Oekraïense kinderen gaan naar een zogeheten nieuwkomersschool - een school voor kinderen die net in Nederland zijn - of naar een reguliere basisschool. Ook zijn er op diverse plekken in het land tijdelijke onderwijslocaties geopend. Deze voorzieningen zijn nodig als op reguliere scholen geen plek is.
Ondersteuning bij onderwijs aan nieuwkomers
Scholen die te maken krijgen met instroom van vluchtelingen uit Oekraïne, kunnen terecht bij LOWAN. Deze organisatie ondersteunt scholen bij verzorgen van onderwijs aan nieuwkomers in het primair- en voortgezet onderwijs.
Recht op onderwijs
Toch kunnen Oekraïense kinderen nu in principe op gewone, reguliere scholen terechtkomen. Ook scholen die geen ervaring hebben met kinderen uit oorlogsgebieden. Kinderen in ons land hebben recht op onderwijs en kunnen worden ingeschreven op iedere Nederlandse school.
Kinderen uit Oekraïne hebben recht op onderwijs in Nederland. Ouders melden hun kind(eren) hiervoor aan bij een school in de buurt. Soms helpen gemeenten ouders hierbij.
Oekraïense vluchtelingen zijn niet inburgeringsplichtig zolang zij een tijdelijke verblijfsstatus hebben op basis van de Richtlijn tijdelijke bescherming. Ze komen daardoor in aanmerking voor het cursusaanbod van gemeenten dat wordt gefinancierd vanuit de WEB-middelen.
De populairste manier ter wereld om online Oekraïens te leren. Leer spelenderwijs in slechts 5 minuten per dag Oekraïens met onze lessen. Of je nu een beginner bent die de basis wil leren of dat je je lees-, schrijf- en spreekvaardigheid wilt oefenen, Duolingo is wetenschappenlijk bewezen effectief.
Personen op de vlucht uit Oekraïne kunnen Nederlands Tweede Taal (NT2) en andere opleidingen van de centra voor volwassenenonderwijs (cvo) en de centra voor basiseducatie (cbe) volgen. Hiervoor tonen zij hun wettig verblijf in België aan.
Vrijwel het gehele basis- en voortgezet onderwijs is openbaar . De Oekraïne heeft een alfabetiseringsgraad van 99,4%. Het Oekraïense onderwijssysteem is georganiseerd in vijf niveaus: kleuterschool, lager, basis secundair (middelbare school), hoger secundair (middelbare school) en hoger.
Binnen het onderwijs zijn Oekraïens en/of Russisch de meest gebruikte talen . Van het midden tot het Westelijke gedeelte van het land is Oekraïens de moedertaal. Hier wordt het onderwijs in Oekraïens verzorgd. In het Oostelijke gedeelte is dit Russisch.
Over het algemeen krijgen kinderen uit de Oekraïne wel Engels op school, maar in hoeverre ze die taal goed genoeg beheersen om daarmee mee te kunnen draaien in het Nederlandse onderwijs is iets wat de sector de komende tijd gaat ontdekken.
Alle kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs. Ook kinderen van asielzoekers gaan zo snel mogelijk naar school. In ieder geval binnen 3 maanden nadat ze in Nederland zijn aangekomen.
Volgens Unicef en Vluchtelingenwerk zijn de kinderen nauwelijks in beeld bij organisaties die voor een veilige opvang zorgen. Ze lopen het risico slachtoffer te worden van mensenhandel en uitbuiting. Op dit moment zijn er zeker 170 minderjarige Oekraïners zonder ouder in Nederland.
Een Internationale Schakelklas (ISK, ook wel eerste opvangschool) is bestemd voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die net in Nederland zijn komen wonen. Op dit moment zijn er zo'n 8.500 leerlingen die onderwijs volgen via een ISK, van wie 70% maximaal 2 jaar in Nederland is.
Is Oekraïens leren moeilijk? De Oekraïense taal lijkt misschien moeilijk. Je herkent maar weinig woorden en het Cyrillische schrift is beslist even wennen. Maar met de taalcursus Oekraïens voelt het toch al snel vertrouwd.
In Oekraïne worden naast het Oekraïens ook de talen Russisch, Krim-Tataars, Roemeens, Hongaars, Bulgaars, Pools, Duits, Belarussisch, Slowaaks, Grieks, Gagaoezisch en Romani gesproken. In de zuidoostelijke helft van het land overheerst het Russisch, in de noordwestelijke helft het Oekraïens.
Maar het grootste verschil tussen Oekraïens en Russisch is de uitspraak. Een van de meest opvallende verschillen tussen de twee talen is de manier waarop de Oudrussische /ě/ zich heeft ontwikkeld. In het Oekraïens is dit een /i/ geworden, terwijl het in het Russisch een /o/ en /e/ is geworden.
De talen-app Duolingo, waarmee je spelenderwijs vreemde talen kunt leren, is voortaan ook beschikbaar in het Nederlands. De nieuwe versie van de app is vanaf donderdag beschikbaar voor Android en iOS, hoewel de update in beide app-winkels nog moet verschijnen.
Hoe leer je het Russisch? Je kunt op verschillende manieren Russisch leren. In de eerste plaats kun je leerboeken aanschaffen, waar je een heel eind mee kunt komen. Omdat de taal grotendeels fonetisch is, kun je de veel leren vanuit een boek, wanneer je eenmaal weet hoe de letters uitgesproken moeten worden.
De opleiding duurt ongeveer twee jaar. Na de ISK kun je naar de middelbare school of het middelbaar beroepsonderwijs. Je kunt op elk moment van het jaar aan deze opleiding beginnen.
Nieuwe leerlingen met vaak grote verschillen in achtergrond, perspectief en leerniveau. In het voortgezet onderwijs worden ze eerst in een aparte onderwijsvoorziening geplaatst: de ISK. Dat is een opleiding die speciaal is ontwikkeld voor leerlingen in de leeftijdscategorie van 12 tot 20 jaar.
ISK biedt een brugjaar met de denominatie "Openbaar". Met een aparte brugklas kunnen de leerlingen in een kleinere groep wennen aan de middelbare school. In schooljaar 2021-2022 telde de school 75 leerlingen. Er zijn 12 scholen met "Onderwijsgroep Piter Jelles" in hun naam.
Er wordt veel brood gegeten in Oekraïne, naast de andere vele aardappelen, groente, en vleesgerechten. De meeste maaltijden zijn stevig en sober. Zowel Rusland als andere Slavische culturen claimen borsjtsj als nationaal gerecht, maar de oorsprong van deze befaamde rode bietensoep ligt in Oekraïne.
Volgens de VN zijn inmiddels al meer dan 1,5 miljoen kinderen gevlucht uit Oekraïne. Sinds het conflict begon, zijn elke dag 75.000 kinderen vluchteling geworden.