Om een stuk vlees in de oven te kunnen braden heb je een braadslede nodig. Natuurlijk kan je in theorie alles gebruiken dat voedselveilig en ovenbestendig is. Toch zal het je in een slede nog wat gemakkelijker en beter afgaan.
Een braadpan is ontworpen om hoge temperaturen gedurende lange tijd te weerstaan — geen kromtrekken of knikken hier. In tegenstelling tot bakplaten, die ondiepe zijkanten hebben, heeft onze braadpan hoge, rechte wanden die warmte binnenin vasthouden, wat betekent dat uw eten gelijkmatig gaart en mooi knapperig wordt, terwijl het vocht erin blijft.
Een braadslede is vaak breder en lager van vorm, ideaal voor het bereiden van grotere stukken vlees zoals kip, rundvlees of varkensvlees, die je wilt braden of garen. De braadslede is ontworpen om de warmte gelijkmatig te verdelen over het gerecht, zodat het vlees lekker bruin en krokant kan worden.
Braadslede of ovenschaal? Het verschil tussen een braadslee en een ovenschaal zit voornamelijk in het materiaal en de accessoires. Ovenschalen zijn vaak gemaakt van glas of aardewerk en missen meestal een rooster of deksel. Braadsledes zijn typisch van metaal of gietijzer zijn gemaakt.
Zelfs als u groenten roostert, zorgt een aluminium bakplaat voor een snellere kooktijd, biedt deze meer ruimte dan een standaard braadpan, houdt deze minder stoom vast en is deze gemakkelijker te hanteren .
Om een stuk vlees in de oven te kunnen braden heb je een braadslede nodig. Natuurlijk kan je in theorie alles gebruiken dat voedselveilig en ovenbestendig is. Toch zal het je in een slede nog wat gemakkelijker en beter afgaan.
Braadpannen variëren sterk in grootte, maar zelfs een kleine kan een groot genoeg gebraad bevatten om een klein gezin te voeden, of kan een of twee kippen bevatten. Bakschalen zijn meestal kleiner, omdat zelfs grote ovenschotels kleiner zijn dan een kalkoen van normale grootte. Braadpannen bevatten meestal een rek, terwijl bakschalen dat niet hebben .
Bakken in een braadpan is eenvoudig en praktisch – en het levert bovendien grote hoeveelheden op . Ideaal als je een feestje geeft of een taart meeneemt naar je werk.
Een braadslee of braadslede is vierkant of ronde bak van glas of ijzer. Je legt er vlees, gevogelte en wild in als je ze in de oven wilt bereiden.
Een rek is bedoeld om te voorkomen dat wat u ook braadt, zijn sappen verliest, wat kan voorkomen dat de onderkant van uw gebraad zacht of slap wordt . Deze functie werkt ook om de luchtcirculatie te bevorderen, wat gelijkmatig braden en een perfecte knapperigheid aan de buitenkant mogelijk maakt.
Het deksel helpt stoom vast te houden, wat kan resulteren in malser vlees en groenten . Open braadpannen zorgen daarentegen voor een betere luchtcirculatie en bevorderen het bruinen en knapperig worden van de buitenkant van het voedsel.
Een braadslede is een soort kruising tussen een ovenschaal en een pan en wat mij betreft ideaal om lasagne in te bereiden. Ook een andere Italiaanse lekkernij, tiramisu, kun je prima in een braadslede klaarmaken.
De Westinghouse Ovenschaal Braadslede is in 2025 uitgeroepen tot de beste braadslee. Deze braadslee is vervaardigd van duurzaam aluminium en voorzien van een hoogwaardige anti-aanbaklaag, wat zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en voorkomt aanbakken.
Een mooie alles-in-één braadslede. Leg de aardappels en groentes onderin, verlaag het rooster en leg de kip of steak erbovenop.Zet alles dan in de oven of op de barbecue. Het resultaat smaakt heerlijk!
Maak je eigen braadrek met cilinders van aluminiumfolie . Om dit te doen, rol je gewoon drie tot vijf stukken aluminiumfolie op tot stevige, strakke cilinders. Leg ze over de bodem van de pan, waarbij je de indeling van een traditioneel rek nabootst. Dat is alles!
Verwarm de oven voor op 400 graden F (200 graden C). Rooster de groenten, onafgedekt, in een grote braadpan gedurende 20 minuten, of tot de tomaten openbarsten en de randen van sommige groenten knapperig beginnen te worden. Haal uit de oven en roer voordat u ze nog eens 20 minuten in de oven zet.
De naam 'braadpan' suggereert dat je ze gebruikt om eten te roosteren, maar je kunt ze ook gebruiken om je favoriete runderribbetjes te braden, het beroemde jusrecept van je oma te maken, zelfgemaakte groene chili-enchiladas te maken, een nieuw lasagnerecept uit te proberen of als waterbad te gebruiken bij het bakken van een aardbeiencheesecake.
Le Creuset Gietijzeren Braadslede
De braadslede kan op elke warmtebron worden gebruikt, inclusief inductie.
Nee, ovenschalen mogen niet gebruikt worden op een directe vlam. Om mogelijke schade aan het steengoed te voorkomen, gebruik de ovenschalen niet op een fornuis of directe vlam of onder de grill.
Een bakvorm is doorgaans ondiep met rechte zijkanten en is ontworpen om items zoals cakes, koekjes en ovenschotels in een oven te bakken. Een braadslede heeft daarentegen lagere zijkanten en wordt vaak geleverd met een braadrek.
Kan ik Pyrex gebruiken als braadpan? Pyrex is ovenbestendig en kan worden gebruikt als braadpan . Glas, zoals pyrex, kan de voorkeur hebben boven een bakplaat om te braden, omdat het beter is voor het verdelen van de warmte. Zorg er echter voor dat u uw oven niet hoger instelt dan 425 graden Fahrenheit, aangezien dit het maximum is dat Pyrex kan weerstaan.
De geëmailleerde ovale braadslede is ideaal voor het bereiden van overheerlijke, stevige familiemaaltijden zoals gebraden diners, ovenschotels en stoofschotels .
Braadpannen met deksels met een grote capaciteit bieden ruimte voor een gebraden zondag, kleiner gevogelte of heerlijke groenten. Een braadpan is een ondiepe pan met een grotere diameter en een goed sluitend deksel in de vorm van een klassieke voorraadpot . In een braadpan kunt u ook vis- en vegetarische recepten bereiden.
Een braadslede of ovenschaal is onmisbaar in elke keuken. Lasagnes, ovenschotels en zelfs desserts zoals tiramisu zijn gerechten die allemaal klaargemaakt worden in een BK ovenschaal of braadslede. De braadslede is multifunctioneel en is geschikt voor verschillende warmtebronnen.
Waarom een goede bakplaat belangrijk is
Het zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling, wat zorgt voor een gelijkmatige garing en bruining. Een slechte kwaliteit bakplaat kan leiden tot ongelijkmatig gebakken producten en kan zelfs de smaak van je baksel beïnvloeden.