Een theelepel wordt gebruikt om thee (en ook wel koffie en andere - warme - dranken) te roeren, enerzijds om aroma's van de theebladeren door de thee te verspreiden, anderzijds om suiker of melk door de thee te roeren. Een derde element is het afkoelen van de thee, hetgeen door roeren bevorderd wordt.
1 koffielepel = 5 ml of 5 g fijn zout. 1 theelepel = 2,5 ml of 2 g fijn zout.
Maar hoeveel is nu precies een eetlepel of een theelepel? De eetlepel uit je besteklade heeft vaak een inhoud van ergens tussen de 10 en 12 ml. Heb je een mooi antiek bestek, dan heeft je eetlepel soms wel aan een inhoud van 15 ml. Hetzelfde geldt voor een theelepel: daar heb je grote en kleine van.
Een eetlepel lijkt op een traditionele theelepel in vorm, maar is veel groter. Eetlepels worden voornamelijk gebruikt als servies voor kommen die in het midden van de tafel worden geplaatst.
Als er '1 tl komijn' in een recept stond, dan greep ik gewoon in het kleinste vakje van de besteklade willekeurig welk lepeltje, ze waren toch ongeveer even groot. Dat is dus niet zo. Een theelepel (tl), in het Engels teaspoon (tsp), is een vaste maat: 4,9 ml. Een eetlepel (el), Engels tablespoon (tbsp), is 14,8 ml.
Ook handig om te weten: een theelepel is 5 milliliter en een eetlepel 15 milliliter. Een eetlepel staat dus gelijk aan 3 theelepels.
1 theelepel
Zout is 2 gram. Bakpoeder is 1.5 gram.
Theelepels zijn meestal iets kleiner dan koffielepels en hebben vaak een wat korter handvat.
In onderstaande tabel staat weergegeven hoeveel ml 1 teampoon (theelepel), tablespoon (eetlepel) of cup weegt.
Een lepel waarmee je eet, wordt in de standaardtaal een eetlepel of soeplepel genoemd.
Aangezien de prijs van thee daalde, nam de omvang van kopjes en theelepels toe. Omstreeks 1730, was het theelepeltje als culinaire maateenheid vergoot naar 1⁄3 van een eetlepel, maar voor apothekers was de maateenheid gelijk gebleven.
kl: als inhoudsmaat: kiloliter. in recepten: afkorting voor koffielepel.
Er zitten 133 kilocalorieën in 1 eetlepel (20 gram) mayonaise. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'mayonaise'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De houten pollepel gebruik je om zonder zorgen in borrelende warme sauzen, stoofschotels en roerbakgerechten te roeren. Maar ook in bakgerechten is de pollepel ideaal. Omdat hout poreus is, zou je denken dat er bacteriën in de lepel komen.
Een honinglepel, ook wel honingdripper, honingdipper, honingdruipstaaf of honingutensil genoemd, is een stuk keukengereedschap. De lepel wordt gebruikt om honing te doseren. De lepel bestaat uit een steel met aan het uiteinde een bol met gleuven.
Antwoord: Dit is voor de veiligheid. Bij het gebruik van een metalen lepel bestaat de mogelijkheid dat het glas van de pot beschadigd raakt. Zodoende kunnen er dus glasscherven in de appelmoes terecht komen en dat wil de fabrikant niet.
Houten keukengerei geleidt niet de warmte
Je kunt dus gewoon je houten lepel in de pan laten, zelfs lang, zonder je hand te verbranden wanneer je weer de lepel neemt. Dit is een van de redenen waarom we houten keukengerei verkiezen in plaats van de metalen die sterk warmte geleiden.
Dessertbestek mag boven het bord worden gelegd. Hierbij wijst de lepel naar links en het vorkje naar rechts. Handig ezelsbruggetje: de twee l's en de twee r's geven de richting van het bestek aan. Als je zowel een lepel als vork nodig hebt, ligt de dessertlepel bovenaan.
Bouillonlepel / roomlepel - een iets kortere lepel met een zeer ronde bovenkant ("bak"), bedoeld voor het serveren van slagroom of een zoete dessertsaus, maar vooral heel praktisch voor gebruik in een soepkom. Soms ook wel de kinderlepel.
Maatlepel. 1 theelepel (tl) is 5 ml. 1 eetlepel (el) is 15 ml.
Een eetlepel is bestek, meestal gemaakt van metaal. Als tafelbestek wordt hij meestal tafellepel of soeplepel genoemd.