breed is een deur? Algemeen is het zo dat 830 en 880 millimeter gangbaar zijn bij renovatie van woningen. 930 millimeter komt meer voor bij nieuwbouw projecten.
De buitenwerkse maat van een kozijn is de maat vanaf buitenkant linkerstijl tot buitenkant rechterstijl. Deze maat is de maat welke gebruikt wordt voor productie. De buitenwerkse maat is dus de maat hoe het kozijn gaat worden.
Als u een bestaande ruit wilt vervangen, meet dan de maat van de ruit die u daadwerkelijk ziet, aan de binnenkant van het kozijn Dit heet de dagmaat. Tel daarbij 24 mm op om de juiste te bestellen glasmaat te berekenen. Deze 24 mm is de ruimte die nodig is zodat het glas in de sponning valt en er ventilatie is.
Bij een gezaagde sponning kan je de dikte van de glaslat wel op een 9 à 10mm houden, en dat is ruim voldoende dik voor gebruik als glaslat bij een serre. Het heeft altijd de voorkeur om een glaslat langs binnen te plaatsen, je ramen varen er wel bij.
Op maat maken
Schaaf of schuur de hangzijde iets schuin naar binnen af, zodat deze netjes aansluit tegen het kozijn. Als de deur aan de hangzijde tegen het kozijn staat, moet aan de sluitzijde 3 mm ruimte tussen deur en kozijn overblijven.
Het compriband bevestigt u aan de buitenzijde van het raam- of deurkozijn aan de linker-, boven- en rechterzijde. Aan de onderkant hoeft het niet, omdat de band dan niet kan uitzetten door de druk van het raamkozijn. Voor de zekerheid kunt u het uiteraard wel doen.
Is het betreffende kozijn onderdeel van de gevel, dan moet er een stelkozijn worden geplaatst. Stelkozijnen worden bij nieuwbouwwoningen geadviseerd. Bij de renovatie van oudere woningen wordt het gebruik van stelkozijnen meestal afgeraden. Dit komt omdat de muren van oudere huizen niet allemaal recht zijn.
Scharnieren voor stompe binnendeuren
Een simpele vuistregel is om 3 scharnieren te gebruiken. Daarmee zit je bij een binnendeur altijd goed. In theorie zou je kunnen zeggen dat 2 scharnieren voldoende zijn bij een deur tot 211,5 cm hoog en dat je bij een deur van 231,5 cm altijd voor 3 scharnieren moet gaan.
Elke binnendeur moet minstens 1,5 cm ruimte onder de deur hebben. Een alternatief is een ventilatierooster in de binnendeuren. Vooral in de keuken en badkamer moet je extra ventileren. Gebruik daarom de afzuigkap tijdens het koken en een inbouwventilator in de badkamer tijdens en na het douchen.
Bij een bestaand opdekkozijn bepaal je de hoogte maat door de hoogte in het kozijn op te meten en daar 13 mm voor de opdekrand bij op te tellen (uitzondering, bij Svedex deuren 9 mm) - de ruimte van gemiddeld 8 mm tussen vloer en de opdekdeur.