Bladgroenten: bladgroenten als spinazie en boerenkool zitten bomvol luteïne en antioxidanten. Bladgroenten zijn dan ook de beste voedingsmiddelen om uw ogen gezond te houden.
Vitamine-C voor ogen
Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.
UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Voldoende zink zorgt voor een goede conditie van het oog, helpt het oog scherp te blijven zien en is van belang voor het functioneren van het oog. Zink kan je vinden in rood vlees, schaaldieren, eieren, soja, gevogelte, vis etc. Vitamine B2 speelt een grote rol in de zuurstofvoorziening van het oog.
Noten. Hazelnoten, walnoten en pinda's zijn niet alleen een bron van vitamine B, E en omega 3-vetzuren, noten bevatten ook veel selenium en zink. Deze antioxidanten beschermen de cellen in je oog. Of je noten nu eet als een snack tussendoor of verwerkt in je maaltijd, het is altijd goed om een handje noten te eten.
Vitamine D
De zon zorgt ervoor dat je lichaam deze vitamine aanmaakt. Uit onderzoek blijkt dat vitamine D beschermt tegen ontstekingen. Ook zorgt het voor een gezond netvlies, waarvoor oogaandoeningen zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie wordt voorkomen.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
Je zou het haast niet zeggen, maar water is echt een wondermiddeltje. Dit komt omdat water ervoor zorgt dat je ogen kunnen tranen. De tranen in je ogen zorgen ervoor dat je kunt knipperen. Als je niet genoeg water drinkt dan kunnen je ogen uitdrogen, het gevolg hiervan is dat ze vervelend kunnen gaan prikken.
Gekleurd voedsel: gekleurd voedsel zoals paprika, mais, kiwi, courgette, rode druiven en pompoen hebben hun felle kleur te danken aan carotenoïden. Ook andere antioxidanten vindt u veel in dit voedsel, wat erbij helpt om uw ogen gezond te houden. Vis: het eten van vis is zeer geschikt om aan omega-3 te komen.
Om toch scherp te kunnen zien draagt u nu waarschijnlijk een bril of contactlenzen. U kunt ook kiezen voor een ooglaserbehandeling of lensimplantatie (voorzetlens of lenswissel). Dit wordt ook wel refractieve oogchirurgie genoemd.
Omdat honing vocht-inbrengend is voor de huid, zorgt het tegelijkertijd voor een plumping effect. Hierdoor worden donkere kringen en lijntjes verminderd. Smeer wat honing op een nog wat vochtige, net gewassen huid onder de ogen, laat het even zitten, en spoel alles dan goed af.
Loop even een rondje, ga even naar buiten of maak een praatje. Zo geef je je ogen de kans om even te rusten. Ook is het belangrijk om veel te knipperen, de helderheid van je scherm niet te hoog te zetten en om niet te dicht bij je scherm te zitten. Zo bescherm je je ogen het beste.
Smartphones en tablets maken dat kinderen lang achter elkaar kijken naar iets wat dichtbij is. En daarvan gaan je ogen achteruit. "Dit kun je voorkomen door een tijd te bepalen, afspreken om niet zo lang achter de tablet of telefoon te zitten", adviseert Jan Roelof Polling, onderzoeker bij het Erasmus MC.
Wat te doen bij wazig zien? Als u langzaamaan slechter bent gaan zien kan het zijn dat u verziend of bijziend bent (refractieafwijking). Dan is een bezoek aan een opticien een goed idee. Na een oogmeting weet u of een bril of contactlenzen u kunnen helpen.
Als je voedingsmiddelen eet die goed zijn voor de gezondheid van je ogen en die veel omega 3-vetzuren bevatten, dan kan dat ervoor zorgen dat de traanproductie wordt verhoogd. Voorkom droge ogen door wekelijks twee porties vis te eten, zoals zalm, haring of tonijn. Vis bevat namelijk veel omega 3-vetzuren.
De blauwe bes is een andere nauwe verwant die ook een voedingswaarde krachtpatser is voor je ogen. De Blauwe bes zijn bijna als de zwarte bessen en bevatten ook een hoog gehalte aan anthocyanen, net als de zwarte bes. Dus ook de blauwe bes is heel erg gezond voor je ogen en de rest van je lichaam.
De vitamines die je kunt slikken voor droge ogen zijn Vitamine A, D3, E en Omega 3 vetten. Omega 3 vetten zitten in noten en vis, maar ook in avocado of andere vettige bronnen. Wanneer je al last hebt van droge ogen kun je je oogleden schoonmaken met water.
Gelukkig zijn voor de meeste mensen de klachten goed te verminderen met kunsttranen. Kunsttranen zijn er om de klachten te verzachten, maar genezen de onderliggende oorzaak niet. Als u met de kunsttranen stopt, komen de klachten meestal weer terug.
Te weinig vocht kan hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid veroorzaken. Eveneens kan je duizelig worden als je opstaat. Bij uitdroging kan je flauwvallen, verward of lusteloos zijn. Andere symptomen zijn een droge mond, snelle ademhaling, diepliggende ogen en koude of klamme armen en benen.
Kamille is een bekend kruidenmiddel. Het werkt licht ontstekingsremmend en ontsmettend. Het heeft ook een licht ontspannend effect op maag en darmen.
De ogen blijven zich zelfs zodanig ontwikkelen dat bijna alle mensen op oudere leeftijd een leesbril dragen. Je ogen kunnen dus je hele leven lang achteruit gaan, maar tussen 21 en 40 jaar blijft het zicht vaak stabiel.
Hoe snel het gezichtsvermogen achteruit gaat is verschillend per persoon. In enkele gevallen komt staar op jongere leeftijd voor, het kan zelfs aangeboren zijn. Andere oorzaken zijn trauma, medicijn gebruik, en bijvoorbeeld diabetes.
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.