Vanaf 18 jaar mag je helemaal zelfstandig een bankrekening openen en beheren. Vóór die leeftijd blijven de ouders verantwoordelijk voor de rekening, als ze deze al hebben geopend voor hun kind. Banken willen graag dat kinderen al jong met geld leren omgaan, want jong geleerd is oud gedaan.
Ben je 17 jaar of jonger? Dan heb je de goedkeuring van je ouder(s) of voogd(en) nodig. Banken vragen niet altijd letterlijk naar die toestemming, maar ze hebben wel het recht om informatie op te vragen over die rekening.
Minderjarigen, personen onder de 18, zijn handelingsonbekwaam. Dit betekent dat je als minderjarige geen grote beslissingen mag nemen zonder toestemming van je ouders of voogd. Denk hierbij aan een telefoonabonnement afsluiten, bankrekening openen of inkoopcontract ondertekenen.
Ouders kijken mee
De wettelijke vertegenwoordiger van het kind (meestal de ouder of verzorger) moet altijd toestemming geven om een rekening te openen. Als ouder of verzorger kun je vaak ook meekijken op de rekening. Soms kan dit alleen als je zelf een rekening bij dezelfde bank hebt.
De Mobiel Bankieren App van ING is beschikbaar voor kinderen vanaf 8 jaar. Zo leert je kind stapsgewijs omgaan met digitaal geld.
10.05.1958) voorziet uitdrukkelijk dat een minderjarige gerechtigd is om zonder tussenkomst of toestemming van zijn wettelijke vertegenwoordiger een spaarrekening te openen. Aan de opening van een spaarrekening is bovendien geen minimumleeftijd verbonden.
U kunt gratis de Jongeren Betaalpas bij de rekening aanvragen. Heeft u liever niet dat uw kind de betaalpas gebruikt? U kunt de betaalrekening aanvragen zonder pas. Het standaard paslimiet voor een jongerenrekening is € 300.
Bij KBC kunnen jongeren al vanaf 10 jaar een betaalrekening openen. Bij Argenta kan je vanaf 11 jaar een abonnement internetbankieren hebben. Bij ING en Crelan moet je 12 zijn. Bij BNP Paribas Fortis kunnen jongeren pas vanaf 15 jaar bankieren via de Easy Banking App.
De betaalpassen van de Rabo JongerenRekening zijn gratis. Vanaf welke leeftijd mag mijn kind een betaalpas? Je kunt een betaalpas aanvragen voor je kind van de leeftijd 0 tot 18 jaar.
Met een jongerenrekening kunnen kinderen vanaf 12 jaar leren bankieren, onder toezicht van hun ouders. Een jongerenrekening is bijvoorbeeld handig voor het ontvangen van kleedgeld. Grotere kinderen kunnen er hun telefoonabonnement mee betalen en het salaris van het bijbaantje op ontvangen.
Vanaf 18 jaar heb je als ouder geen toegang meer tot de rekening(en) op naam van je kind. Wanneer je kind ervoor kiest dat je als ouder mag blijven meekijken op deze rekening(en), dan kan je kind hiervoor een volmacht bij ons aanvragen.
De Rabo JongerenRekening is voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Voor de wat jongere kinderen is de betaalrekening handig om alvast ervaring op te gaan doen met digitaal geld, bijvoorbeeld met zakgeld. Hoe ouder je kind wordt, hoe vaker je kind de betaalrekening zelf gaat gebruiken.
De Groeirekening is een spaarrekening waarop u als ouder of voogd kunt sparen voor uw kind. Uw kind ontvangt rente over een spaartegoed van maximaal € 225.000. Uw kind is de rekeninghouder: de rekening staat op zijn of haar naam.
Bij sommige banken kun je vanaf 6 jaar al een pinpas aanvragen. Bij andere banken vanaf 8 jaar. Naast de leeftijd zijn er nog meer regels die per bank verschillen. Bijvoorbeeld hoeveel geld je per dag mag opnemen of je zelf een pincode mag bedenken en of je een eigen foto op je bankpas mag plaatsen.
Als u een particuliere gebruiker bent, moet u ten minste 18 jaar oud zijn en volledige handelingsbevoegdheid hebben om een contract aan te gaan om een PayPal-rekening te openen en de PayPal-services te gebruiken. Als u een bedrijf bent, moet het bedrijf in Nederland geregistreerd zijn.
Ouders laten aanvragen of zelf regelen
Vraag dan je ouders of ze internetbankieren voor je aanvragen. Stuur ze een WhatsApp om het te vragen. Ben je al 18 jaar of ouder? Dan kun je zelf internetbankieren aanvragen.
Wanneer je kindje geboren is, kun je een spaarrekening openen op naam van je kindje om te sparen voor de toekomst. Help je kind financieel op weg met spaargeld om bijvoorbeeld bij te dragen aan een studie of een rijbewijs. De Rabo RegenboogRekening is het meest gekozen spaarproduct voor kinderen.
Rabobank on Twitter: "@MennoScholten09 Klopt helemaal, Rabo Wallet is beschikbaar vanaf 16 jaar.
Vraag een betaalpas voor uw kind aan. De Jongerengroeirekening is een gratis kinderrekening. U betaalt geen openingskosten, er zijn geen kosten per maand en ook de betaalpas krijgt u gratis opgestuurd. De spaarrente is op dit moment 0,00% .
SNS Jongerenrekening is een gratis betaalrekening voor iedereen tussen 12 en 25 jaar. Handig voor je kind om bijvoorbeeld op school mee te betalen! Tot 18 jaar open je als ouder de rekening voor je kind.
Volgens De Consumentenbond zijn Zilvervloot Sparen, het Kinder Toekomst Plan van Triodos en ASN Jeugdsparen de aantrekkelijkste bankspaarproducten als het om de hoogste rente gaat.
Het Nibud raadt aan om kinderen vanaf 10 jaar om te leren gaan met Internet Bankieren en Mobiel Bankieren.
Vanaf je 18e jaar ben je daarvoor zelf premieplichtig. Je kind krijgt dan te maken met het verplichte eigen risico en hij of zij kan een eigen zorgverzekering afsluiten. Voor jongeren hoeft dat meestal geen uitgebreide verzekering te zijn. Sommige verzekeraars bieden een speciaal jongeren- of studentenpakket aan.
Als jij 18 wordt, heeft dat gevolgen voor het inkomen van jouw ouders: de kinderbijslag en het kindgebonden budget stoppen. Ook kunnen eventuele toeslagen veranderen, zoals de huurtoeslag. Als je ouders zijn gescheiden, betaalt één ouder vaak kinderalimentatie aan de andere. Als je 18 wordt, is dit geld voor jou.