Een rood en geïrriteerd slijmvlies van het gehemelte is het belangrijkste kenmerk van ontsteking. De ontsteking kan vanzelf overgaan, de klachten kunnen twee weken aanhouden. Probeer voedsel daarom zo veel mogelijk te kauwen op de plek waar het de ontstoken plek niet raakt. Paracetamol kan de pijn verminderen.
Ook uw gehemelte en ogen kunnen gaan jeuken. Probeer de prikkels die uw klachten veroorzaken te vermijden. Medicijnen (antihistaminica of ontstekingsremmers) kunnen helpen. Meestal in een neusspray, soms in tabletten of drank.
Wat is een ontsteking van de huid rond de mond? De huid rond uw mond is ontstoken: de huid is rood, branderig, jeukt en er zitten kleine pukkeltjes. Dit heet dermatitis perioralis of clowns-eczeem. Het gaat meestal vanzelf over als u stopt met alle producten die u gebruikt op uw gezicht.
U kunt het hoesten onderdrukken door een dropje of een zuurtje te nemen. Soms kan een stoombad ook de hoestprikkel verminderen. Neem geen alcohol, koolzuurhoudende dranken of pittig eten, omdat dit de slijmvliezen kan prikkelen.
Jeuk in het gezicht kan echter ook worden veroorzaakt door schimmel, die vaak wordt verward met uitslag of eczeem. De meest voorkomende oorzaken van jeuk in het gezicht zijn ringworm, roos, atopische dermatitis, contactdermatitis, schurft, krentenbaard en rosacea.
Jeuk kan allerlei oorzaken hebben, zoals een droge huid, een allergie, galbulten, eczeem of schurft. Hoe moeilijk het ook is: probeer niet te krabben. Probeer uitdrogen van de huid te voorkomen: niet te vaak, lang en heet douchen/in bad gaan.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen – zoals eten uit pakjes en kant-en-klaarmaaltijden – en gehydrogeneerde vetten. Probeer bijvoorbeeld om vette vis en avocado standaard in je weekmenu op te nemen. Deze producten bevatten veel omega 3, een belangrijke vetsoort die je huid hydrateert.
U kunt last hebben van een kriebelhoest na de besmetting met het coronavirus. Om de kriebelhoest te dempen kunt u: inademen en slikken als u een hoestprikkel op voelt komen.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Jeukend tandvlees behandelen. Een bezoek aan de mondhygiënist is niet direct nodig als je last hebt van jeukend tandvlees. Spoel je mond met koud water, poets je tanden en gebruik mondwater om de bacteriën te bestrijden.
Klachten bij een allergie zijn bijvoorbeeld jeuk of vlekjes op de huid, dikke oogleden, tranende ogen, kriebel in de neus, tintelingen van de tong, hoesten en niezen.
Een voedselallergie is niet te genezen, een notenallergie dus ook niet, ook al kun je dit wel op latere leeftijd ontwikkelen. Het volgen van een notenvrij dieet is dé oplossing wanneer je een notenallergie hebt.
Een ontsteking van het gehemelte kan vanzelf overgaan. De klachten kunnen tot wel twee weken aanhouden. Het genezingsproces gaat soms erg langzaam, zeker omdat het gehemelte steeds weer in aanraking komt met voedsel. Probeer voedsel daarom zo veel mogelijk te kauwen op een plek waar het de ontstoken plek niet raakt.
Je kunt de ontsteking herkennen aan rood, geïrriteerd slijmvlies van het gehemelte. Soms zie je ook witte plekken in de mond. Witgekleurde stukken in de mond kunnen echter ook een vroege aanwijzing zijn voor mondkanker.
Een gezonde mond kun je herkennen aan: Het tandvlees is lichtroze van kleur. Het gehemelte is lichtroze van kleur.
Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden. De behandeling bestaat uit adviezen van de fysiotherapeut over het hoesten, het slijm dunner maken met medicijnen zodat het makkelijker opgehoest kan worden en/of de hoeveelheid slijm minderen met medicijnen.
Chronische keelontsteking
Bij bepaalde ziekten, zoals suikerziekte en bloedarmoede, kan het slijmvlies chronisch ontstoken zijn. Hierbij treden klachten op van een gevoelige plek in de luchtpijp, kriebel in de keel, hardnekkig hoesten, branden, neiging tot schrapen en lastig slikken.
Vaak voorkomende klachten coronavirus
hoesten; benauwdheid; verhoging of koorts. plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).
Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Zorg voor schone lucht in huis. Rook niet. Iets warms drinken of op een dropje zuigen kan prettig zijn.
Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Raadpleeg je huisarts bij hevige jeuk tijdens het slapen om de oorzaak te vinden. Goede hygiëne is belangrijk, net als aangepast beddengoed. Draag luchtig zittende nachtkleding, bij voorkeur van katoen, dat niet schuurt. Zorg ervoor dat de huid niet te droog is en gebruik een anti-allergene voedende crème.
Symptomen van jeuk van binnenuit
Jeuk van binnenuit herken je doordat je niet het gevoel hebt dat je huid jeukt. De jeuk zit dieper en lijkt echt vanuit je lichaam te komen. Bij jeuk van binnenuit zie je geen duidelijke oorzaak aan de huid. Krabben geeft dus geen verlichting.