Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten om verborgen reflux te herkennen: Je baby ruikt zuur uit zijn mond. Je baby slikt veel, vooral na een voeding. Je baby gaat huilen als je hem plat legt.
Het verdwijnt bij meer dan 90 procent van de zuigelingen spontaan na 12 tot 14 maanden. Regurgitatie moet dus niet behandeld worden. Gastro-oesofageale reflux (GOR) is de terugvloed van maaginhoud in de slokdarm met of zonder regurgitatie en spugen.
In de loop van het eerste jaar ontwikkelt de sluitspier zich verder. Daardoor verdwijnt de reflux vanzelf als ze twaalf tot veertien maanden oud zijn. Behandeling is niet nodig. Bij verborgen reflux komt voeding ook omhoog, maar spuugt de baby het niet uit.
Symptomen van reflux
Spugen. Overstrekken. Veel slikken. Zuur ruiken uit hun mond.
Bij 'verborgen reflux' komt maaginhoud omhoog maar de baby spuugt het niet uit. Het woord verborgen suggereert echter dat reflux een onzichtbare aandoening is die ervoor zorgt dat veel baby's veel huilen en slecht slapen. Verborgen reflux is voor een deskundige – met ervaring op dit gebied – echter nooit verborgen!
Voor baby's die last hebben van reflux, zou het kunnen helpen de reflux te verminderen door het hoofdje hoger te leggen dat het lichaam. Hierdoor kan het maagzuur niet makkelijk omhoog stromen waardoor je baby wellicht beter slaapt. Bijvoorbeeld met behulp van kussentjes, of een speciaal anti-reflux matras.
Dan wordt het kindje voor het slapen ook nog eens plat op de rug gelegd, wat het nóg makkelijker maakt voor de maaginhoud om terug te stromen in de slokdarm. Au! Het gevolg: er ontstaan kleine wondjes in de slokdarm en die kunnen enorm veel pijn doen. Je kunt begrijpen wat een effect dit heeft op slapen!
Wat je osteopaat kan betekenen bij reflux
Bij baby's met refluxklachten zorgen we er met de behandeling voor dat de sluitspieren van de maag (sfincters) meer ontspannen zijn en de darm beter doorstroomt.
Bij reflux stroomt het eten of drinken vanuit de maag terug naar de slokdarm. Dit komt vaak voor bij jonge baby's omdat de spieren van het maagklepje nog niet sterk genoeg zijn en melk vloeibaar is. De meeste baby's hebben hier geen last van. Soms kan reflux zorgen voor pijn en dat baby's niet (goed) meer drinken.
Reflux zal sneller de kop op steken als je ligt, omdat het maagzuur dan makkelijker terugvloeit. Om beter te kunnen slapen kun je proberen het hoofdeinde van je bed 18 tot 24 centimeter te verhogen.
Reflux is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm (spugen). Bij baby's komt reflux vrij vaak voor. Dat komt meestal doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij baby's soms nog niet helemaal ontwikkeld is. In de loop van het eerste levensjaar zal de sluitspier zich meestal verder ontwikkelen.
Baby's reageren goed en snel op de behandelingen. Vaak is er na één of twee behandelingen al een positief resultaat. Osteopathie is een complementaire geneeswijze. Het is belangrijk dat u bij aanhoudende klachten ook overlegt met uw huisarts of kinderarts.
Bij verborgen reflux komt de maaginhoud ook omhoog, maar geeft de baby de voeding niet terug. De melk komt tot in de keel en zakt dan weer terug naar beneden. Omdat de baby niet spuugt, is het soms lastig om verborgen reflux op te merken, terwijl baby's hier wel degelijk last van kunnen hebben.
Het advies is om tegen de 4 maanden af te bouwen, omdat je kind rond die leeftijd kan gaan omrollen. Rond die tijd krijgt je baby ook meer controle over zijn bewegingen en zal de onrust waarschijnlijk afnemen. Inbakeren is dan niet meer nodig.
Gaviscon baby. Gaviscon werkt door een beschermende laag te leggen op de maaginhoud zodra het in contact komt met het maagzuur. Deze beschermende laag fungeert als een sterke fysieke barrière. Dit helpt om de maaginhoud in de maag te houden, waar deze hoort en niet in de slokdarm, waar het pijn doet.
Hoe te gebruiken
Je kan het Snoozzz anti reflux kussen op of onder het hoofdeinde van het matras plaatsen. Om ervoor te zorgen dat je kindje niet naar beneden glijdt onder het beddengoed, kan je de Snoozzz Slaapwikkel gebruiken.
Tips bij reflux
Houd je baby wat meer rechtop tijdens het voeden. Voed je baby in elk geval niet liggend. De voeding kan dan gemakkelijk vanuit de maag terugstromen in de slokdarm en mond. Zorg dat je baby niet te snel drinkt of lucht hapt tijdens het drinken.
Als je regelmatig last hebt van reflux (opboeren en oprispingen) kan dit erg hinderlijk zijn. Bovendien kan dit op lange termijn resulteren in een slokdarmontsteking. Bij chronische blootstelling kan er blijvende schade optreden wat resulteert in een licht verhoogde kans op slokdarmkanker.
Anti-reflux flessen
volgens de voorstanders voorkomt het gebogen model (S-vorm) dat de baby te veel lucht binnenkrijgt en is het bovendien handig voor de ouders bij het vasthouden van de fles. Deze anti-reflux flessen kun je in principe gebruiken vanaf de geboorte totdat je kindje ongeveer een jaar is.
Wanneer het maagzuur tot in de keel of mond komt, kan dit lokaal irritaties, stinkende adem en tanderosie veroorzaken. Ook kan hierdoor heesheid (door inwerking op de stembanden), hoest of astma (door inwerking op de luchtpijn) ontstaan.
Onrustig aan de borst drinken kan een teken zijn dat je kind een overgevoeligheid of allergie heeft voor iets wat het zelf binnenkrijgt, of iets dat jijzelf eet of drinkt. Denk hierbij niet alleen aan voeding, maar ook aan eventuele vitamines, kunstmatige zuigelingenvoeding en vaste voeding die je kindje krijgt.
Enkele symptomen die je baby dan zou kunnen hebben zijn: Frequent teruggeven, vaak met pijn. Kokhalzen, verslikken/stikken, hoesten, boeren of frequent hikken. Een adem die ruikt (stinkt).