Het komt weleens voor dat, bij het verwijderen van de teek uit de hond, het mislukt om de kop er goed uit te krijgen. Als de hele kop blijft zitten kan de teek mogelijk nog steeds bacteriën overdragen. Probeer daarom alsnog met een ontsmette pincet of naald de rest van de kop eruit te krijgen.
Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet hierna het beetwondje.
Bel uw huisarts in deze situaties: als het niet lukt de teek te verwijderen. als de teek misschien langer dan 24 uur in uw huid heeft gezeten. als na enkele dagen tot weken een verkleuring of rode vlek rond de tekenbeet ontstaat.
Teken kunnen ook andere of meerdere ziekteverwekkers naar honden overdragen, zoals Ehrlichia canis, Bartonella spp., Anaplasma phagocytophilum en Rickettsia rickettsi. Deze geven klachten die lijken op de ziekte van Lyme, zoals kreupelheid en artritis. Ook kan het TBE-virus overgedragen worden via teken.
Maak je niet druk als er een pootje van de teek achterblijft in de huid. Deze komt er (net als een splinter) vanzelf uit na een tijdje zonder dat het kwaad kan. Probeer echter altijd de gehele teek in één keer los te draaien, zonder iets achter te laten. Dit is altijd beter.
Als de hele kop blijft zitten kan de teek mogelijk nog steeds bacteriën overdragen. Probeer daarom alsnog met een ontsmette pincet of naald de rest van de kop eruit te krijgen. Raadpleeg een dierenarts wanneer dit niet lukt.
Teken verschuilen zich in hoge struiken of in het gras en klemmen zich aan een dier of mens vast als deze langsloopt. Ze zuigen zich vol met bloed en laten meestal na een dag of vijf vanzelf weer los.
Een teek laten verwijderen door de dierenarts
Een consult kost ongeveer € 35,-. Eventuele pijnstillers en ontsmettingsmiddel na het verwijderen van de teek, kosten rond de € 50,-.
Na enige tijd (dagen) laat de teek vanzelf los. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk om niet te wachten tot de teek vanzelf loslaat maar een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de Borrelia-bacterie en de ziekte van Lyme overdragen.
Veel geïnfecteerde honden tonen helemaal geen symptomen. Honden die de ziekte van Lyme ontwikkelen, hebben in eerste instantie vaak koorts, kunnen wisselend kreupel zijn en vergrote lymfeknopen hebben. Ook neurologische verschijnselen kunnen optreden en in een later stadium nierproblemen.
Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek u heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.
Als hij verzadigd is, laat hij weer los. Een teek kan ziektes bij zich hebben en deze overdragen op mens en dier. Daarom is het raadzaam een teek bij je hond zo snel mogelijk te verwijderen. De meeste teken bevinden zich op de kop, in de nek of bij de poten, maar ze komen ook op andere plekken op het lichaam voor.
De meeste mensen worden niet ziek na een tekenbeet. De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet is ongeveer 2-3 procent. Dat betekent dat als 100 mensen door een teek worden gebeten, 2 of 3 daarvan de ziekte van Lyme krijgen. Tekenbeten zijn vaak pijnloos.
2. Houd je tuin tekenvrij. Teken houden van een vochtige bodem met een dikke laag dode bladeren, een gazon met veel mos, hoog gras en van schaduwrijke, begroeide plekken met veel bodem bedekkende planten.
Als de kop of monddelen van de teek na de verwijderpoging zijn blijven zitten, is er geen reden voor paniek. Je hebt de teek gedood en zijn lijf verwijderd. Daarmee heb je voorkomen dat er een ziekte kan worden overgedragen. Toch kunnen restanten wel leiden tot een infectie van de bijtplek.
Pak de teek met een tekentang zo dicht mogelijk bij je huid bij zijn kop vast en trek hem er in één keer recht uit. Je moet de teek dus nooit draaien, schrapen of knijpen. Hij kan dan de inhoud dan zijn maaginhoud lozen (iek!) inclusief bacteriën en daardoor heb je juist extra kans om ziek te worden.
Ze gaan extreem zuinig met hun energie om en kunnen tot wel 1 jaar hongeren. Na een bloedmaaltijd laten ze zich vallen en zullen ze vervellen tot een volwassen teek. Volwassen teken leven tot ca. 2 jaar.
Een teek hecht zich vaak op de huid van jouw hond. Er zijn echter ook teken die zich nagenoeg volledig ingraven in de huid van jouw viervoeter. Dit kan voor problemen zorgen bij het verwijderen van een teek. Indien het beestje in de huid zit, kun je hem namelijk niet te pakken krijgen met een pincet of een tekentang.
Kun je dat voorkomen door de kleren een nacht in een emmer met water te zetten met de bedoeling de teken te verdrinken? Nee, dat lukt helaas niet. Een teek kan drie weken overleven onder water en gaat na 24 uur in de diepvries nog niet dood.
Over de teek
Als er een mens of dier voorbij komt, laten ze zich daarop vallen en bijten zich vast in de huid. Gedurende een dag of vijf zuigen ze zich vol bloed, totdat ze verzadigd zijn. Dan laten ze zich weer vallen. Op dat moment ziet een teek eruit als een blaasje op pootjes.
Optimale tekenpreventie en -bestrijding bij de hond
Van februari tot en met september behandeling met de Scalibor tekenband of maandelijks een pipetje Vectra 3D (alleen via de dierenarts) of Prac-tic in de nek. Wanneer u een teek op uw hond vindt, dan kunt u deze het beste zo snel mogelijk verwijderen.
Plet de teek met een voorwerp
Dat maakt niets uit. Dood moet ie. Haal de teek wel eerst van je hond af voordat je gaat pletten. Als je nog buiten bent zoek je een boomstronk, een platte steen of een picknicktafel en daar leg je de teek op, om hem vervolgens dood te maken door te pletten.
Maar hoe ziet een teek eruit bij een hond? Een teek die zich recentelijk in de huid van jouw hond heeft genesteld zal te herkennen zijn als een zwart klein stipje dat niet gemakkelijk loslaat. Je zult de teek misschien voelen tijdens het aaien.
Teken leggen hun eitjes in de strooisellaag, de laag verterende bladeren op de bodem. De larven die daaruit kruipen, gaan in de lagere ondergroei dicht bij de bodem op zoek naar hun eerste bloedmaaltijd. Bij voorkeur bij kleine dieren, zoals zangvogels en muizen.
Het speeksel van bepaalde vrouwtjesteken is giftig en kan bij dieren en mensen tot verlammingsverschijnselen leiden. Naast de ziekte van Lyme kunnen teken ziekten overdragen als anaplasmose, babesiose (tekenkoorts), ehrlichiosis en mycoplasmose.